Promisiuni electorale pentru victimele comunismului. Miile de euro/an de suferinta, vazute ca "o minciuna, o bataie de joc"
Cu 20 de ani intarziere si intr-un an electoral, parlamentarii incep sa isi aminteasca de fostii detinuti politici din perioada comunista, dar si de cei deportati, dupa anul 1945.
Potrivit unui proiect de lege, supravietuitorii ar putea primi de la stat intre 18 si 24 de mii de euro, pentru fiecare an de suferinta. "Totul este o minciuna si o bataie de joc", spun cei vizati, convinsi ca nu vor apuca ziua in care sa incaseze ceva.
La aproape 70 de ani, Cornelia Fetru nu are amintiri despre o copilarie cu papusi si bomboane. In fata deputatilor din Comisia Juridica, a povestit cum, in 1951, in miez de noapte, Securitatea i-a trezit din somn pe toti ai ei si i-a urcat intr-un vagon de marfa. Peste doua saptamani, au fost debarcati in Baragan, langa Calarasi.
"Noi am nimerit, familia mea, intr-un lan de garu. Acolo erau batuti tarusi, cu numarul care reprezenta adresa noastra", a povestit Cornelia Fetru.
Cu mainile goale, oamenii au inceput sa isi sape bordeie. Le-au acoperit cu paie si coceni. Cinci ani din viata a indurat astfel si Petrica Panduru. Avea 17 ani atunci cand a nimerit intr-un sat din Baragan, locuit doar de "dusmani al poporului", asa cum ii numeau comunistii.
"Ne-a lasat in camp abandonati, fara apa fara mancare, fara nimic", a declarat Petrica Panduru, unul dintre deportati.
Pentru fiecare an de chin, deputatii juristi au propus ca statul sa le plateasca fostilor detinuti 24 de mii de euro. Si cei deportati ar trebui sa primeasca 18 mii de euro pentru fiecare an petrecut departe de casa.
Dar, pana la bani, oamenii trebuie sa dovedeasca cu acte, in fata unor judecatori, cat au patimit. Un astfel de proces dureaza cel putin trei ani, in conditiile in care cei mai tineri dintre ei au acum 60 de ani.
"Cei de la putere vor gasi o modalitate sa mai amane putin pentru ca eu nu sunt convinsa ca au banii necesari sa aplice aceasta lege", a declarat Luminita Adam, deputat jurist.
Peste 40 de mii de oameni au fost deportati in stepele Braganului. Dintre ei, doar trei mii mai sunt in viata. Legile care ar repara cat de cat tot raul stau in sertarele din Parlament de patru ani. Proiectul rezultat din dezbaterile de astazi ar trebui sa primeasca si votul Camerei Deputatilor.