Duckadam risca sa-si piarda bratul de aur de la Sevilla. "Romania sa isi faca datoria fata de mine"
Helmulth Duckadam, primul portar din lume care a aparat 4 penalty-uri consecutive, in finala de la Sevilla, din 1986 si a intrat in Cartea Recordurilor cu aceasta uluitoare performanta, si-ar putea pierde bratul drept.
Marele portar al Stelei a marturisit vineri cu ochii in lacrimi ca are probleme grave la mana din cauza anevrismului arterial care ii da de furca de ani de zile. Iar in acest moment, Duckadam se afla in fata celei de-a patra operatii.
Acum 26 de ani, Helmuth Duckadam a intrat in istoria fotbalului mondial dar tot de atunci viata lui a luat o intorsatura neasteptata. Portarul intrat in cartea recordurilor sufera de un anevrism arterial la bratul drept si din cand in cand cheaguri de sange ii raman blocate pe artera, iar viata ii este pusa in pericol. Pana acum a fost operat de trei ori, iar dupa incidentul de saptamana trecuta cand a fost internat de urgenta la Constanta, vestile nu sunt deloc bune.
Dupa aproape o saptamana petrecuta la Spitalul din Constanta si la Centrul de Boli Cardiovasculare al Spitalului militar Central, chirurgii se tem ca fosta glorie a Stelei ar trebui sa suporte o noua operatie.
"Nu sunt obisnuit sa vorbesc despre boli, spitale, ci despre fotbal. Multi pot spune ca nu arat ca un om bolnav, dar acest lucru se datoreaza sotiei, care m-a dat cu putina pudra ca sa nu par palid dupa o saptamana de spitalizare. Nu vreau sa fac show din boala mea de care sufar de 26 de ani. Nu-mi este usor, de multe ori iti vine sa renunti dupa atata durere si suferinta. Aproape toti fostii mei colegi au fost alaturi de mine si ieri am fost vizitat de doctorul echipei, de Reghecampf si Mihai Stoica. Sper ca raspunsurile de la medici sa vina cat mai repede si chiar daca plec azi acasa, maine o sa vin la analize si luni la fel", a declarat Duckadam.
El a povestit ca intre interventiile chirurgicale suferite a avut probleme de blocaj: "Dupa finala de la Sevilla eram in vacanta, la Semlac, am pus mana in pamant si mi s-a deplasat cheagul de sange. In 86 am suferit prima interventie, in 98 a doua si in 2009 a treia. Intre aceste interventii am mai avut probleme de blocaj".
Intrebat ce a vrut sa spuna cand a afirmat ca "de multe ori iti vine sa renunti", Duckadam a raspuns oftand: "Pai...te saturi..."
In finalul conferintei de presa, cu lacrimi in ochi, Duckadam a spus: "Cred ca 53 de ani mi-am facut datoria fata de Romania si cred ca a venit momentul ca si Romania sa-si faca datoria fata de mine".
Seful centrului de boli cardiovasculare al Armatei, colonel doctor Cristian Gabriel, a declarat ca Duckadam va fi externat astazi, urmand ca in perioada urmatoare sa se ia in considerare parerea avizata a unor medici din Europa, pentru a se alege solutia optima in cazul fostului portar. El a subliniat ca interventia nu poate fi amanata prea mult deoarece exista riscul unor noi blocaje: "Este un caz mai special pentru ca se adreseaza unei a patra interventii chirurgicale care are loc in aceeasi zona. Nefiind o urgenta absoluta, am considerat ca-i normal sa cerem sfatul unor colegi europeni mai experimentati. Procentul ca solutia sa fie chirurgicala este de 90 la suta din cauza leziunilor anatomice.Totusi, asteptam si alte solutii terapeutice. Vorbim de un bypass arterial si nu coronarian. Dificultatea operatiei consta in faptul ca exista riscul de a se pierde membrul superior drept. 99 la suta operatia se poate face in tara, cu posibiltatea sa asiste si un doctor universurar de afara, caruia i-am cerut parerea. Interventia nu poate fi amanata prea mult timp pentru ca exista riscul unor noi blocaje".