Horia Georgescu ramane in arest preventiv. ICCJ a respins cererea de inlocuire a masurii

Horia Georgescu

Fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Horia Georgescu ramane in arest, dupa ce inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a respins cererea de inlocuire a masurii, relateaza Mediafax.

Decizia luata miercuri de instanta suprema privind cererea lui Georgescu poate fi contestata la aceeasi instanta.
Horia Georgescu a fost arestat preventiv in 18 martie, in dosarul in care este acuzat ca a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

In acelasi dosar, mai sunt arestati preventiv Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid Popa-Mocanu si Constantin-Catalin Canangiu, fosti colegi ai lui Georgescu in comisia de la ANRP, si Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, experti evaluatori.
Alti doi experti evaluatori, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula, sunt arestati la domiciliu.

Toti cei sapte fosti membri ai comisiei din ANRP, precum si expertii evaluatori sunt acuzati de abuz in serviciu.
In acelasi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a presedintelui din perioada in care s-au acordat respectivele despagubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrandu-le anchetatorilor ca sufera de o boala incurabila.

Procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si fata de deputatul PNL Theodor-Catalin Nicolescu si fata de fostul vicepresedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

Citește și
Horia Georgescu
Romania, model pentru bulgari. Au venit sa faca un reportaj cu seful "integritatii", dar au vazut LIVE cum e retinut de DNA
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Theodor Nicolescu a fost arestat vineri, de instanta suprema, dupa ce solicitarea DNA pentru retinerea si arestarea sa a fost avizata favorabil de Camera Deputatilor.

In acelasi caz, procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila Gabor, el fiind suspectat de abuz in serviciu. Camera Deputatilor a mai votat in 2 decembrie 2014 o alta cerere a ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului UDMR, in dosarul retrocedarilor "Bica 2".

Dupa ce a fost retinut, Horia Georgescu si-a dat demisia din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate.
Potrivit ordonantei de retinere emise pe numele lui Georgescu, in luna ianuarie, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare.

In perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din care facea parte si Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despagubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizeaza ca valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).

"Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare", au scris procurorii in ordonanta de retinere.

Procurorii au precizat ca, in doua cazuri, evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, "comparabile" constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, "fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare".

"Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire", au mai aratat procurorii DNA.

Dosarul a fost deschis dupa ce, in ianuarie 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor nereguli gasite la controale privind dosare de retrocedari, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Astfel, Curtea de Conturi a facut un control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, pentru a verifica modul in care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despagubirilor, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor. in unei decizii din octombrie 2013 a Curtii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a obligat atunci presedintele ANRP sa verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al caror cuantum de despagubiri depasea valoarea de 500.000 de lei, sustin sursele citate.

In baza deciziei Curtii de Conturi si in urma reevaluarii a 452 de dosare s-a constatat ca, in 94 de dosare, valoarea de despagubire stabilita initial a fost cu peste 20 la suta mai mare.

Sursele citate au precizat ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA dupa ce fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fosti membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri au fost trimisi in judecata in dosarul in care sunt acuzati de abuz in serviciu, dupa ce, in 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile. Fostul sef al ANI a fost
Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile. Fostul sef al ANI a fost "turnat" la DNA de catre Dorin si Alin Cocos

Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile,in dosarul in care este acuzat ca, alaturi de alti fosti membri ai comisiei pentru stabilirea despagubirilor din ANRP, a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate, a decis instanta suprema.

Romania, model pentru bulgari. Au venit sa faca un reportaj cu seful
Romania, model pentru bulgari. Au venit sa faca un reportaj cu seful "integritatii", dar au vazut LIVE cum e retinut de DNA

Doi jurnalisti bulgari, veniti in Romania sa faca un reportaj despre progresele inregistrate de procurorii DNA, au avut marea surpriza sa vada LIVE la TV retinerea sefului ANI, Horia Georgescu, omul care urma sa le acorde un interviu pe aceasta tema.

Horia Georgescu asteapta sa afle daca va fi arestat. Fostul sef al ANI a fost
Horia Georgescu asteapta sa afle daca va fi arestat. Fostul sef al ANI a fost "turnat" la DNA de catre Dorin si Alin Cocos

Horia Georgescu, a fost retinut luni, fiind suspectat de abuz in serviciu, iar marti a cerut instantei supreme sa fie cercetat in libertate, pentru ca sotia lui are probleme cu sarcina. Horia Georgescu si-a dat demisia din functia de sef al ANI.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.