În Europa, cei care intră în mare când înotul e interzis primesc amenzi de sute de euro
În timp ce la noi nu există amenzi pentru inconştienţii care se avăntă în mare când înotul este interzis, în Spania, Franţa, Belgia şi Portugalia cei care nu respectă indicaţiile salvamarilor plătesc sute de euro.
În aceste ţări, măsura a dus la înjumătăţirea deceselor provocate de inec. Salvamarii români scot zilnic dintre valuri zeci de turişti şi au ajuns să îşi filmeze operaţiunile că să îi determine pe oameni să nu îşi mai rişte viaţă.
De la începutul sezonului, 8 turişti şi-au pierdut viaţă la Eforie Nord.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Extrem de periculoasă, zona este supravegheată de 8 salvamari, care zilnic scot din marea furioasă zeci de turişti care se avăntă în apă cu curenţi puternici. Miercuri, în doar un minut au fost salvate 3 persoane. Echipele de salvare au filmat scene dramatice, în speranţa că imaginile îi vor face pe turişti să înţeleagă pericolul.
Cu o zi înainte, un copil cu un colac a fost furat de curenţi în larg. Un salvamar şi-a riscat viaţă că să îl aducă la mal. Iar în aceeaşi zi, două surori au fost scoase cu greu pe uscat.
Reporter: "La ce te găndeai în momentele acelea?"
Alexandru Dimariu, salvamar: "Mă gândeam că trebuie să fiu limpede să o scot cât mai repede afară şi că pot să reuşesc."
La o operaţiune de salvare participa cel puţin 4 salvamari.
O regulă nescrisă spune că un salvamar nu trebuie să îşi pună în pericol viaţă, dar puţini stau pe mal când cineva le cere ajutorul.
Reporter: "Mai ţii minte câte pesroiane ai salvat sezonul asta?"
Sorin Mirea, salvamar: "Nu mai ţin minte au fost foarte mulţi cel puţin în ultimele trei zile a fost furtună pe mare şi am stat pur şi simplu toată ziua în apă, nu ne ascultă, nu respectă steagul roşu arborat."
Reporter: "Când ajungi acasă şi pui capul pe pernă ştiind că ai salvat poate 20 de persoane într-o zi cum te simţi?"
Cosmin Iordache, salvamar: "Este un sentiment extraordinar."
La operaţiunile de salvare participa şi scafandri. Pe reţelele de socializare, unul dintre ei a lansat un apel către turişti să înţeleagă riscurile la care se expun: "Măi oameni buni, aveţi rude, prieteni, cunoştinţe care vin la mare. Reamintiți-le că au muncit un an întreg să vină într-un concendiu să se distreze, nu se înmormânteze. Rămâneţi un membru al familiei, nu un număr la noi într-o statistică!"
De ani buni, salvamarii cer introducerea unor amenzi pentru turiştii inconştienţi - aşa cum se întâmplă în alte ţări.
În Spania, sancţiunile pot ajunge până la 750 de euro şi după ce au fost introduse numărul turiştilor decedaţi pe litoral s-a înjumătăţit. Franţa, Belgia şi Portugalia au urmat exemplul şi au amenzi cuprinse între 11 şi 250 de euro. La noi puţini turişti ţin cont de sfaturile salvamarilor şi abia după ce sunt salvaţi înţeleg că au greşit.
De la începutul sezonului, pe litoral au murit 18 turişti, iar anul trecut 34.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, victime, turisti, salvamari, mare, inec, inot, amenzi, valuri,
Dată publicare:
10-08-2017 17:58