In perioada sarbatorilor de iarna romanii beau vin cat pentru 2 luni. Cum recunoastem un vin rosu de calitate, dupa dop
Sarbatorile de iarna inseamna si milioane de pahare de vin, golite. Intr-o singura luna, romanii beau cat pentru doua, sustine patronatul producatorilor de vin.
Specialistii le recomanda tuturor sa consume cu masura bauturi de calitate, sa asorteze corect vinul cu mancarea si sa se informeze inainte sa ajunga la raft.
Asadar, iata ce ne-a sfatuit, un degustator autorizat de vinuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Regula de baza, care spune ca vinurile albe sunt recomandate la carnea alba, iar cele rosii, la carnea rosie, accepta si modificari, spun specialistii.
E bine sa stim ca vinul rosu trebuie sa aiba temperatura camerei, iar cel alb sa fie scos din frigider. Si cum ne asteapta mancari copioase, indicat ar fi sa alegem un vin care ajuta digestia.
Eugen Telisca, degustator autorizat de vinuri: "Masa festiva sa inceapa cu un spumant. Un spumant cum este acesta, poate sa fie o sampanie, un vin spumant, calitatea lui se observa prin acest perlaj."
Trecem la vinuri rosii. Iata cum ne dam seama dupa dop daca sunt de calitate.
Eugen Telisca, degustator autorizat de vinuri: "Daca ar fi avut socuri de temperatura si nu ar fi fost depozitat in conditii optime, am fi avut usoare prelingeri pe dop. Da, este un vin echilibrat. Ce inseamna echilibrat? Ceea ce am mirosit simtim si in gura."
Un vin bun nu este neaparat scump, spune degustatorul autorizat Eugen Telisca. Dar ne sfatuieste sa-l alegem inainte de a ajunge in magazin, adica sa fim informati. Iata un pont cand alegem vinul de pe raft.
Eugen Telisca, degustator autorizat de vinuri: "Sa ne ferim sa alegem vinuri expuse la caldura neoanelor de sus. Degaja caldura permanenta asupra vinului."
O alta recomandare este sa testam vinul, inainte sa cumparam in cantitati mari.
In luna decembrie, producatorii de vinuri dau lovitura. In aceasta perioada se vinde de doua ori mai mult vin decat intr-o luna obisnuita. Romanii vor avea pe masa de sarbatoare vin rosu, vin alb, vin roze in proportie de 90 la suta, vin romanesc in valoare de peste 3.5 milioane de euro.
In aceasta perioada creste si consumul de vin rosu, care reprezinta 40 la suta din total.
Restul inseamna alb sau roze.