Începerea școlii a înmulțit cazurile de hepatita A. Multe instituții nu au apă și săpun
Odată cu începerea școlii, s-au înmulțit alarmant cazurile de îmbolnăvire cu hepatita A. În judeţul Constanța, 100 de copii au fost diagnosticați cu boala mâinilor murdare, cum mai este numit acest tip de hepatită.
Sunt multe cazuri și în Mureș, pentru că în numeroase școli, elevii nu au apă și săpun ca să se poată spăla pe mâini.
Aceşti copii învaţa de mici cum să se protejeze de boală. Doar ca informaţia nu ajunge la toţi. 100 de copii cu vârste între 1 şi 14 ani au fost diagnosticaţi cu hepatita A la Spitalul de Boli Infecţioase din Constantă în ultimele 90 de zile. Alte 30 de cazuri s-au înregistrat la adulţi.
Dr. Iancu Ana-Maria - Spitalul de Boli Infecţioase Constantă, purtător de cuvânt: ”S-a observat o creştere a numărului de cazuri de la lună la lună, astfel încât în luna septembrie au fost diagnosticate 61 de cazuri”.
De teamă că numărul îmbolnăvirilor va creşte, în unităţile de învăţământ din Constantă au fost începute campanii de informare.
Elena Manolache - asistent medical cabinet şcolar: "La venire şi la plecare întotdeauna am grijă să port discuţie cu părinţii şi să-I informez. Apare vreo boală cumva să fie atenţi”
În judeţul Mureş, boala mâinilor murdare s-a răspândit rapid după începerea şcolii. 18 elevi s-au îmbolnăvit numai la şcoala din Bând. Ultimul caz este al unui adolescent de 17 ani, care a fost transportat la spital cu ambulanţa.
Creţi Gheorghe, director liceul tehnic Bând: ”Am vechime mare dar nu îmi amintesc de aşa focar puternic. Sunt vreo 40 - 50 de familii de unde au apărut aceste focare”.
Dr.Gabriela Uifalean, DSP Mureş: ”Avem 54 de cazuri confirmate, iar cealaltă în Bând cu 49 de cazuri confirmate MUSCA noi am vaccinat 87 de copii din Deda şi 189 de contacti tot copii în Bând”.
Imunizarea nu este însă obligatorie, astfel că puţini părinţi îşi vaccinează copiii contra hepatitei A. Problemă rămâne igiena precară, inclusiv în şcoli. Sunt unităţi de învăţământ din care lipsesc tocmai săpunul şi apa.
De obicei hepatita A se transmite pe cale orală, prin contact cu obiecte, alimente sau băuturi contaminate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 1,4 milioane de oameni iau virusul anual, iar cele mai multe cazuri se înregistrează în ţările subdezvoltate.