Au apărut detectivii care vânează braconierii de trufe. ”Ei cred că se îmbogățesc”

Ultima actualizare: 20-06-2020 16:49

Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege prin care cer ca în România trufele să fie culese doar cu ajutorul unor câini dresați special și numai după obținerea unei autorizații de recoltare.

 

Inițiativa are drept scop, printre altele, oprirea unui dezastru care se întâmplă de ceva timp.

Rețelele de braconieri sapă pădurile în căutarea valoroaselor ciuperci. Acolo unde acționează habitatul este distrus și nu mai apare nicio trufă.

Suntem pe urmele braconierilor de trufe, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați a fost săpată litiera pădurii și au fost scoase într-un mod ilegal o cantitate de aproximativ de 150 de kg.

În această pădure, aflată la 40 de kilometri de Bacău, braconierii de trufe au făcut prăpăd. Au arat practic pământul și - spun specialiștii - de aici nu va mai putea fi recoltată nicio ciupercă.

Horea Petreuș este silvicultor și reprezentant al Asociației Cinegetice pentru Cercetarea Habitatelor Valori Superioare. Susține că la fel se întâmplă și în alte locuri.

În Bacău, legal pot fi recoltate 5 tone de trufe, dar braconierii - spune el - au strâns o cantitate de 6 ori mai mare.

Horea Petreuș: ”S-au cules trufele ilegal, prin săpare. S-au cules peste 30 de tone ilegal. Sunt zone în munte unde avem mii de oameni campați ilegal care desfășoară ilegal aceste activități”.

Potrivit reprezentaților Asociației Cinegetice pentru Cercetarea Habitatelor, în toată țara, braconierii de trufe au distrus câteva sute de hectare unde apăreau valoroasele ciuperci.

Horea Petreuș: ”Să culegi în zonele astea până când trufa nu este coaptă, practic îi distrugi continuitatea. Dacă o culegi înainte să-și împrăștie sporii este sigur că nu vom avea și anul viitor acolo”.

 

Trufele românești se vând în vest cu 100 de euro kilogramul

 

Ca să oprească dezastrul, cei care colectează legal trufe au angajat detectivi ca să îi prindă pe braconieri.

Așa au aflat că trufele culese de la noi ajung în Italia, Germania și Franța, unde se vând cu 100 de euro kilogramul.

În lipsa unei legislații bine pusă la punct în România au apărut adevărate rețele care susțin braconajul.

Detectiv: ”Culegeau și vindeau unei persoane din localitate la prețuri derizorii. Venea persoana care nu avea licență și lua aceste cantități și le ducea în județul Harghita. În Italia, în Franța nu poți intra decât pe baza de legitimație cu ustensile speciale”.

În pădurile din Romania, cele mai răspândite sunt trufele negre de vară.

Ca valoare în gastronomie sunt pe locul trei, după cele albe de Italia și trufele negre franceze. Recoltarea lor ar trebui să se facă doar cu câini dresați special.

Gheorghe Silian, trufar: ”Pentru mine cei ce caută cu sapa sau cu altceva nu sunt căutători de trufe. Sunt câțiva care au încercat să sape, i-am eliminat. Trufele de vară ies la suprafață și de asta ei caută acuma, ei cred că se îmbogățesc”.

Trufele care au așa urme de la câine, sunt scoase cu câini și nu prin alte metode nenaturale”.

 

Lege pentru exploatarea trufelor

 

În România, kilogramul de trufe recoltate legal se vinde cu prețuri între 50 și 150 de euro, în funcție de specie.

Ca să oprească braconajul, mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege prin care vor să reglementeze exploatarea economică a trufelor.

Documentul impune ca recoltarea acestor ciuperci să fie făcută doar cu autorizație și cine nu respectă regula să plătească amenzi de până la 7.000 de lei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO