Incendiile de vegetație produc pagube uriașe și în România. Sute de hectare de pământ au fost devastate de flăcări
Incendiile de vegetaţie încep să pună probleme şi în România. În Mehedinţi, un foc pornit pe o mirişte a distrus sute de hectare dintr-un sat - cu tot cu casele şi maşinile localicilor.
Pompieri din două judeţe au fost trimişi la intervenţie. De această dată, situaţia a fost ţinută sub control, însă canicula nu s-a potolit, iar orice neatenţie poate duce la tragedii.
Dintr-o casă au mai rămas doar pereţii făcuţi din cărămidă. Înăuntru ardea totul. Mai departe, o maşină este complet distrusă de incendiu. Pentru proprietar este o pagubă de câteva mii de euro.
Alţi oameni sunt şi mai afectaţi. În foc au fost distruse patru case şi aproape 20 de anexe gospodăreşti - anunţă pompierii.
Inclusiv cimitirul din localitate a fost trecut prin foc.
Localnicii din zona unde s-au întins vâlvătăile au privit de la distanţă dezastrul.
Constantin Neagu, proprietarul unei locuinţe distruse: "Nu avem decât ce-i pe noi, nu acte, nimic, nimic – pompierii nu au fost pe aici – veniră după ce arse."
ISU Mehedinţi a transmis că a intervenit cu 45 de pompieri şi şase autospeciale. S-ar fi folosit toate forţele avute la dispoziţie şi au fost chemaţi şi militari din turele libere.
În sprijin au fost solicitate şi 2 autospeciale de la ISU Dolj.
Marius Gogăltan, ISU Mehedinți: "Vântul nu ţine cu noi, au trecut flăcările peste brazde, acum noaptea se vede uşor la un moment dat ai impresia că a dat cineva foc, dar datorită tirajului trece în mijlocul miriştii şi ia foc."
Tot acest dezastru a pornit de pe o mirişte. S-a aprins mai întâi vegetaţia uscată, apoi vântul a aruncat scântei înspre pădure.
Au ars două hectare. Au urmat gospodăriile. O comisie de la ISU urmează să stabilească vinovaţii.
Cătălin Tutilescu, șef la Garda De Mediu Mehedinţi: "Facem un apel către cetăţeni să nu mai dea foc pentru că de la o simplă ardere de mirişte uitaţi ce se poate întâmpla. Sunt foarte multe case care au ars aici în zonă şi oamenii pe bună dreptate sunt disperaţi."
Potrivit legii, în România, incendierea miriştilor este interzisă fără acordul autorităţilor de mediu şi a serviciului pentru situaţii de urgenţă. Cine încalcă regula risca amenzi de până la 6 mii de lei - în cazul persoanelor fizice şi de până la 50 de mii de lei - pentru cele juridice.