Harta unei Romanii de Ev Mediu. De ce sunt obligati soferii sa plateasca rovinieta pentru drumurile nationale de pamant
Poate parea greu de crezut, dar Romania secolului XXI are zeci de mii de kilometri de sosele de pamant.
Da, ati auzit bine, soferii sunt nevoiti sa circule ca in Evul Mediu prin hartoape. Nici vorba de elemente de protectie ori de indicatoare de circulatie. Mai grav este ca in aceasta situatie sunt si portiuni din drumurile nationale pe care soferii risca sa fie amendati daca nu-si platesc rovinieta.
"Merg pe drumul acesta extraordinar de frumos, nu exista in lume asa ceva. Am rovinieta platita pe tot anul!" Gheorghe Lupu, cetatean si sofer al Romaniei, are inca putere sa glumeasca. Circula zilnic pe acest drum national, care arata mai rau decat unul forestier.
In acest an si-a reparat de 5 ori masina.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Ceea ce vedeti aici nu este o priveliste selenara este un drum national din Romania anului 2014. Se numeste drumul national 5A si in istoria lui nu a vazut asfalt, pentru ca este un drum de pamant. Va sfatuiesc sa il introduceti in memoria GPS-ului pentru ca trebuie sa-l ocoliti. Pe aici nu aveti cum sa treceti cu masina" a relatat Vitalie Cojocari, corespondent ProTV. Drumul National 5 A leaga 7 localitati din judetul Giurgiu.
Am incercat sa aflam la CNADNR de ce sunt obligati soferii sa plateasca rovinieta pentru drumurile nationale de pamant. Raspunsul a fost scurt: achitarea rovinietei permite folosirea intregii retele de drumuri.
Din pacate nu doar soferii sufera. Nimeni nu vrea sa investeasca intr-o localitate care desi se afla la 30 de kilometri de Bucuresti pare rupta de civilizatie.
"Daca vine un viscol si baga zapada peste tot nu se poate trece. Nu intra nimeni, nu iese nimeni de aici" sustine un sofer.
In Romania sunt 3 drumuri nationale de pamant: DN 5A, DN 2N si DN 65D. Mult mai multe sunt drumurile judetene sau comunale din pamant. De pilda, Drumul Judetean 112 G.
Am incercat sa aflam si cand vor fi asfaltate aceste drumuri: nu se stie, deocamdata, nu au fost elaborate studii de fezabilitate.
Potrivit Institutului de Statistica. In Romania exista peste 2.000 de drumuri judetene de pamant si peste 9.000 de drumuri comunale neasfaltate.