Guvernul schimbă OUG 114. Economiștii spun că ratele în lei vor crește, în loc să scadă


Ultimul update: Miercuri 27 Martie 2019 20:00
Data publicarii: Miercuri 27 Martie 2019 18:57
Categorie: Stiri Economice

Guvernul schimbă din temelii ordonanţa de urgenţă 114, atât de criticată de mediul de afaceri.

Taxa aplicată băncilor, numită ''taxa lacomiei'', va scădea în funcţie de ''hărnicia'' acestor instituţii în a da credite multe şi ieftine, conform unui proiect de ordonanţă publicat recent.

Iar dobânzile la împrumuturile în lei vor varia în funcţie de un nou indice, nu de actualul ROBOR, care rămâne valabil pentru contractele în derulare. Asta ar duce, spun guvernanţii, la scăderea ratelor, dar specialiştii, inclusiv cei din Banca Naţională, îi contrazic şi spun că pe datele actuale ratele ar fi chiar mai mari.

Ministrul Finanţelor a promis rate mai mici prin schimbarea modului de calcul al dobânzilor la creditele în lei.

Numai că, surpriză, în proiectul de modificare a ordonanţei 114, publicat marți seară de Finanţe, modificările importante sunt pentru cei care vor lua împrumuturi din luna mai încolo, nu şi pentru cei care plătesc acum rate.

Dorin Tănase, Asociația Credere: ”Pentru cei cu credite în derulare, situaţia rămâne la fel. Credem că băncile vor creşte marja de dobândă, în sensul că vor compensa această diferență. Pentru cel care va lua credit de acum încolo există poate o transparență mai mare în privinţa dobânzii, dar credem că rata lunară va rămâne neschimbată în raport cu un credit aflat în derulare.”

Potrivit proiectului, dobânzile la creditele în lei vor varia în funcţie de un nou indice, calculat că o medie a tranzacţiilor zilnice făcute de bănci într-un trimestru. Va fi un ''ROBOR pe tranzacții'' şi nu ''pe cotații'', care va scădea ratele, promitea ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici, pe 22 martie 2019: ”Ăsta e şi scopul pe care l-am anunţat încă de când am dat această ordonanţă 114 - de a duce costul finanţărilor românilor mai jos.''

Problema este ca nouă formula de calcul, aplicată în condiţiile actuale, ar duce la rate mai mari, semnalează specialiştii bancari. ''Noul ROBOR'' e mai mare decât vechiul.

Adrian Vasilescu, consilier BNR: ”Roborul efectiv pe tranzacţii, cum vor să facă, roborul pe tranzacţii s-a dublat. De fapt, este 3,37%. ROBOR şi niciun indicator din piaţă nu se poate stabili în cancelarii, el se stabileşte în piață.''

Cei care au deja credite pot să le refinanţeze ca să poată beneficia de noile condiţii, dar nici aşa nu există o garanţie că ratele vor scădea pe termen lung.

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ”Prin această schimbare normativă, ordonanţa prin care se forţează dobânzile şi mai jos, şi mai jos, încurajarea creditării la risc mare, cu dobândă mică, va exploda. O să crească în maxim 2 ani datoriile neplătite la banci.''

Nouă formă a ordonanţei prevede că taxa aplicată băncilor o să varieze în funcţie de cota de piaţă şi de ''hărnicia'' cu care dau credite multe şi ieftine.

Concret, băncile care au o diferenţă mică între dobânzile la credite şi cele la depozite, dar care dau multe împrumuturi ar putea să plătească o taxă mică sau chiar nimic.

Aşa ar ajunge băncile să achite o taxă de sub 1 miliard de lei, de 5 ori mai mică faţă de cea estimată iniţial de Banca Naţională.

De altfel, în documentul publicat de Ministerul Finanţelor, la ''autor'' apare numele lui Gheorghe Gherghina, membru în Consiliul de Administrație al BNR, cel care anterior s-a ocupat ani de zile de realizarea bugetului României.

Proiectul de modificare al ordonanţei aduce schimbări şi pentru administratorii pilonului 2 de pensii, care primesc răgaz până la final de an să-şi majoreze capitalul. Iar companiile de energie pe bază de cărbune au fost exceptate de la nouă taxa impusă prin OUG 114.

Între timp, Opoziţia a cerut o comisie de anchetă pentru acest act normativ, afirmând că ar submina interesele economice și strategice ale României.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Efectele negative ale OUG 114 în România. Lista făcută de liberali
Efectele negative ale OUG 114 în România. Lista făcută de liberali
VIDEO PROTVPLUS.RO
cumparaturi online
Românii de la sate au descoperit cumpărăturile online. Ce comandă cel mai des
Angajații ideali: nu obosesc, nu greșesc și nu iau concediu. România are nevoie de 10.000
Comisia Europeană, îngrijorată cu privire la economia României. Avertismentele lansate
ANAF, avertisment pentru populație. Cum arată SMS-urile frauduloase. FOTO
De ce cumpără românii din ce în ce mai mult. Supermarketurile şi mall-urile, vânzări spectaculoase
Viața în România, tot mai costisitoare. ”Niciodată nu au fost așa scumpe”
Mina
Materiale extrem de rare care nu se găsesc în Europa zac în pământul României
Este oficial! IKEA a anunțat data la care deschide al doilea magazin din România
”Super-planta” cu care fermierii români au dat lovitura. Profituri tot mai mari
Ionuț Mișa, fost șef la ANAF, demis de la Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili
Anunțul ministrului Finanțelor privind taxa auto. Când vor fi achitate sumele restante
Tinerii își schimbă des locul de muncă și au pretenții tot mai mari: ”Toţi muncim pentru bani”