Cazurile de potențiale infecții cu coronavirus apar în toată țara. Ce au în comun

Ultima actualizare: 01-03-2020 19:24

Cazurile de potențiale infecțIi cu coronavirus continuă să apară în toată țara.

În fiecare zi, oameni reveniți în țară din străinătate sună la 112 sau anunță medicii că se simt rău și că ar putea fi purtătorii Covid-19.

Din fericire, nu s-a mai raportat, deocamdată, nici un caz nou de îmbolnăvire. Medicii recoltează neobosiți probe de la potențialii pacienți, însă, deocamdată, toate probele au ieșit negative.

Printre ultimele persoane suspecte de gripa nouă sunt și câțiva copii din Constanța și Galați. Toți au călătorit cu familiile în diverse orașe din Italia.

Familia unei fetițe de cinci ani din Galați s-a întors vineri din Cremona, oraș aflat la câteva zeci de kilometri de zona periculoasă din Lombardia. S-a autoizolat la domiciliu, sperând că cele două săptămâni vor trece fără incidente. La un moment dat însă, copila a început să se simtă rău: tușea și făcuse febră, așa că părinții au sunat autoritățile.

Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați: „S-a decis trimiterea autospecialei și a izoletei. Părinții lui au fost cooperanți de la început. Au chemat medicul de familie. Părinții au dat dovadă de responsabilitate și conștiință civică și au rămas izolați la domiciliu."

Fetița de cinci ani a fost internată în Spitalul de Boli Infecțioase din Galați.

Manuela Arbune, șef secție Spitalul de Boli Infecțioase Galați:„Copilul a prezentat febră și o simptomatologie respiratorie minimă, care a impus investigarea și izolarea lui în Spitalul de Boli Infecțioase, unde s-au prelevat probe biologice pentru depistarea coronavirusului și a altor infecții respiratorii."

Probele au fost trimise la Institutul Matei Balș din București, iar părinții așteaptă rezultatele cu sufletul la gură.

Din fericire, rezultatul analizelor efectuate la Institutul Matei Balș din București a ieșit negativ.

În Galați, epicentrul infecțiilor cu coronavirus, sunt aproape 350 de persoane izolate la domiciliu. Patru oameni sunt în carantină, iar alți patru sunt internați în spital.

Alertă și în Constanța, unde trei adulți și doi copii au fost plasați în carantină la Spitalul CFR, după ce au declarat că au intrat în contact cu două persoane infectate cu coronavirus. Pacienții veneau din localitatea italiană Udine.

Cristina Schipor, director DSP Constanța: „Le-am recoltat probe. La analize au ieșit probele negative, dar procedura este că în a 12-a și a 13-a zi le vom recolta încă o dată probe, la care dacă vor avea rezultat negativ, bineînțeles că în a 14-a zi le vom da drumul acasă.”

Medicii fac tot posibilul cei doi copii, de doi și respectiv cinci ani, să nu se plictisească. Ei au primit de la Crucea Roșie jocuri și jucării, ca să treacă mai ușor peste perioada de izolare.

La Timișoara a fost alertă sâmbătă seară pe aeroport, după aterizarea unui avion care venea de la Milano. O femeie de 35 de ani care venea din Trentino, oraș cu cazuri de coronavirus, tușea și avea probleme respiratorii. Autoritățile au acționat imediat, iar pacienta a fost dusă la spital.

La Spitalul de Boli Infecțioase s-a mai prezentat o femeie care fusese la Milano în urmă cu două săptămâni și nu se simțea bine. Ambele paciente au fost testate și nici una nu este infectată.

Voichița Lăzureanu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „Sunt negative. Ele nu sunt în contact cu pacientul zero, așa că în măsură în care simptomatologia le va permite, vor fi externate și vor continua autoizolarea la domiciliu.”

Reporter: „Ce au?”

Voichița Lăzureanu: „Viroze respiratorii obișnuite."

Vești bune și despre cele nouă persoane care au călătorit în avion lângă femeia de 38 de ani, confirmate cu coronavirus. Testele arată că nici una dintre acestea nu este purtătoare a Covid-19.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO