Începe vaccinarea cu prioritate în industria HORECA, de vineri, în București. Ce ser va fi folosit

Dată publicare: 22-04-2021 19:50
Dată actualizare: 22-04-2021 19:51


De vineri, Bucureştiul da startul campaniei de imunizare cu prioritate a personalului din restaurante, baruri, cafenele şi hoteluri.

 

Iar după cum au cerut reprezentanţii acestui sector, oamenilor le va fi administrat vaccinul de la Pfizer. Vor fi trimise echipe mobile şi caravane, în locurile cu mulţi angajaţi.

Deocamdată, un prim sondaj arată că doar 50% dintre cei din domeniul ospitalităţii vor să fie imunizaţi, dar, având în vedere că munca lor ar putea depinde de vaccin, este posibil ca lucrurile să se schimbe.


Georgiana lucrează ca ospătar în Bucureşti. Este unul din cei 140.000 de angajaţi din industria ospitalităţii de la noi, şi este în tabăra celor care sunt de acord să fie imunizaţi. Deocamdată, doar jumătate.


Reporter: Te vei vaccina?

Georgiana: „Absolut, clar, da, e foarte important, doar aşa putem relua totul”

Reporter: Vei merge la vaccinare cu familia?

Georgiana: „Da, eu voi merge cu soţul şi bunica mea''

După ce premierul a anunţat că restaurantele şi hotelurile ar putea funcţiona indiferent de rata de infectare din localitate, reprezentanţii din industrie au demarat împreună cu direcţiile de sănătate publică o campanie de vaccinare cu prioritate a angajaţilor şi din acest sector. Nu au nevoie de programare la telefon şi nici pe platformă. Patronatele vor face o centralizare a personalului şi vor trimite listele către DSP.

Reprezentant DSP: „Într-o primă fază, avem nevoie de numărul de angajaţi şi membrii de familie care doresc să se vaccineze''

Startul se va da în Bucureşti, dar în următoarele zile, campania se va extinde la nivel naţional.

Pentru locul în care ar putea fi vaccinaţi angajaţii din acest sector şi familiile lor sunt propuse trei variante. Ar putea fi trimise echipe mobile la sediile operatorilor economici cu personal numeros, de exemplu într-un hotel cu peste 200 de angajaţi s-ar putea organiza punct de vaccinare. O altă variantă este ca în zone cu mai multe restaurante şi hoteluri apropiate, cum e nordul Capitalei, să fie trimisă o caravană sau fiecare angajat să meargă pe cont propriu la centrele de vaccinare existente pe un culoar special dedicat industriei HORECA.

Radu, administrator lanţ restaurante:Este extraordinar că vor fi vaccinaţi cu prioritate, am început deja o campanie de convingere prin a le arăta că vaccinul nu face rău, le-am arătat studii din Israel şi rezultatele studiilor că nu se pune problema să le fie rău''

Angajaţii nu pot fi obligaţi să se vaccineze, însă având în vedere că munca lor ar putea depinde de vaccin, şi că până acum 40.000 de oameni au rămas fără serviciu , numărul celor care vor alege vaccinul va creşte, cred angajatorii. Dacă nu, vor adopta modelul Israelului, testare la patru zile.

Cât despre industria hotelieră, sunt 20.000 de angajaţi care şi-au arătat intenţia de a se vaccina.

Iar managerii hotelurilor au fost întrebaţi şi câţi angajaţi estimează că vor fi vaccinaţi până la 1 iunie. Aceştia au răspuns că între 30 şi 50%.


VIDEO PROTVPLUS.RO