În București, ultimul cod roșu de caniculă a fost în urmă cu 6 ani. Urmează două zile de foc
România se transformă într-un cuptor uriaș. Marți și miercuri vom avea parte de cele mai călduroase zile de până acum, din această vară.
Meteorologii au emis primele coduri roșii de caniculă de anul acesta - pentru sudul și sud-estul țării. Termometrele vor arăta chiar și 42 de grade Celsius, la umbră.
Arșița a pus deja stăpânire pe zone din sudul țării. Iar meteorologii anunță temperaturi record pentru această vară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oana Păduraru, meteorolog ANM: „Ne așteptăm ca temperaturile în județele vizate de codul roșu să ajungă la 40-42 de grade, temperaturi măsurate la umbră, iar zonele vizate de codul portocaliu temperaturi cuprinse între 37-39 de grade”.
Și nu va fi răcoare nici după lăsarea serii. Vom avea parte de nopți tropicale, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius.
Miercuri acest cod rosu se mută mai spre est, către sud-est, afectând și Ialomița, Brăila, Galați, parțial și Constanța. Acest aer fierbinte va fi înlocuit treptat cu un aer foarte rece care își face simțită prezența mai întai în nord, nord-vest - pe acolo temperaturile vor scadea și cu 10 grade.
Meteorologii spun însă că joi, în nord-vestul țării, temperaturile maxime pot scădea până la 18 grade Celsius. Apoi mercurul din termometre va urca din nou.
Oana Păduraru, meteorolog ANM: „La sfârșitul săptămânii, sâmbătă-duminică, tendința este ca din nou temperatura aerului să crească și să ajungem la valori în jur de 34 de grade”.
De când a venit canicula, medicii au venit, în repetate rânduri, cu recomandări.
Asistentă: „Trebuie să vă hidratați cu cel putin 2 litri de apă pe zi, mai ales în zilele de caniculă”.
Amalia Anghel, medic primar dermatolog: „Cu adevărat ca să fim protejați folosim factor de protecție cu reaplicare la 2 ore. Protectia nu e doar chimică, este și mecanică - ne protejăm cu haine, stăm sub umbrele și nu ne expunem când e soarele arzător”.
În București, ultimul cod roșu de caniculă a fost în urmă cu 6 ani, cu o maximă de 44 de grade la umbră, și de aproape 60 în plin soare.
La toate spitalele din București s-au înființat puncte de prim ajutor și hidratare. Ambulanța și pompierii sunt în alertă să intervină fie la persoane căzute în stradă, fie la incendii de vegetație.
Și STS a luat măsuri speciale, pentru că numărul apelurilor la 112 a crescut luna aceasta. Au fost zile în care s-au înregistat 5 apeluri pe minut. Oamenii au reclamat cel mai des probleme respiratorii.
Codul roșu de caniculă ar trebui să expire miercuri seară, așa că încercați să vă feriți de caldură până atunci.
Reporteri: Daniel Nițoiu, Liliana Curea, Geanina Panait