Gunoaiele din Capitală ajung în depozite ilegale. „Se poate transforma într-un dezastru ecologic”

×
Codul embed a fost copiat

Peste 3.000 de tone de gunoi produce zilnic Capitala și o parte însemnată din el ajunge în gropi ilegale din Argeș sau Dâmbovița, alimentând o sursă continuă de poluare.

În lipsa unor legi și sancțiuni ferme, deșeurile sunt arse frecvent, iar fumul toxic ajunge în plămânii tuturor.

Operatorii de salubritate trebuie să ducă gunoiul fie în stații de sortare, fie în groapa Vidra, singura funcțională, la limita legii. În realitate, o parte din deșeuri, ajung în alte locuri pe care autoritățile de mediu le consideră depozite ilegale.

În județul Călărași, la 300 de metri de Dunăre, la Ulmeni, este o stație de sortare, într-un fost grajd de porci. Aici au fost aduse gunoaie din sectoarele 2,3 și 4 ale Capitalei.

Depozitarea se face pe o suprafață de câteva zeci de hectare, direct pe niște platforme de beton sau îngropat în pământ.

Citește și
gunoaie
Legăturile dubioase dintre gropile de gunoi din Capitală și mafia deșeurilor din Italia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Au fost multe semnale în ultimii doi ani, dar autoritățile au asistat neputincioase sau complice la ridicarea munților de gunoi la 70 de kilometri de București.

Se poate transforma într-un dezastru ecologic, nu sunt vorbe mari, așa se va întâmpla. Dacă aia funcționa vreodată, nu aveai cum să faci față cantității imense de deșeuri, să le sortezi”, spune Valentin Barbu, prefectul județului Călărași.

Pe lângă deșeurile aduse pentru o așa-zisă tratare, aici a fost creat un adevărat depozit ilegal.

Acolo nu e un depozit de deșeuri, e o stație de sortare care și-a depășit capacitatea pentru că poți să faci depozitare temporară cât sortezi numai că au aubuzat și au făcut un depozit de deșeuri”, a explicat fostul președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire deținută de Primăria Sectorului 3 a închiriat de la o companie, Cassano Metal, un spațiu de depozitare fără nicio autorizație de mediu sau de altă natură. Primarul Negoiță nu a răspuns solicitărilor noastre pentru un interviu pe acest subiect.

„Trasabilitatea scoate businessul la suprafață și atunci nu mai vorbim de depozite ilegale, bani la negru, de clanuri interlope care se luptă pentru supremația pieței deșeurilor cum probabil avem acum dacă ne mai uităm o dată pe hărți”, a declarat Octavian Berceanu, fost comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu.

Asociat prin interpuși în compania din Călărași care deținea acest spațiu a fost și Nelu Iordache, omul de afaceri care a fost de curând condamnat la 11 ani și 9 luni pentru fraude economice, un apropiat al primarului Negoiță.

În 1 septembrie 2021 s-a hotărât la nivelul Ministerului Mediului un control la Călărași. A doua zi aici a izbucnit un mare incendiu care durat câteva zile.

Cel mai probabil aceste incendii au fost puse și nimeni nu știe exact ce cantitate de gunoi a fost adusă aici în ultimii doi ani de când s-au sesizat transporturi masive. Garda de Mediu a interzis orice activitate de depozitare aici și a amendat atât proprietarul depozitului, cât și firma de salubrizare a Sectorului 3 cu zeci de mii de lei, dar munții de gunoi vor rămâne o problema de mediu.

În Sudul Italiei, în provincia Napoli, este o zonă afectată masiv de gunoi. Și nu doar de gunoi simplu, menajer, ci și de gunoi industrial, toxic și periculos.

Aici este o poveste complexă care leagă crima organizată – mafia napoletană, Camorra, de industrie și politică.

Aceste gunoaie practic nu există pentru că fac parte dintr-o industrie la negru, o producție la negru și deșeurile provenite din această producție nu există”, spune Vicenzo Tosti, un activist de mediu.

Iniţial, Camorra a avut un rol important, deoarece acest model a fost conceput în Caserta, regiune dominată de clanul Casalesi, şi în provincia Napoli, unde erau clanuri mafiote foarte puternice. Orice afacere voiai să faci în acele regiuni, în mod inevitabil, trebuia să te înţelegi cu Camorra”, a explicat un jurnalist, Nello Trocchia.

Camorra îţi garanta siguranţa, Camorra controla teritoriul. Aşadar, pentru un astfel de trafic colaborarea cu mafia era inevitabilă. În cazul acesta, cu clanul Casalesi şi cu marile clanuri napolitane.

Să nu crezi că acest loc nu este cunoscut de către autorități, noi l-am semnalat de ani de zile. Dar acestea au rămas aici și continuă să fie aruncate aici gunoaie fără niciun control”, a mai spus activistul de mediu Vicenzo Tosti.

Iar acest gunoi arde. Terra Felix - cel mai bun teren agricol al Italiei a fost transformat în Terra dei fuochi, locul în care erup incendii provocate de deșeuri 300 de zile pe an. Este un adevăr dramatic.

Incendii de genul acesta se întâmplă foarte des în această regiune, de aceea se și cheamă Terra dei fuchi, pământul de foc pentru că ard deșeurile. Aici au fost ascunse timp de ani de zile deșeuri industrial sau menajere. Aici locuiesc oameni, ei se plâng pentru că trăiesc zi de zi astfel de incidente.

Unele focuri sunt provocate pentru a șterge dovezile provenienței sau a face loc altor munți de gunoi.

Jurnalista Carlotta Indiano a coplarit în Campania cu povești despre incendii toxice și îmbolnăviri frecvente.

Conform Institutului Sanita, care este Institutul de Sănătate Publică, sunt 77 de localități în această zonă din Campania unde sunt depozite legale și ilegale de gunoi și din acest motiv acest loc este numit Triunghiul Morții.

Cercetători și mai multe organizații din societatea civilă au studiat impactul poluării asupra sănătății în zonă.

A fost publicat acest studiu și conform acestuia, nivelul de chimicale din organismul uman aici este foarte ridicat. Tumori, leucemie, boli alergice. Dar acestea au început cu mult timp în urmă, dar acum s-a descoperit această legătură”, a explicat jurnalista.

Până acum autoritățile au negat situația, nu au fost transparenți.

 

 

 

 

Aşadar, este un model de dezvoltare economică: reducerea costurilor de tratare a deşeurilor, distrugerea mediului. Numai banii contează, numai profitul contează în dauna sănătăţii publice.

 

Precedentul creat pe tărâm european, la Napoli, dă fiori. În multe zone din preajma Bucureștiului se poate întâmpla un dezastru ecologic ca cel din Campania și ține de autoritățile de mediu românești să stopeze un fenomen generalizat.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
România va fi amendată de UE pentru situația gunoaielor. Piața deșeurilor, controlată de oameni de afaceri controversați
România va fi amendată de UE pentru situația gunoaielor. Piața deșeurilor, controlată de oameni de afaceri controversați

România va fi amendată de Uniunea Europeană pentru că nu colectează selectiv și nu reciclează gunoiul produs. De vină sunt autoritățile, dar și operatorii privați de salubritate care activează pe piața deșeurilor.

Legăturile dubioase dintre gropile de gunoi din Capitală și mafia deșeurilor din Italia
Legăturile dubioase dintre gropile de gunoi din Capitală și mafia deșeurilor din Italia

Doar 10 la sută din gunoiul produs în Capitală este reciclat sau reutilizat. Restul merge la groapă. Așa funcționează o afacere din care se îmbogățesc personaje cu conexiuni în Italia: antreprenori români sau funcționari lipsiți de integritate.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.