Imagini emoționante de la priveghiul lui Petrică Mîțu Stoian. Colegii de scenă și-au luat adio prin cântece
Sicriul cu trupul neînsuflețit al cântărețului Petrică Mîțu Stoian a fost depus, marți, la Teatrul Național din Craiova.
Înainte, familia, prietenii și colegii de scenă s-au recules la căpătâiul lui și la Ansamblul folcloric „Maria Tănase”, unde a ajuns, luni seară, cortegiul funerar. Sediul instituției a fost deschis întreaga noapte pentru cei care au dorit să își ia rămas-bun, însă numai cu respectarea măsurilor impuse de pandemie. Înmormântarea va avea loc miercuri.
Îngenuchiați de durere, artiștii de la Anamblului folcloric „Maria Tănase” din Craiova au plâns și au cântat melodiile cunoscute de atâta lume. Au mărturisit că a fost cea mai grea repetiție, pentru ei. Ultima alături de cel care le-a fost, de-a lungul anilor, prieten și mentor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Artistă: Îmi amintesc ultima dată când a venit la noi la sediu și eu mă pregăteam pentru «Crizantema de aur» și mi-a zis «Fată, să cânți frumos că te mănânc. Auziși?».
Reporter: Așa ați cântat acum pentru el?
Artistă: Da, am cântat cu tot sufletul.
„Am punctat câteva dintre șlagărele dumnealui, ele erau nelipsite la niciun spectacol, la toate spectacolele erau nelipsite și am simțit nevoia, din păcate față el”, a declarat Nicolae Drăghia, dirijor la Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova.
„Dumnealui m-a descoperit ca și solist de muzică populară și ca pentru toți tinerii din Mehedinți și din toată țara, domnul Petrică Mîțu Stoian este și va rămâne mereu un model, pentru multe generații”, a transmis Marian Medregoniu, artist.
La căpătâiul artistului au venit și oameni simpli, ca să își ia un ultim rămas bun.
„Un solist de mare valoare, un solist cu inima bună”, a spus un admirator.
„Un om minunat. Super om. Păcat de tinerețe, mi se pare prea tânăr ca să moară”, a spus un alt admirator.
Luni seară, când cortegiul funerar a ajuns la Ansamblul folcloric „Maria Tănase”, Petrică Mîțu Stoian a fost primit cu aplauze, de toți cei care îl așteptau.
Petrică Mîțu Stoian va fi înmormântat miercuri, la cimitirul Ungureni, acolo unde își pregătise locul de veci.
În timp ce familia și prietenii îi plâng moartea, procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Sunt investigate toate procedurile medicale la care a fost supus artistul, inclusiv cele din clinica privată. Mai mulți angajați de acolo ar putea fi chemați la audieri.
Artistul începuse un tratament post-COVID, în camera hiberbară - o procedură pe care unii specialiști pneumologi o recomandă cu precauție. De altfel, potrivit unui comunicat al spitalului din Reșița, simptomele au apărut chiar în prima zi de terapie. A fost preluat la spital cu cod roșu, semn că starea lui era deja foarte gravă - apoi transferat la ATI, unde a și murit. Cel mai probabil, în zilele următoare va fi audiată și familia artistului.
„Nu i-a cerut nicio analiză, i-a spus să se ducă cu rezultatele recomandărilor medicului cardiolog. Medicul cardiolog i-a menționat afecțiunile pe care le are. Mie la sută el nu trebuia să între acolo din cauza problemelor cardiace”, a spus impresarul artistului.
„S-au sesizat procurorii din oficiu, este un dosar, o să se descâlcească lucrurile”, a transmis sora lui Petrică Mîțu Stoian.
Reprezentanții clinicii la care Petrică Mîțu Stoian a mers pentru tratamentul post-COVID consideră că nu pot fi făcuți responsabili de moartea lui. Prin intermediul unui comunicat, ei au transmis că acele complicații suferite de Petrică Mîțu Stoian pot fi un efect al tratamentului cu anticoagulante pe care și-l administrase acesta înainte de sosirea în clinică pentru o afecțiune cardiacă.
„Hemoptizia (nr. scuipatul de sânge derivat din plămâni) poate apărea și spontan (...) și reprezintă o complicație directă a tratamentului necontrolat cu anticoagulante, tratament administrat înainte de sosirea în clinică”, se arată în comunicatul clinicii.
Mai mulți angajați ai clinicii unde a fost tratat Petrică Mîțu Stoian urmează să fie audiați la Parchetul din Reșița. Anchetatorii vor să afle de la ei împrejurările în care a decedat artistul pe care îl consideră în dosarul penal persoană vătămată.
„Dacă s-a întâmplat să fie o eroare medicală, cei care au făcut acest lucru trebuie să plătească și procuratura cu siguranță că va demonstra ce s-a întâmplat acolo. E păcat să pierdem un om că Petrică, un prieten drag, un frate pentru mine”, a spus interpretul Constantin Enceanu.
În România, mai multe clinici au introdus în terapia post-COVID tratamentul hiberbar - după ce, în aprilie printr-un ordin al ministerului sănătății publicat în monitorul oficial camera hiperbară a fost inclusă pe lista dotărilor centrelor de recuperare.
Sunt însă medicii pneumologi cu experiență care nu recomadă tratamentul și îl consideră periculos.
„Nu sunt foarte multe studii legate de acest tratament. Eu ca și pneumolog nu aș recomanda populației să efectueze acest tratament fără recomandarea medicilor specialiști”, a explicat Janosi Edit Simona, medic pneumolog și director medical al Spitalului Județean Mureș.
„Pacientul trebuie scanat la CT și făcut foarte clară această delimitare, dacă pacientul are sau nu contraindicație”, a spus Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumofiziologie din Iași.
Cauza morții lui Petrică Mîțu Stoian urmează să fie stabilită în urmă necropsiei făcută la Reșița.
Artistul s-a stins sâmbătă la spitalul din localitate după ce a suferit un șoc septic.
Fusese adus acolo de la clinică din Cheile Nerei.
Miercuri, trupul neînsuflețit al cântărețului va fi depus în foaierul teatrului Marin Sorescu din Craiova.
„Pentru mine, Petre nu este doar artistul Petrică Mîțu Stoian, pentru mine este Petre, omul acela cu care am început să cânt, cu care învățăm cântece - eu învățăm de la el, el învața de la mine”, a transmis Niculina Stoican.
Petrică Mîțu Stoian avea 61 de ani. Cu câteva zile înainte de moarte, artistul i-a îndemnat pe cei care îl urmăreau pe Facebook să se bucure din plin de toate momentele vieții.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: inmormantare, petrica mitu stoian, priveghi,
Dată publicare:
09-11-2021 16:41