Judecatorii de la ICCJ au admis recursul ANI in dosarul incompatibilitatii lui Iohannis. Viitorul termen, pe 14 ianuarie
Instanta suprema a admis, marti, sa fie judecat pe fond recursul in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis si a stabilit primul termen in 14 ianuarie, cand vor fi citati Iohannis si un reprezentant al Agentiei Nationale de Integritate.
Decizia a fost luata in camera de consiliu, de un complet format din trei judecatori, care au analizat admisibilitatea in principiu a judecarii in recurs a dosarului in care primarul Sibiului si presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a contestat raportul ANI in care se arata ca acesta a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete.
Recursul a fost formulat de Agentia Nationala de Integritate, dupa ce in septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia lui Iohannis si a dispus anularea deciziei de incompatibilitate.
Instanta suprema este cea care va decide definitiv daca presedintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate.
"Avem incredere deplina in justitie si in faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca in mod corect aceasta speta", au declarat reprezentantii PNL.
In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala (CC) va dezbate, din nou, in 9 decembrie, articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si Klaus Iohannis.
Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede ca alesii locali sunt incompatibili daca ocupa si functii in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanti ai statului in adunarile generale ale unor societati comerciale de interes national.
"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.
Articolul de lege a fost analizat in 7 octombrie de judecatorii constitutionali, care au amanat atunci pronuntarea unei solutii pana la 3 noiembrie, insa in ziua in care trebuiau sa emita o decizie, CC a decis repunerea cauzei pe rol si rediscutarea acesteia in 9 decembrie.
Curtea Constitutionala a validat vineri rezultatul alegerilor prezidentiale, castigate de Klaus Iohannis.