Hoții care au aruncat în aer bancomatul din Brașov au folosit metoda spărgătorilor din UK
Au apărut informații noi în cazul bancomatului din Brașov, aruncat în aer în urmă cu două nopți. Hoții care au furat 160.000 de lei au folosit butelii cu gaz ca să provoace explozia.
Ei nu au fost prinși deocamdată. Prin aceeași metodă, numai în ultimul an, în Anglia, infractorii au furat peste un milion și jumătate de lire sterline din aproape o sută de bancomate.
Indivizii care au dat atacul la sucursala CEC BANK din Braşov ar fi plănuit în detaliu jaful, susţin experţii criminalişti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au supravegheat locul, iar când s-au decis să acţioneze ştiau că bancomatul are bani. În plus, ar fi identificat toate camerele de supraveghere din zonă şi s-au ferit de ele, iar pe cea de la bancă au avut grijă să o acopere cu vopsea roşie.
Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist: "Faptul că au acţionat în noaptea aceeia, când bancomatul era plin, denotă faptul că ei au dat târcoale pe acolo. Sunt nişte oameni intelgenti, foarte rapizi, ei în 20 de minute au acţionat, în câteva minuțele au luat toţi bănuţii şi mai mult le-a luat până au ajuns la maşina care îi aştepta cu motorul pornit mai încolo."
Ca să arunce în aer automatul bancar, indivizii au folosit, cel mai probabil, butelii cu gaz.
Constantin Coropcaru, locatar: "Un dizpozitiv explozibil pus într-un loc a fi însemnat o deflagraţie locală. N-ar fi avut nimic de a face cu uşa. Ar fi explodat pur şi simplu bancomatul. Orice dispozitiv pirotehnic pe care îl plasezi îţi lasa în urmă nişte reziduri care la faţa locului nu există."
Tehnica a fost folosită în atacuri similare comise în mai multe ţări din Europa.
În noiembrie, anul trecut, de pildă, cinci bărbaţi mascaţi au fost filmaţi de camerele de supraveghere în Lutterwort - Anglia, după ce, cu ajutorul gazului din mai multe recipiente, au provocat o explozie şi au distrus un bancomat.
Peste o sută de explozii cu gaz care au ţintit bancomate au fost înregistrate în Marea Britanie şi anul acesta, iar suma furată se ridică la peste un milion şi jumătate de lire sterline.
În România, un atac similar a avut loc luna trecută în Bolintin Vale, din judeţul Giurgiu. Cu ajutorul unei butelii cu gaz, doi hoţi au aruncat în aer un bancomat aflat în sediul unei bănci, dar atunci infractorii nu ajuns la bani. Indivizii nu au fost încă prinşi.
Silviu Gurlui, profesor de fizică: "Aceasta butelie poate produce o forţă mare de distrugere. Viteza particulelor ejectate din explozie depăşeşte 7.000 km pe oră. Imaginaţi-vă o maşină de 5 tone care se deplasează spre bancomat cu 10 km pe oră. Cam aşa este impactul, forţa. Temperaturi foarte mari, de câteva mii de grade Celsius sunt dezvoltate şi presiunea creşte foarte mult. Eu exclud faptul să fie amatori."
În Braşov, poliţiştii au analizat duminică probele ridicate din agenţia bancară unde s-a produs explozia. Deocamdată, atacatorii, care au plecat cu 160.000 de lei din bancomat, nu au fost prinşi.
Banca unde a fost dată spargerea nu avea paznic şi era supravegheată doar cu un sistem de alarmă şi camere video.
Banii furaţi erau asiguraţi.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!