Închiriază avioane pentru a duce copiii grav bolnavi la tratamente în străinătate

Ultima actualizare: 25-08-2020 20:05

O ambulanță privată pentru toți copiii care au nevoie să ajungă urgent la tratament în străinătate. Acesta este visul unei mame care și-a pierdut băiatul care suferea de o boală cardiacă și n-a putut fi operat la timp.

Atunci când s-a declanșat criza sanitară, femeia și-a dat seama că pruncii tratați în clinicile din vest nu aveau cum să ajungă acasă.

A făcut rost de bani și a închiriat aeronave. Acum, visează să cumpere una, ca să-i ajute pe toți cei aflați în astfel de situații.

O fetiță de numai doi ani zâmbește printre nori în brațele mamei care își șterge lacrimile.

Adriana Crăciun, mama Ioanei: ”Sunt lacrimi de fericire, dar atunci n-au fost de fericire. Ni s-a spus că nu poate fi operată chiar când nu se mai putea face aproape nimic”.

Ioana avea în corp o tumoare de 12 cm care nu o lăsa să respire. Era conectată la aparate, iar medicii români nu-i mai dădeau nicio șansă de supraviețuire.

Mama ei a căutat doctori în toată lumea, până când un italian de la Clinica de Cardiologie Pediatrică din Milano i-a spus ”da”.

Adriana Crăciun: ”Pe lângă DA-ul medicului, cel mai important a fost DA-ul asociației, pentru că mi-am dus copilul în cel mai scurt timp”.

Adelina, președinta Asociației Blondie: ”Îmi amintesc că mama unei fetițe pe care am dus-o și adus-o mi-a trimis un print screen, un sms, i-a scris: ”A spus da! Știi cum a spus da? De parca i-aș fi cerut un măr, nu un zbor de 15.000 de euro”.

A plecat cu Ioana în Italia în plină pandemie, când zborurile erau limitate.

Adriana Crăciun: ”Ea chiar a primit datorită acestui zbor o nouă șansă la viață. Am fost la două ore de o tragedie, la două ore după ce am ajuns la clinica din Bologna, Ioana a făcut o criză foarte urâtă, s-a desaturat. După nouă ore, în care Ioana a fost operată, intubată, cusută, au ieșit medicii și ne-au spus că au reușit să scoată toată tumora, tumoră care o sufoca”.

În urma cu câteva zile Ioana s-a întors acasă tot cu un zbor privat pentru că imunitatea acestor copii e fragilă.

Adriana Crăciun: ”Ăsta a fost zborul vieții ei. De aceea e important să se spună: DA”.

De la debutul pandemiei și până acum Asociația Blondie a plătit 14 zboruri pentru 15 copii și un adult.

 

”A fost ireal de greu”

 

Adelina e o fetiță de 4 ani care suferă de cancer ocular. A fost operată acum doi ani în Italia și era nevoie să ajungă de urgență la control.

Tatăl: O să treacă buba de ochi, verficăm ochișorul, da?
Adelina: O să pună iar picături în ochi?
Tatăl: Da, o să pună picături în ochi, o să pună mască, da?”.

Piloții au aterizat la Bologna, iar de acolo au plecat la Milano să ia o fetiță de 5 luni care suferise o operație pe inimă.

Mădălina Matei, mama Nicoletei: ”Am aflat că are o malformație la inimioară și trebuia operată în București și acolo nu s-a putut și m-au trimis în Italia. În Italia au operat-o și operația a ieșit foarte bine și acum ne întoarcem acasă”.

Fiecare zbor e plătit de Asociația Blondie cu sume adunate din donații.

Adelina: ”Săptămâna trecută am făcut trei zboruri, a fost ireal de greu, este scump, costă între 12 -20.000 euro. De asta ne dorim atât de mult să luăm un avion, pentru că îmi este atât de frică să nu ajung la punctul la care să spun NU”.

Adelina a mai adoptat tot din spital un alt copil abandonat și cu grave probleme cardiace la scurt timp după ce l-a pierdut pe primul.

Ca să ajute părinții să nu traiscă drama ei, visează să cumpere o ambulanță aeriană, iar pentru asta are nevoie de 2 milioane și jumătate de euro.

 

1.200 de copii mor pe an în România înainte de a împlini un an

 

Anual, în România 1.200 de copii mor înainte să împlinească un an și în multe cazuri se întâmplă asta pentru că sistemul nostru sanitar e la pământ.

Niciun copil n-ar trebui să moară pentru că țara lui n-are medici, n-are aparatură, n-are săli de operație.

Într-un singur an, 648 de persoane au avut nevoie de transport aerian privat ca să fie ajutați în spitale de afară.

Sunt însă mii care nu-și permit să plătească, așa că pentru ei puteți dona în conturile Asociației Blondie.

În ultimii ani am văzut că acolo unde eșuează statul, ajută oamenii de rând care ne demonstrează încă o dată că atunci când facem bine, ne facem bine.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO