Icoane dezinfectate și lingurițe aduse de acasă, în biserici: „Un virus așa mic face atâta tulburare”

Ultima actualizare: 01-03-2020 19:30

În sute de biserici și mănăstiri din țară preoții ortodocși și-au primit credincioșii cu icoane dezinfectate și cu permisiunea de a fi împărtășiți cu lingurițe aduse de acasă.

Sunt măsuri temporare, menite să limiteze riscul de contaminare cu coronavirus. Și reprezentanții Bisericii Catolice au decis să recomande limitarea contactelor dintre enoriașii veniți la slujbă.

Mitropolitul Ioan al Banatului: „Un virus așa mic, abia îl vezi cu microscopul, face atâta tulburare în lume.”

Așa își începe mitropolitul Ioan al Banatului discursul despre coronavirus în catedrala din Timișoara. Între timp, zeci de copii și adulți primesc sângele Domnului din același potir, cu aceeași linguriță de argint. În premieră, ia cuvântul un doctor care arată cum pot evita contaminarea cu virusuri.

Virgil Musta, doctor: „Să încercăm să ne protejăm cu o mască. Poate veți spune că nu mai găsim măști. Da, e adevărat, dar oricine are un batic pe care poate să-l pună în fața gurii și să se protejeze.

Potrivit indicațiilor trimise de șefii Bisericii Ortodoxe, icoanele din Catedrală sunt lustruite cu spor.

Ioan, mitropolitul Banatului: „Maica care este medic a șters, a dezinfectat de mai multe ori cu spirt icoana.”

Femeie: „Am șters cu drag icoanele pentru toată lumea și să n-aveți frică, că Dumnezeu îi păzește pe cei în credință și în iubire.”

Patriarhia le permite celor îngrijorați să nu le sărute, pentru moment, pe cele din biserică.

Reporter: „Ați sărutat icoanele?”

Femeie: „Astăzi nu. Ne ferim, totuși. Sunt unele persoane care sunt fie gripate, fie răcite și într-un fel e mai bine așa.”

Iar dacă îi preocupă scenariul de boli transmise prin împărtășirea cu linguriță comună, oamenii își pot aduce una proprie, de acasă.

Femeie: „Nu-mi este teamă, că în Sfântul Potir este Mântuitorul, care este foc, care nu se mistuie și este tămăduitor.”

Reprezentanții Patriarhiei Române au subliniat că aceste recomandări, care sunt măsuri excepționale și temporare, nu induc sub nicio formă noi reguli liturgice. Este doar semnul grijii pentru cei care se tem excesiv de îmbolnăviri provocate de împărtășirea cu aceeași linguriță.

De altfel, un al doilea comunicat trimis de instituție arată că cei mai fricoși ar trebui să ceară sfatul preotului duhovnic, pentru a se întări în credință.

Și creștinii catolici au fost îndemnați să limiteze contactul cu alți enoriași, în biserici și cu obiectele de cult. Oamenii pot urmări liniștiți de acasă online liturghiile, dacă prezintă simptome de răceală.

Francisc Doboș, purtător de cuvânt Arhidieceza Romano-Catolică București: „Să nu atingă agheasmatarele. De aceea le-am golit, pentru a evita orice transmisie a microbilor. Biserica Catolică face recomandări de bun simț. Invităm oamenii la prudență și nu la panică. Binecuvântăm poporul cu relicvele și nu le mai oferim spre venerare prin atingere sau prin sărutare.”

Într-o zi de duminică, în Catedrala Sfântul Iosif, la fel ca în marile biserici ortodoxe, se pot perinda peste 5.000 de oameni. Fluxul e de trei ori mai mare la sărbătorile mari.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO