Hackerii de la Anonymus Romania au fost prinsi de DIICOT, sub acuzatia de "terorism cibernetic"

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DIICOT au reusit sa ii prinda pe cei care se autointitulau Anonymous Romania. Din aceasta grupare faceau parte 14 persoane, iar autoritatile au facut 12 perchezitii domiciliare in 10 judete.

Este vorba despre Bucuresti, Iasi, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Resita si Targu Mures.

Hackerii sunt acuzati ca ar fi blocat paginile de net ale Fondului Monetar International si Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, dar si ale altor institutii din Romania.

Conform DIICOT, liderul gruparii era Gabriel Balaeasa, in varsta de 24 de ani, din municipiul Piatra Neamt. El era cunoscut in mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman”.

"Acesta, impreuna cu invinuitii Fábián Gábor si Picos Mihai Emil a constituit o grupare, la care au aderat si alte persoane, implicata in derularea agresiunilor de terorism cibernetic sub numele Anonymous Romania. Anonymous Romania a desfasurat o vasta activitate infractionala specifica, de criminalitate informatica, ce a constat in accesarea ilegala a sistemelor informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si publicarea in mediul on-line a datelor exfiltrate.
Bazele de date confidentiale/clasificate vizate erau de predilectie administrate de institutii si persoane juridice publice, atat din Romania cat si din strainatate
." - se arata in comunicatul DIICOT.

Citește și
Anonymous
Anonymus a postat pe Internet adresele de e-mail si parolele unor oficiali din cadrul NATO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Din punct de vedere tehnic si al modalitatii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor si paginilor web tinta, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicatii informatice, respectiv Havij, SQL Map etc.

In majoritatea cazurilor, dupa compromiterea si obtinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii gruparii aduceau modificari datelor informatice, executand atacuri de tip „Deface”, constand in introducerea unei pagini web in locul paginii principale a site-ului. Modificarea consta in general in postarea anumitor mesaje, link-uri si imagini prin care se revendica atacul si se promova gruparea de hackeri Anonymous Romania.

"Atacurile erau lansate in scopul obtinerii de date informatice, date care erau dupa caz copiate/transferate fara drept si publicate ulterior in mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovada a activitatii de hacking." - mai spun procurorii.

Membrii gruparii au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui numar de 29 de site-uri, patrunderea neautorizata in respectivele infrastructuri informationale realizandu-se prin incalcarea masurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care gazduiau site-urile web tinta.

Activitatea infractionala a dus la compromiterea totala sau partiala a paginilor si domeniilor de internet vizate, generand costuri semnificative in vederea recuperarii datelor si implementarii de noi masuri de securitate.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse in vederea audierii 12 persoane, fata de care se efectueaza cercetari pentru savarsirea infractiunilor de acces fara drept la sisteme informatice, in scopul obtinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate.

Aparuti pe internet de cateva luni, ANONYMOUS se prezinta: "Noi suntem ANONYMOUS, noi suntem legiunea, noi nu uitam, uniti ca unul, nimic nu ne poate desparti, asteptati-ne...". Vezi un filmulet care dezbraca de secrete gruparea.

Gruparea are ca obiective declarate libertatea de exprimare si combaterea coruptiei. Autoritatile sunt insa de parere ca ar avea de a face cu un fel de teroristi cibernetici. "S-au inregistrat dosare la DIICOT si se fac verificari cu privire la modul in care s-au comis aceste fapte si identificarea autorilor.", declara in februarie 2012 procurorul general al Romaniei, Laura Kodruta Kovesi.

Anonymous a declansat un adevarat razboi impotriva ACTA, acordul comercial de combatere a contrafacerii, contestat deja de multe tari europene. Gruparea sustinea ca, odata aprobat, documentul ar permite infiintarea unei politii a internetului si ar ingradi circulatia informatiei.

Hackerii de la Anonymous au facut publice informatii confidentiale sau secrete. Ei sunt acuzati ca ar fi spart contul de posta electronica al presedintelui Siriei si ar fi postat pe internet date personale ale unor politicieni din Statele unite, Germania sau Noua Zeelanda. In Romania, Anonymous s-ar afla in spatele publicarii unei liste cu nume, adrese si numere de telefon ale unor persoane publice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Basescu este gravid si de culoare". Hackerii au spart inca un site guvernamental

Site-ul Directiei pentru Strategii Guvernamentale a fost spart de niste hackeri care sustin ca fac parte din miscarea Anonymous. Ei au postat cateva mesaje insultatoare la adresa presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Anonymus a postat pe Internet adresele de e-mail si parolele unor oficiali din cadrul NATO
Anonymus a postat pe Internet adresele de e-mail si parolele unor oficiali din cadrul NATO

Adresele de e-mail si parolele unor oficiali britanici, americani si din cadrul NATO au fost postate pe Internet in urma unui atac informatic impotriva site-ului agentiei Stratfor.

Hackerii avertizeaza: Facebook va disparea pe 5 noiembrie
Hackerii avertizeaza: Facebook va disparea pe 5 noiembrie

Grupul de hackeri Anonymus i-a pus gand rau retelei de socializare Facebook. Acestia acuza compania ca incalca dreptul la viata privata al utilizatorilor.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.