Impactul diabetului asupra dinților. Cât de des trebuie să ne măsurăm glicemia pentru a verifica prezența bolii
Diabetul determină depunerea rapidă a plăcilor de colesterol în artere. Şi are impact negativ și pe cele mai fine vase de sânge - adică şi în retină sau în cavitatea orală.
Pacienții cu diabet își pierd mai ușor dinții. Pe de altă parte, reconstrucția acestora e dificilă, dacă glicemiile nu sunt ținute în control prin tratament.
Dr. Dragoș Popescu, medic dentist: „Scade vascularizația în osul maxilar și, de aceea, se poate produce o oarecare resobție a osului când inserăm implanturile. Chiar dacă durata de viață a unui implant la un pacient diabetic e mai mică, îi conferă acestuia încredrere.”
Înaintea oricărei intervenţii, glicemiile trebuie ținute sub control.
Chirurgia orală într-o singură şedinţă înseamnă că, într-o singură anestezie, se pot face extracții dentare, adiții de os, operații parodontale, inserarea implanturilor. Dacă toate manevrele chirurgicale sunt făcute într-o singură etapă, recuperarea este rapidă.
Dr. Mihnea Velisarato, medic chirurgie orală: „Adiția de os presupune folosirea unui os sub formă de praf astfel încât după un timp de așteptare să beneficiez de un volum osos corespunzător inserării unui implant.”
Dr. Dragoș Popescu, medic dentist: „Presupune abordarea interdisciplinară, avem nevoie de sedare intravenoasă asistată de medicul anestezist. Inflamația şi recuperarea post operatorie e foarte rapidă datorită sedării intravenoase și medicației pe care medicul anestezist o administrează.”
După chirurgia orală, cura de antibiotice este unică.
Dr. Dragoș Popescu, medic dentist: „Perioda de vindecare este redusă la minimum, astfel încât să își finalize tratamentul. Pe pacient îl interesează faza finală, când își primeşte coroane dentare.”
În fiecare an, aveți nevoie de analizele uzuale de sânge. Glicemia se măsoară din șase în șase luni, la fel tensiunea arterială. Aceasta chiar dacă sunteți convins că totul e perfect.