Gruia Stoica, la un pas de sentinta definitiva. Cati ani de inchisoare ar putea primi proprietarul Grupului Feroviar Roman
Judecatorii Instantei Supreme ar putea pune capat definitiv marti scandalului de coruptie ce il are protagonist pe proprietarul Grupului Feroviar Roman, Gruia Stoica.
Judecat pentru ca ar fi incercat sa masluiasca o licitatie la care participa si CFR Marfa, omul de afaceri a fost condamnat in prima instanta la 4 ani de inchisoare, cu executare.
Pledoariile finale, adica ceea ce inseamna confruntarea dintre apararea si acuzare, se desfasoara marti, in sala de judecata, unde trei magistrati ai Instantei Supreme vor decide soarta lui Gruia Stoica, cel acuzat de cumparare de influenta, dar si soarta lui Doru Bostina, avocatul care a ar fi acceptat promisiunea de a incasa 3 milioane de euro pentru a-i asigura proprietarului Grup Feroviar Roman informatii pretioase dintr-o licitate organizata in urma cu doi ani de compania de energie Oltenia. Acest contract se derula pe cativa ani si valora peste 100 de milioane de euro.
In prima instanta, Gruia Stoica a fost gasit vinovat de cumparare de influenta si condamnat de judecatorii Curtii de Apel Ploiesti, la 4 ani de inchisoare cu executare, o pedeapsa pe care o contesta nu doar Gruia Stoica ci si procurorii DNA, care nu uita faptul ca multimilionarul nu a recunoscut niciodata acuzatiile, desi la dosar, spun anchetatorii, s-ar afla inregistrarile ambientale ale unor discutii purtate de Gruia Stoica cu avocatul Doru Bostina si care ar proba aceasta acuzatie.
Pe de alta parte, anchetatorii spun ca Gruia Stoica ar fi refuzat sa colaboreze cu ei, motiv pentru care, tinand cont si de gravitatea acuzatiilor, acestia cer ca pedeapsa finala sa fie orientata spre maximum prezvaut de Codul Penal.
Daca va fi judecat pe vechiul Cod Penal, Gruia Stoica ar putea primi chiar si 10 ani de inchisoare. Daca va fi judecat pe Noul Cod Penal, acesta ar putea primi 7 ani de inchisoare.
Gruia Stocia sustine in continuare ca este nevinovat, iar avocatii sai incearca sa ii convinga pe judecatori de acest lucru, afirmand ca inregistrarea ambientala nu este corecta. Ei spun ca exista suficiente voci ale unor specialisti care spun ca ceea ce a aparut la dosar ar fi o proba contrafacuta, iar instanta nu ar trebui sa ia in calcul aceasta varianta.
Aparatorii lui Gruia Stoica il descriu nu doar ca un om de afaceri care a platit impozite statului roman de peste 200 de milioane de euro, dar si ca un filantrop care se ocupa de soarta nevoiasilor. Toata acestea sunt argumentele apararii prin care incearca sa obtina o achiare.
Judecatorii vor da verdictul peste cateva zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, judecatori, coruptie, instanța supremă, gruia stoica, Doru Bostina,
Dată publicare:
12-01-2016 13:29