Incendiile de vegetație fac prăpăd în mai multe județe din țară, deși arderea câmpurilor este interzisă
Deși arderea câmpurilor este strict interzisă, incendiile de vegetație fac prăpăd în mai multe județe din țară. Duminică noaptea, în Maramureș zeci de hectare au fost mistuite de flăcări, iar focul s-a apropiat amenințător de o pădure de pini.
Mai mulți arbori tineri au luat foc însă, din fericire, pompierii au reușit să stingă incendiul înainte de a se extinde la toată pădurea. Și o zonă de stufăriș dintr-un cartier de la marginea orașului Cluj-Napoca a fost cuprinsă de flăcări iar fumul gros i-a alertat pe locuitori.
Incendiul de vegetație din localitatea Mireșu Mare a izbucnit duminică seară, iar pompierii au reușit abia după miezul nopții să mai potolească flăcarile.
Pe lângă salvatori și voluntari, au sărit în ajutor și oamenii din comună. A fost o luptă contra cronometru pentru a salva o pădure de pini din apropiere.
„Era risc să se extindă, dar am intervenit cu mai multe persoane și am reușit să stingem”, a declarat un inspector SVSU Mireșu Mare.
Au fost pârjolite aproape 40 de hectare de teren.
Imaginile din zonă, suprinse luni cu o dronă, arată peisajul dezolant, lasat în urmă de incendiu.
„Oamenii au mers pe jos și au reușit să stopeze focul cu lopeți și măturoaie. Dacă intră în pădurea de pini vorbeam de un dezastru total. Oameni buni, gandiți-vă ca ar putea fi în grădina voastră. Faptul ca am scapat acum de un dezastru e că Bunul Dumnezeu nu a dat vânt și cu tot efortul nostru nu reușeam să facem față”, a transmis primarul din Mireșu Mare.
Și la periferia Clujului oamenii au fost alertați de un nor gros de fum care s-a ridicat deasupra orașului. Un câmp era cuprins de flăcari, iar în apropiere se află o conductă de gaz și o parcare cu mai multe mașini.
Două hectare de teren au fost pârjolite de flăcări.
De la începutul anului și până acum, numai în județul Cluj au fost peste 400 de incendii de vegetație.