"Minunea" de la Radauti. Locul unic in Romania in care o maicuta si doi calugari au schimbat destinele a 123 de copii

Dată publicare: 23-04-2016 17:55
Dată actualizare: 26-04-2016 06:59


In "Duminica Floriilor", colegii de la "Romania, te iubesc!" va prezinta o editie speciala, de suflet. La Radauti se intampla o adevarata minune. 123 de copii si-au gasit salvarea intr-un asezamant construit de biserica si stat, in colaborare.

O noutate pentru tara noastra pana acum. Un loc in care o maicuta si doi calugari sunt mama si tata pentru copiii pe care i-au salvat din situatii dramatice.

Printr-un maldar de nisip, o masina de politie isi croieste cu greu drumul. Intr-o misiune aproape imposibila s-a pornit Matei, are patru ani. La doar cativa pasi, Remus fredoneaza un cantec despre o mama pe care ar vrea sa o stranga la piept, are sase ani. Florin zambeste tot timpul, are putin peste trei ani. El e Alex, ea e Maria, au 8 ani. Si lista cu nume, varste si zambete nevinovate poate sa ajunga pana la 123, toti copiii asezamantului "Sfantul Leontie" din Radauti. Duminica, la "Romania, te iubesc!" patrundeti intr-o lume a copilariei, a bunatatii si dragostei.

Maica Ecaterina este psihologul asezamantului, dar a ajuns sa fie mama pentru toti acesti copii. Povestea asezamantului de la intrarea in Radauti incepe acum mai bine de 15 ani. Atunci s-a pornit contructia acestui loc, care acum arata ca un mic orasel, cu case colorate, asezate in evantai in jurul unei biserici. O colaborare intre stat si biserica, unica la acesta ora in Romania. Un loc in care se salveaza suflete.

Petrica si Maria sunt frati. Au ajuns in asezamant acum cateva saptamani. Cat timp maica sta in curte, Petrica ii tot da tarcoale, dar refuza sa comunice cu ea. Maica il lasa in pace si-l asteapta.

Maica Ecaterina: "Daca la cineva obisnuit cu bataia te duci spre el si el se fereste, iti dai seama ca el a fost batut. Nu stie sa primeasca o mangaiere sau raspunsul e "poti sa dai pentru ca eu sunt obinuit cu bataia". Si e foarte greu cele sufletesti sa le rezolvi si astea se rezolva in timp."

Maica Ecaterina: "Nu suntem noi prieteni? Nu suntem noi cei mai buni prieteni? Nu asa mi-ai zis."
Petrica: "Ba da. Am pierdut controlul la racheta."
Maica Ecaterina: "Dar vrei sa fii un piculet Petrica si sa nu fi racheta."

Cu maica Ecaterina si cu Petrica intram in casa numarul 8. Este casa fetelor de gimnaziu. Am nimerit in plin atelier de ceramica. Cu un ochi maica se uita la creatiile fetelor, cu altul la felul in care se poarta Petrica, il sudiaza, dar nici Petrica nu se lasa mai prejos.

Duminica aflati povestile acestor copii. Unii dintre ei cara in spate drame greu de imaginat. La "Romania, te iubesc!" aflati care sunt metodele prin care ranile si suferinta lor sunt alinate.

Preotul Iustin, staretul Manastirii Bogdana: "Problema, trebuie sa investim in om si noi trebuie sa reactivam cei sapte ani de acasa, iar ce lipseste si la unii si la altii, le lipseste credinta aceea adevarata si mila fata de cel neputincios."

Asezamantul de la Radauti arata ca un campus in care tinerii sunt pregatiti pentru performanta. Intr-o sala se face muzica, in alta meditatii pentru examene. Copiii mici au activitatile lor. Mandria locului este sala de pictura.

Vasile Popescu, pictor: "Ei nu aveau incredere in ei, ceea ce este dezastru. Acum s-au schimbat si ca atitudine si ca tinuta. Acum au inceput sa capete increderea: "uite eu pot face asta", ceea ce este extraordinar."

Ce se intampla cu aceste picturi, care sunt evolutiile copiilor si mai ales metodele prin care sunt salvati, cum poate sa functioneze acest loc aflati duminica, la "Romania, te iubesc!"