În spitale sunt zeci de pacienți paralizați, după ce au sărit în cap la mare. Unii sunt tineri și vor rămâne așa pe viață
Suntem în mijlocul verii și nu sunt puțini tinerii care se aruncă în apă, nu doar pentru a se răcori, ci și pentru a-i impresiona pe cei din jur. Nu se gândesc o secundă cât de periculoase pot fi săriturile în cap, într-o piscină sau chiar în apa mării.
În spitale sunt deja zeci de pacienți paralizați, pentru care nu mai există speranță că vor mai merge vreodată.
Țintuit de pat, cu ochii în lacrimi, un tânăr care nu a împlinit 20 ani îl întreabă pe medic dacă mai există vreo speranță pentru el. Are măduva spinării secționată și este paralizat de la gât în jos. Băiatul a ajuns așa după ce a plonjat în cap, la mare, fără să se asigure că apa este destul de adâncă.
Medic: ”Mobilizare pasivă a membrelor, se face pentru că articulațiile, care nu sunt folosite, se anchilozează, înțepenesc''.
Prizonierul unui pat este de acum și alt bărbat care a vrut să-și impresioneze nepotul, însă a dat cu capul de fundul de beton al unei piscine.
Medic: ”Are două săptămâni, s-a întâmplat la Constanța. Plonjon în apă de mică adâncime, cu leziune vertebro medulară cervicală complet. Complet înseamnă fără să simtă, fără să miște”.
În fiecare vară, doar la Spitalul Bagdasar Arseni ajung peste 30 de persoane, cu răni grave, după ce sar în apă. Cei mai mulți dintre ei sunt tineri până în 35 de ani, spun medicii. Din păcate, aceștia rămân paralizați pe viață.
Dr. Daniel Șerban, medic primar neurochirugie: ”Câteva secunde de neatenție sau de bravadă sau de curaj prostesc .. Este o tragedie pentru absolut toată lumea. În primul rând pentru pacient, apoi pentru familie”.
O fractură de coloană vertebrală înseamnă, de regulă, o fractură a destinului. Recuperarea este imposibilă în cazurile grave.
Prof. dr. Gelu Onose, șeful secției de recuperare Spitalul Bagdasar Arseni: ”Ajung să fie dependenți complet, pentru că sunt paralizați de mâini și de picioare. Tragedia este cu atât mai mare cu cât capul nu are nimic, de regulă, și atunci sunt perfect conștienți să-și contemple tragedia de dimineața până seara, 24 din 7.”
Săriturile în apă se fac doar în prezența personalului specializat, spun antrenorii de înot.
Cconf. univ. Silviu Petrescu, catedra de educație fiziză UMF Carol Davila: ”De fapt, nu este o săritură, ci face parte dintr-o cursă, dintr-un procedeu..se numește plecarea din blockstart. A plonjat în apă cu mâinile înainte, cu picioarele întinse și s-a și scufundat la o semiadâncime.. un metru, un metru și ceva”.
Așadar, gândiți-vă de doua ori înainte să faceți un gest necugetat.