Bucurestenii asteapta consolidari si primesc truse. Cum te invata Primaria sa supravietuiesti 3 zile
Bucurestenii care stau in blocuri cu bulina rosie vor primi 4 mii de truse de prim ajutor, in caz de cutremur. Vizati sunt, deocamdata, numai detinatorii unei locuinte in imobilele inscrise in clasa unu de risc seismic.
Aceasta achizitie depaseste 200 de mii de euro si are loc in conditiile in care programul de consolidare a cladirilor vechi se deruleaza cu viteza melcului.
O trusa de prim ajutor contine o patura cu protectie termica, o lanterna multifunctionala, cu ajutorul careia va puteti incarca telefonul, apa, pastile pentru purificarea apei, mancare, manusi. Toate acestea ar trebui sa asigure supravietuirea timp de 3 zile a victimelor unui cutremur de magnitudine mare.
4.000 de truse, in valoare de 220.000 de euro, se adauga altor 3.000 cumparate anul trecut. Toate vor ajunge in 2014 la bucuresteni, prin asociatiile de proprietari.
"Licitatia este in procedura interna si va fi organizata pana la sfarsitul acestui an. Asta inseamna ca vor fi distribuite de anul viitor", a precizat Catalin Zoican, director general Operatiuni Primaria Municipiului Bucuresti.
Cei care stau in blocuri vechi asteptau altceva.
"Utile or fi ele, dar cred ca nu asta e prioritatea. Viata omului nu consta intr-o lanterna si intr-o sticla de apa.", spun oamenii.
De aceeasi parere sunt si consilierii municipali din opozitie, care sustin ca banii ar fi trebuit folositi mai degraba pentru consolidarea cladirilor.
De cealalta parte, edilii sustin ca astfel truse exista in toate tarile cu risc seismic ridicat iar Romania se incrie intr-o astfel de lista. Zona Vrancea este activa si poate produce seisme de magnitudine mare.
Din cele 373 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic din Bucuresti, 190 reprezinta pericol public. Cu toate acestea, din 2008 si pana in 2011, primaria a pus in siguranta doar 7. Anul acesta, va mai consolida 4 cladiri.
Autoritatile spun ca vina pentru ritmul in care merg consolidarile o poarta proprietarii, care refuza de cele mai multe ori ca imobilul in care locuiesc sa intre in reparatii.
Prognozele arata ca in cazul unui cutemur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, 6.500 de bucuresteni si-ar putea pierde viata, 16 mii ar fi raniti grav si 95.000 ar ramane captivi sub daramaturi.