Imagini spectaculoase. Un elicopter a intervenit pentru a stinge incendiul din Munții Rodnei

Ultimul update: Marti 08 Mai 2018 11:23
Data publicarii: Marti 08 Mai 2018 10:53
Categorie: Actualitate

Un elicopter a intervenit, marţi, la operaţiunile de stingere a incendiului de vegetaţie din Munţii Rodnei, în apropierea oraşului maramureşean Borşa.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au fost implicați în două acțiuni de stingere complexe, în zone montane din județele Brașov și Maramureș, potrivit unui comunicat al IGSU.

Primul incendiu, semnalat încă de duminică, s-a produs în zona Colbu-Gura Băii, VF. Piciorul Caprei (1800 m), de pe raza orașului Borșa din județul Maramureș. Imediat după anunțare, primele echipaje au declanșat operațiunile de stingere, continuate ulterior pe toată durata zilei de luni.

Aproape 100 de pompieri cu 10 autospeciale, sprijiniți de 45 de silvicultori și 15 voluntari au intervenit pentru lichidarea flăcărilor manifestate în zone cu teren accidentat.

Din cauza accesului îngreunat, IGSU a solicitat în sprijin un elicopter de la IGAv, dotat cu dispozitiv special de stingere de tip „bambi–bucket” pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere, transport și deversare de apă asupra focarelor identificate.

Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile, caracterizate de vânt puternic, forțele de intervenție au fost retrase și au rămas în supravegherea zonei reprezentanți ai ocoalelor silvice.

Marți dimineață, elicopterul a desfășurat un survol de recunoaștere a zonei, iar în funcție de focarele identificate sunt stabilite raioanele de stingere.

Cel de-al doilea incendiu s-a manifestat la litieră de pădure și resturi de exploatare forestieră, pe raza comunei brașovene Vama Buzăului din Munții Ciucaș.

Peste 50 de pompierii militari brașoveni au acționat în cursul zilei de luni, pentru stingerea flăcărilor care au afectat o suprafața aproximativă de 20 ha. La miezul nopții, incendiul a fost localizat, fără a mai fi pericol de extindere.

Marți dimineață, mai multe echipe de salvatori vor asigura schimbul de tură, urmând ca pe durata zilei să fie lichidate focarele fumegânde din pădure.

Crește numărul incendiilor în această perioadă, din cauza turiștilor

Statistic, în această perioadă crește numărul incendiilor de vegetație uscată pe fondul lipsei precipitațiilor, avertizează specialiștii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Totodată, sunt semnalate mai multe incendii la fondul forestier, în principal cele de litieră și doborâturi.

Cauzele care provoacă inițierea acestor arderi vizează neatenția turiștilor, țigări aruncate la întâmplare, propagare de la vegetația uscată, focuri în pădure lăsate nesupravegheate sau acțiune intenționată.

Atribuțiile pe linia prevenirii incendiilor la fondul forestier revin personalului silvic, care trebuie să supravegheze zonele de competență, să le amenajeze corespunzător și să asigure prima intervenție până la sosirea pompierilor, iar ulterior să sprijine acțiunile de stingere.

Totodată, IGSU reamintește faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de până la 6.000 lei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Nou incendiu de vegetație, în apropierea cetății Poenari. În zonă sunt mulți turiști
Nou incendiu de vegetație, în apropierea cetății Poenari. În zonă sunt mulți turiști
FULLSCREEN
Imagini spectaculoase. Un elicopter a intervenit pentru a stinge incendiul din Munții Rodnei
  • /

Sursa: IGSU

VIDEO PROTVPLUS.RO
ilie balaci
Scene tulburătoare. Lui Aurel Beldeanu, fost coleg cu Ilie Balaci, i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital
Bărbat accidentat de un tramvai după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe refugiu pe șine
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
Filmul zilei în care Ilie Balaci a murit. Ce i-ar fi cerut mamei înainte de a i se face rău
Copil mort într-un spital privat: se fac mai multe anchete. Colegiul Medicilor s-a autosesizat
Comisarul european pentru Uniunea Securităţii: Statele UE luptă în prima linie
ancheta copil sanador
Cazul copilului mort. Raportul preliminar al controlului efectuat de DSP la Sanador
Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO
Şapte migranţi au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră din Arad, ascunşi intr-o maşina, în spatele unui perete fals
Învăţătorul acuzat că ar fi strâns de gât un elev a anunţat că îşi dă demisia. Părinţii au făcut plângere
Tânăr aflat sub medicamentație, dispărut de acasă. Mesajul disperat al mamei