Taierea porcului, cu tot ritualul, transmisa live pe Facebook din Maramures. "Veniti la noi sa mancati traditional"
Pregatile de sarbatori intra deja pe ultima suta de metri. Zilele acestea se taie si ultimii porci care, pana la Craciun, trebuie sa se transforme in carnati si fripturi delicioase.
Iar traditia merge mana in mana cu tehnologia. Un porc de 120 de kilograme a fost sacrificat luni in Maramures, iar intregul ritual a ajuns si pe internet, live, pe Facebook.
In batatura domnului Popicu, toata lumea s-a adunat de dimineata ca sa-l sacrifice pe Ghita, un grasun de 8 luni. Dupa asta, au pus paie peste el: "Il acoperim cu paie de grau, ca ii da o aroma buna la carne."
Gazda buna se vede dupa tava, spun batranii, asa ca palinca si vinul au fost din belsug.
Dupa ce s-a rumenit bine, porcul a fost spalat bine si portionat.
Un blogger din Maramures a transmis live, pe Faceebok, taierea porcului, pentru ca toti romanii plecati prin strainatate sa poata vedea ce se intampla la ei in tara.
"Veniti acasa, dragi romani, sa mancati traditional! Veniti din tari straine sa mancati aici, in Maramures", le transmite acesta.
In Maramures se canta din zori pana spre dimineata, asa ca nici de data acesta muzica nu a lipsit din gospodarie. Corul din Finteusul mare a incantat asistenta.
Gazdele care se respecta taie cam trei porci pana la Craciun, sa ajunga pentru toata lumea.
In cursul serii, in gospodaria lui nea Popicu, oamenii pregateau de zor carnatii.