Încep programările pentru vaccinarea cu serul anti-COVID al AstraZeneca în România
Programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca încep miercuri, când pe platformă vor fi încărcate primele 200.000 de locuri. Dozele de vaccin AstraZeneca vor fi distribuite în 180 de noi cabinete de vaccinare.
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că din 10 februarie se deschide posibilitatea de programare în platformă pentru cele 180 de cabinete noi de vaccinare, unde vor fi distribuite dozele de vaccin de la AstraZeneca, transmite News.ro.
"Aceste 180 de cabinete noi de vaccinare sunt distribuite la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul persoanelor cuprinse între grupa de vârstă 18 şi 55 de ani, ţinând cont de faptul că acest tip de vaccin, la momentul actual, este recomandat pentru aceste grupe de vârstă. Sunt incluse aici atât persoane cu boli cronice din aceste grupe de vârstă, cât şi persoane care deservesc activităţi esenţiale. Modalităţile de programare sunt neschimbate", a explicat el.
Valeriu Gheorghiţă a menţionat că, din 15 februarie şi până la sfârşitul lunii martie, pentru aceste 180 de cabinete de vaccinare vor fi disponibile aproape 500.000 de locuri. Primele 200.000 dintre acestea vor fi încărcate pe platforma de programare la vaccinare miercuri, probabil în cursul după-amiezii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului şi a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă.
Al treilea vaccin anti-COVID utilizat în România
Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România.
În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice.
De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.
Exces de pesimism semnalat de OMS
Luni, mai mulţi oficiali ai OMS şi ai sistemului Covax au avertizat împotriva unui exces de pesimism faţă de vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, în contextul în care priorităţile momentului sunt limitarea spitalizărilor şi salvarea de vieţi.
Vaccinul AstraZeneca este "o parte importantă a răspunsului global la actuala pandemie", a declarat Richard Hatchett, care conduce CEPI, ramura de cercetare a mecanismului Covax înfiinţată de OMS pentru a încerca să garanteze o distribuţie echitabilă a mijloacelor de luptă împotriva COVID-19. "Este absolut crucial să folosim cât mai eficient posibil instrumentele pe care le avem", a insistat acesta în timpul conferinţei de presă bi-săptămânale a OMS de la Geneva.
Vaccinul AstraZeneca a întâmpinat obstacole în ultimele săptămâni, eficacitatea acestuia fiind pusă la îndoială pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
De asemenea, duminică, Africa de Sud a ridicat posibilitatea unei eficacităţi "limitate" a acestui vaccin în cazul variantei sud-africane a virusului, considerată a fi mai contagioasă şi responsabilă în mare măsură pentru al doilea val de infectare din această ţară.
Sursa: News.ro, StirilePROTV
Etichete: vaccin, coronavirus, astrazeneca,
Dată publicare:
10-02-2021 10:01