Imagini spectaculoase. Un elicopter a intervenit pentru a stinge incendiul din Munții Rodnei

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 08 Mai 2018 10:53
Categorie: Actualitate

Un elicopter a intervenit, marţi, la operaţiunile de stingere a incendiului de vegetaţie din Munţii Rodnei, în apropierea oraşului maramureşean Borşa.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au fost implicați în două acțiuni de stingere complexe, în zone montane din județele Brașov și Maramureș, potrivit unui comunicat al IGSU.

Primul incendiu, semnalat încă de duminică, s-a produs în zona Colbu-Gura Băii, VF. Piciorul Caprei (1800 m), de pe raza orașului Borșa din județul Maramureș. Imediat după anunțare, primele echipaje au declanșat operațiunile de stingere, continuate ulterior pe toată durata zilei de luni.

Aproape 100 de pompieri cu 10 autospeciale, sprijiniți de 45 de silvicultori și 15 voluntari au intervenit pentru lichidarea flăcărilor manifestate în zone cu teren accidentat.

Din cauza accesului îngreunat, IGSU a solicitat în sprijin un elicopter de la IGAv, dotat cu dispozitiv special de stingere de tip „bambi–bucket” pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere, transport și deversare de apă asupra focarelor identificate.

Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile, caracterizate de vânt puternic, forțele de intervenție au fost retrase și au rămas în supravegherea zonei reprezentanți ai ocoalelor silvice.

Marți dimineață, elicopterul a desfășurat un survol de recunoaștere a zonei, iar în funcție de focarele identificate sunt stabilite raioanele de stingere.

Cel de-al doilea incendiu s-a manifestat la litieră de pădure și resturi de exploatare forestieră, pe raza comunei brașovene Vama Buzăului din Munții Ciucaș.

Peste 50 de pompierii militari brașoveni au acționat în cursul zilei de luni, pentru stingerea flăcărilor care au afectat o suprafața aproximativă de 20 ha. La miezul nopții, incendiul a fost localizat, fără a mai fi pericol de extindere.

Marți dimineață, mai multe echipe de salvatori vor asigura schimbul de tură, urmând ca pe durata zilei să fie lichidate focarele fumegânde din pădure.

Crește numărul incendiilor în această perioadă, din cauza turiștilor

Statistic, în această perioadă crește numărul incendiilor de vegetație uscată pe fondul lipsei precipitațiilor, avertizează specialiștii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Totodată, sunt semnalate mai multe incendii la fondul forestier, în principal cele de litieră și doborâturi.

Cauzele care provoacă inițierea acestor arderi vizează neatenția turiștilor, țigări aruncate la întâmplare, propagare de la vegetația uscată, focuri în pădure lăsate nesupravegheate sau acțiune intenționată.

Atribuțiile pe linia prevenirii incendiilor la fondul forestier revin personalului silvic, care trebuie să supravegheze zonele de competență, să le amenajeze corespunzător și să asigure prima intervenție până la sosirea pompierilor, iar ulterior să sprijine acțiunile de stingere.

Totodată, IGSU reamintește faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de până la 6.000 lei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Nou incendiu de vegetație, în apropierea cetății Poenari. În zonă sunt mulți turiști
Nou incendiu de vegetație, în apropierea cetății Poenari. În zonă sunt mulți turiști
FULLSCREEN
Imagini spectaculoase. Un elicopter a intervenit pentru a stinge incendiul din Munții Rodnei
  • /

Sursa: IGSU

VIDEO PROTVPLUS.RO
adapost caini
Administratorul adăpostului în care au fost găsite cadavrele a zeci de câini, reținut
Fără să aibă permis de conducere, s-a urcat la volan, cu 2 pasageri în mașină
Accident grav în Arad. Adolescentă aruncată din mașină, la 10 metri distanță
Carmen Iohannis, cu elevii la teatru, alături de ambasadorul Germaniei la Bucureşti
Nervi și accidente în Pasul Tihuța, din cauza ninsorii. Drumarii nu au mai avut SARE
Incendiu puternic la o casă, în Dâmbovița. Proprietarul s-a salvat în ultimul moment
salvare 112
Un cetăţean australian a decedat în timpul unei partide de vânătoare în Dâmbovița
Prima măsură luată după accidentul cu doi morți provocat de un șofer băut
Tânăr cu arsuri grave, transportat în Capitală. Pacientul și-a dat foc
Un recidivist, eliberat mai devreme, a fost arestat după ce i-a rupt maxilarul unui tânăr
Martorii îl contrazic pe șoferul băut care a intrat cu mașina în spital. A fost reținut
Poliţist, după ce a văzut ”fluturaşul” unui infirmier: ”Mi-am luat găleată cu mop”