Greenpeace România: Locuitorii din București îşi pun zilnic sănătatea în pericol

×
Codul embed a fost copiat

Greenpeace România susţine că măsurile luate de Primăria Capitalei, prin Planul Integrat de Calitate Aer, sunt ineficiente şi nu aduc o îmbunătăţire concretă a calităţii aerului.

”Registrul spaţiilor verzi, Strategia antipraf, Centura verde a Bucureştiului, construirea unei reţele funcţionale de piste de biciclete, elaborarea de strategii pentru diverse tipuri de deşeuri, dezvoltarea unei reţele independente de monitorizare a calităţii aerului la nivelul municipiului Bucuresti – acestea sunt proiectele promise (şi bugetate generos) cetăţenilor Bucureştiului în urmă cu 3 ani, dintre care însă niciunul nu a fost realizat”, au scris reprezentanţii Greenpeace România, pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit acestora, ”măsurile luate de PMB, prin Planul Integrat de Calitate Aer adoptat în iunie 2018, sunt ineficiente şi nu aduc o îmbunătăţire concretă a calităţii aerului”.

”În timp ce Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Mediului - România şi Garda Naţională de Mediu par incapabile să gestioneze implementarea acestor măsuri, păstrându-le la nivelul declaraţiilor pompoase, locuitorii Capitalei îşi pun zilnic sănătatea în pericol pe fondul creşterii alarmante a poluării aerului. Vrem #AerCuratAcum!”, au mai scris reprezentanţii organizaţiei.

Încă de luni, Gabriela Firea şi Costel Alexe s-au contrat pe tema poluării din Bucureşti.

Citește și
harti poluare
România, chiar mai poluată iarna. Cele mai grave probleme, produse de traficul din Bucureşti

Costel Alexe a declarat, luni, că depăşirile privind poluarea aerului din Capitală sunt tot mai mari de la an la an şi că instituţia pe care o conduce va suplimenta fondurile pentru ca primăriile din oraşele poluate să îşi poată achziţiona mijloace de transport public electrice.

În replică, Primăria Capitalei a transmis, luni seară, că reţelele independente de măsurare a calităţii aerului nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. În plus, indicii de calitate la care se face referire ”reprezintă valori momentane înregistrate de către staţiile fixe de monitorizare, prin alte metode de măsurare decât metoda gravimetrică, fiind nevalidate”.

Schimbul de replici între cei doi a continuat apoi la diferite tlevizuni, dar şi pe Facebook.

În ceea ce priveşte poluarea aerului, Alexe a spus, marţi seară, la Antena 3: ”Orice depăşire a concentraţiei maxim admise de PM 10 sau PM 2,5 ne pune sănătatea în pericol. În Bucureşti, acest prag de pericol sau de alertă se depăşeşte în ultimii doi ani o dată la cinci zile. Datele ne arată că, în 2018, din cele 365 de zile ale anului, în mai bine de 70 de zile bucureşteni s-au plimbat pe străzile oraşului în mijlocul pragului de alertă”.

Alexe a spus că, potrivit Comisiei Europene, cele mai poluate oraşe sunt Braşov, Iaşi şi Bucureşti, primarii celor trei localităţi fiind invitaţi la discuţii la Bucureşti, în 20 ianuarie.

Miercuri, Gabriela Firea l-a invitat pe ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru a-i prezenta măsurile antipoluare luate de Primăria Generală, iar joi a prezentat date din care rezultă că, la sfârşitul lui 2019, indicele calităţii aerului în Bucureşti era ”Excelent”, în replică la criticile ministrului Mediului, Costel Alexe, despre care spune că minte, are obrazul gros şi este incompetent, numindu-l ”Ministrul - Otravă”.

Vineri, Gabriela Firea a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a pregătit plângere penală pe numele ministrului Alexe, pentru că a alarmat populaţia din Bucureşti.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a scris, vineri seară, pe Facebook, că ”realitatea este că Bucureştiul, alături de Braşov şi Iaşi, este unul dintre cele mai poluate oraşe ale ţării” şi nu s-a luat aproape nicio măsură pentru remedierea situaţiei.

”Mă lasă rece ameninţările cu plângeri penale, aluziile şi ironiile ieftine la care apelează doamna Gabriela Firea, pentru a masca propria indolenţă şi ineficienţă”, a scris Alexe.

 

Citește și...
Poluarea din București, la nivel record. Firea:
Poluarea din București, la nivel record. Firea: "Dacă se sufocă, e mai bine la Iaşi"

Scandal toxic intre responsabilii privind reducerea poluării. Ministrul Mediul spune că Bucureştiul este cel mai poluat oraş din România, iar depăşirile de pulberi fine ne îmbolnăvesc grav, dar primăria nu ia măsuri.

România, chiar mai poluată iarna. Cele mai grave probleme, produse de traficul din Bucureşti
România, chiar mai poluată iarna. Cele mai grave probleme, produse de traficul din Bucureşti

Într-o perioadă în care încălzirea globală creează mari probleme la nivel global, specialiştii ne avertizează: poluarea din oraşe este în creştere acum, în perioada iernii.

Reacția unui director de școală când află că gunoiul trebuie colectat selectiv în fiecare clasă
Reacția unui director de școală când află că gunoiul trebuie colectat selectiv în fiecare clasă

Și în acest an poluarea a fost o mare problemă pentru România, iar rezolvarea întârzie să apară.

Recomandări
CEC-ul, obligat de Guvern să intre pe piața asigurărilor. Ministrul Finanțelor: Are o lună de zile să se autorizeze la ASF
CEC-ul, obligat de Guvern să intre pe piața asigurărilor. Ministrul Finanțelor: Are o lună de zile să se autorizeze la ASF

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat - în contextul scandalului legat de insolvenţa companiei Euroins şi majorarea poliţelor RCA - că a solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF şi are o lună de zile să se autorizeze.  

Ucraina a acceptat ca România să facă propriile măsurători pe Canalul Bâstroe. Anunțul lui Sorin Grindeanu
Ucraina a acceptat ca România să facă propriile măsurători pe Canalul Bâstroe. Anunțul lui Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, marți, că Ucraina a acceptat ca România să facă propriile măsurători pe Canalul Bâstroe.

„Cu o durere de măsea a ajuns o legumă”. Familia unui tânăr din Constanța, în stare gravă de 2 luni, acuză medicii
„Cu o durere de măsea a ajuns o legumă”. Familia unui tânăr din Constanța, în stare gravă de 2 luni, acuză medicii

Un tânăr este internat în stare gravă după ce a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa cu o durere de măsea. Familia sa acuză cadrele medicale că nu l-ar fi îngrijit corespunzător.