Începe noul an universitar. Numărul de studenți a scăzut dramatic
Noul an universitar, care a început luni, arată o scădere dramatică a numărului de tineri care vor să urmeze studii superioare. Pe fondul declinului demografic, dar și al migrației, numărul studenților români este cel mai mic din ultimii 20 de ani.
Științele, matematica și construcțiile au cele mai mari scăderi, în timp ce dreptul, medicina și administrația sunt cele mai căutate facultăți.
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași concurența a fost mare. În anul I au intrat 2.000 de tineri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Viorel Scripcariu, rector UMF Iaşi: "Nu pot spune că avem mai puţini studenţi decât în alţi ani, avem chiar mai mulţi.
Ne-am ocupat toate locurile la buget şi aproape toate la taxă."
La Universitatea "Gheorghe Asachi" cele mai căutate facultăţi au fost cele de Automatică şi Arhitectură.
George este boboc.
Reporter: „Ce speri să faci după?”
George, student: Să lucrez în domniul IT. În țară deja sunt salarii destul de mari, de aceea am ales această carieră."
Totuşi, potrivit site-ului EduPedu.ro, faţă de anul 2010, numărul de studenţi români la licenţă a ajuns să fie aproape la jumătate. Este cel mai mic număr din ultimii 20 de ani.
Dan Cașcaval, rector Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iaşi: „În mod natural numărul candidaţilor la studii universitare scade datorită declinului demografic faţă de acum 10 ani. În anii 2007-2008 am avut un număr maxim al numărului de studenți, aproape 19.000 de studenţi. În prezent avem 14.000."
În timp ce numărul de studenți români scade, crește cel al străinilor care vin la noi la studii. Avelin este din Paris și este în anul II la Facultatea de Medicină Generală. Plăteste anual 5.000 euro. A ales România după ce nu a putut să intre la medicină în Franța.
Avelin: „Am ales Iaşi pentru că este un oraş care ne permite să ne împlinim visul de a ajunge medici, iar Universitatea din Iaşi ne propune stagii Erasmus în toată lumea și încă mai pot descoperi multe până să mă întorc în Franţa."
Prezent la Cluj, la deschiderea anului universitar, preşedintele Iohannis a criticat situaţia din învăţământ.
"Singura constantă a fost perindarea pe funcţia de ministru a unor persoane fără nicio vocaţie şi fără nicio preocupare de a înţelege, darămite de a rezolva problemele sistemice din învăţământ. Cu miniştrii mediocri obţinem rezultate mediocre.", declară Iohannis.
Pe de altă parte, mulţi studenţi se confruntă cu greutăţi financiare. Cazarea, de exemplu, îi costă mult dacă nu prind o cameră la cămin.
Andrei este student în anul III la Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea "Babeş Bolyay" din Cluj. Ca să se poată descurca s-a angajat part time.
Andrei Rusu, student: „Lucrez part time 5 ore pe zi la o cafenea”.
Reporter: „E costisitor?“
Andrei Rusu, student: „E mai scump decât oraşul meu, decât Târgu Mureş.”
Reporter: „Aproximativ cât cheltui la Cluj?”
Andrei Rusu, student: „Între 1.600 şi 2.000 de lei pe lună."
Principalele cauze ale reducerii numărului de studenţi sunt migraţia şi declinul demografic.