Ieșeancă plecată în jurul lumii, blocată în Iran de coronavirus: ”Parcă ar veni sfârșitul lumii”

Ieșeanca Nina Gavalle, oprită în Iran din călătoria sa în jurul lumii

Ieşeanca Nina Gavalle, care a început în 2014 o călătorie în jurul lumii cu maşina, alături de soţul ei, Jon Vallejo şi fiica ei de 13 ani, Bianca, a rămas blocată în Iran din cauza noului virus şi a măsurilor luate de către autorităţi.

Iranul este una dintre cele mai afectate de ţări din cauza coronavirusului, ieşeanca menţionând faptul că, deşi la ştiri cifra oficială este puţin peste o sută de morţi şi peste 3.500 infectaţi, toată lumea crede că cifrele sunt mai mari, scrie Ziarul de Iași.

„Ceea ce vedem şi simţim e că iranienii au o psihoză imensă, de parcă ar veni sfârşitul lumii. Nu ies din casă şi nu mai sunt aşa de ospitalieri ca înainte. Se feresc de noi. Ei pun egal între turist şi coronavirus“, a mărturisit ieşeanca.

După aproape 80 de ţări parcurse, virusul le pune piedică în Iran

Românca stabilită în Italia a pornit în 2014 o călătorie cu mașina în jurul lumii.
Prima parte a călătoriei a durat 14 luni şi au decis să ia o pauză de doi ani, timp în care au lucrat şi au strâns bani.
În 2017 şi-au făcut din nou bagajul şi au luat lumea din nou la colindat.

Citește și
Coronavirus
Sunt peste 110.000 de cazuri de coronavirus în lume. Care este situația în Europa
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

„Cu siguranţă a fost decizia vieţii noastră. Să lăsăm rutina şi să facem înconjurul lumii. Lumea zice că suntem norocoşi, aventurieri, iresponsabili“, menţiona anul trecut ieşeanca.
Acum, după ce au călătorit în aproape 80 de ţări şi au parcurs sute de mii de kilometri cu maşina, au rămas blocaţi în Iran, afirmând cu amuzament că îi mai desparte de casă doar „un virus şi două ţări“.

Ieşeanca şi familia ei sunt însă optimişti. Plănuiau să rămână câteva luni în Iran, chiar dacă nu apăreau problemele legate de virusul gripal.

„Cu toate că toate graniţele sunt închise, noi nu ne considerăm blocaţi în Iran pentru că intenţia noastră era să stăm trei luni în această minunată ţară. Dar la propriu da, suntem blocaţi“, spune ieşeanca, care este optimistă că nu vor fi pentru mult timp graniţele închise.

„Suntem în sudul Iranului, lângă graniţa cu Irak, la căldură. Ştim că virusului nu prea îi place căldurica, iar graniţele nu vor sta închise pe veci“, completează Nina Gavalle.

Călătoria ieşencei a început în 2014, pe când Bianca, fiica Ninei şi a lui Jon, avea doar 8 ani. Au făcut un tur de 14 luni, au mers spre Siberia, Mongolia, au traversat China în Asia de Sud-Est şi după ce au vizitat zona timp de câteva luni s-au întors Myanmar şi India.

„Ne-am îndrăgostit atât de mult de călătoria noastră, încât după doi ani de muncă am revenit în aventură în vara lui 2017.
Asia din nou şi după un an şi jumătate în acest minunat continent ne-am luat inima în dinţi să călătorim în Africa, aşa că, după o oprire tehnică pentru a ne vizita familia la Crăciun în 2018, am intrat pe continentul african.

Coasta de vest din Maroc în Africa de Sud şi ne-am întors pe coasta de est în Egipt, ţară prin care intrăm în Arabia Saudită, adică în Orientul Mijlociu.

În prezent suntem în Iran şi intenţionăm să ajungem acasă după ultimii trei ani pe drum“, îşi reurmăreşte paşii parcurşi alături de familia sa, Nina Gavalle.

Ce măsuri au luat autorităţile din Iran

Acum sunt blocaţi în Iran, iar ieşeanca afirmă că măsurile luate de autorităţi sunt draconice. Pandemia a început în Iran din oraşul Qom, centru cultural şi spiritual al Iranului, iar în prezent, toate regiunile din această ţară sunt blocate.

„Nu ai libertatea de a te plimba prin Iran fără să dai raportul de unde vii şi unde pleci. Toată ziulica «afumă» mijlocele de transport, parcurile de copii sau alte obiective.

În toate instituţiile publice nu se intră fără mănuşi şi mască. Nu se intră dintr-un oraş în altul fără să treci prin mâna medicilor“, descrie ieşeanca situaţia actuală din Iran.

Pe lângă faptul că nu ar putea părăsi Iranul dacă ar vrea acest lucru, Nina şi familia ei se confruntă şi cu reticienţa localnicilor faţă de turişti.
„Un iranian zice despre maşina noastră că e Toyota Corona. I-am zis că nu e Corona, e Toyota Land Cruiser“, se amuză ieşeanca.

Au însă norocul că şi-au făcut prieteni în Iran în urmă cu doi ani, când au vizitat ţara pentru prima dată, aşa că nu întâmpină foarte multe probleme. În plus, sunt norocoşi şi pentru că au reuşit să intre în Iran la timp, pentru că toate ţările şi-au înschis graniţele.

„Noi am fost ultimii ce au prins vaporul spre Iran, fiind conştienţi de situaţia ţării. Din cele aproape 80 de ţări vizitate, Iranul este pentru noi pe locul I“, afirmă ieşeanca.
Acum, sunt nevoiţi să rămână în Iran până se vor deschide graniţele pentru că nu îşi pot lăsa maşina. Pentru a călători cu autoturismul propriu au trebuit să obţină un Carnet de Passage et Douane, document care îţi permite să călătoreşti cu maşina în unele ţări.
Costul lui e de 250 de euro, dar au trebuit să lase şi contravaloarea maşinii drept garanţie, iar banii le vor fi înapoiaţi când returnează carnetul. Aşa că acum tot ce pot face este să aştepte. „Aşteptăm să treacă toată nebunia asta cu Monopoly şi ceaiuri!“, mărturiseşte cu optimism Nina.

Virusul gripal nu-i sperie, călătorind cu Sabino, maşina Toyota care i-a purtat în aproape 80 de ţări, au ajuns să doarmă fără încălzire la temperaturi de la -20° Celsius în Kazahstan sau la 45° Celsius fără aer condiţionat în India. Câteva săptămâni de carantină nu-i sperie şi nici nu le va şterge pofta de călătorie.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Restricții fără precedent. Toate zborurile din și către Italia, suspendate
Restricții fără precedent. Toate zborurile din și către Italia, suspendate

Pentru prima dată, în ultimele 3 decenii, autorităţile române au luat decizia să suspede total legăturile aeriene cu o altă ţară, din cauza unei epidemii.

Sunt peste 110.000 de cazuri de coronavirus în lume. Care este situația în Europa
Sunt peste 110.000 de cazuri de coronavirus în lume. Care este situația în Europa

În restul Europei, situaţia rămâne critică. În Bulgăria au fost înregistrate primele patru cazuri de infecţie cu virusul COVID 19.

LIVE UPDATE. Alte 2 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în România, numărul total a ajuns la 17
LIVE UPDATE. Alte 2 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în România, numărul total a ajuns la 17

17 cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Autoritățile iau măsuri pentru limitarea numărului de cazuri. În plus, una dintre măsurile propuse este ca unii dintre angajații din sistemul public și privat să lucreze de acasă.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.