Guvernul vrea să cumpere Castelul Peleș. Are nevoie urgentă de reparații


Ultimul update: Vineri 14 Iunie 2019 20:48
Data publicarii: Vineri 14 Iunie 2019 19:10
Categorie: Stiri actuale

Contractul prin care statul român a închiriat Castelul Peleș de la Casa Regală expiră la sfârşitul lunii, iar Guvernul a anunţat că vrea să îl cumpere. Reprezentanţii familiei regale au refuzat să comenteze subiectul.

Statul s-a mai oferit să cumpere palatul şi în 2010, când a fost estimat la 30 de milioane de euro. Pe de altă parte, Peleşul - castelul de suflet al Regelui Mihai - s-a degradat în ultimii ani şi are mare nevoie de reparaţii.

Anunţul potrivit căruia statul român este interesat să cumpere Castelul Peleş a fost făcut de ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz.

Valer-Daniel Breaz: "Oferta statului român, a Guvernului României este de a cumpăra Castelul Peleş. Ofertă şi propunerea financiară trebuie să vină din partea Casei Regale."

Contractul de închiriere dintre stat şi Familia Regală expira însă pe 30 iunie. În cazul în care Guvernul nu va primi o propunere, Ministerul Culturii vrea să prelungească înţelegerea.

Contactaţi de Ştirile ProTV, reprezentanţii Casei Regale au declarat că nu au niciun comentariu de făcut pe acest subiect.

Între timp, Castelul Peleş se degradează şi are nevoie de reparaţii, dar autorităţile susţin că nu pot înveşti bani publici într-o proprietate privată. Iar Casa Regală a spus, anul trecut, că nu are 4 milioane de euro - bani necesari pentru lucrări urgenţe.

Denis Matei, turist: "Dacă e să ne uităm la structura aceasta de lemn, se vede pe alocuri că nu e întreţinută. Unele porţiuni sunt putrede. Sunt şi nişte plase şi fisuri pe pereţi pe coloanele acestea."

Peste tot pot fi văzute improvizaţii din scândură şi tabla - care nu îşi au locul în arhitectura palatului. Un balcon, distrus de infiltraţii, este protejat cu plasa de sârmă. În alte locuri, folii de policarbonat blochează geamurile castelului.

Cristinel Curuliu, turist: "Începe să se fisureze. Uitaţi şi pe acolo şi ... E păcat că nu ştim să preţuim ceea ce avem şi de asta ne ducem tot în jos."

Statuile au început şi ele să se distrugă.

Castelul Peleş are peste 3.200 de metri pătraţi. Statul plăteşte pentru grandioasa construcţie o chirie lunară de 6 mii de lei - adică sub 2 lei pe metru pătrat. Cu tot cu chiria pentru Castelul Pelișor, terenul domeniului şi încă o anexă suma ajunge la 11 mii de euro.

Castelul Peleş este un monument unicat, unul dintre cele mai valoroase din Europa.

Construcţia lui a început în 1875, la dorinţa lui Carol I, primul rege al Romanei, şi a durat 41 de ani.

În 1948, a fost naţionalizat de comunişti şi ulterior transformat în muzeu. În 2008, Castele Peleş şi Pelisor au reintrat în proprietatea Regelui Mihai I, care a spus atunci că Peleşul va rămâne în folosul romanilor pentru totdeauna.

Peleşul are în fiecare an un milion de turişti, mulţi dintre ei străini.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO