Goana după alimente crește prețurile în supermarketuri

Ultima actualizare: 18-03-2020 20:51

Goana după alimente și produse de strictă necesitate a dat peste cap nu doar ritmul de aprovizionare, ci și prețurile. Unele produse s-au scumpit, pe măsură ce rafturile magazinelor au rămas goale.

În timp ce autoritățile ne dau asigurări că nu avem nicio problema cu stocurile, iar depozitele de alimente sunt pline, Protecția Consumatorilor cere plafonarea prețurilor, dar și limitarea cantităților pe care le poate cumpăra o persoană.

La nici o lună de când criza provocată de coronavirus a atins și România, oamenii reclamă că au crescut prețurile.

Goana după alimente a fost cea care a dus la creșterea prețurilor în anumte cazuri. Astfel că Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a cerut Guvernului să plafoneze prețurile de la produsele de bază.

Adică la făină, zahăr, ulei, carne, lapte și ouă. Mai mult, ANPC vrea și limitarea cantității unui tip de produs, vândut unei singure persoane, tocmai pentru a evita cazurile în care un singur om cumpără baxuri întregi din același produs.

Marile lanțuri comerciale susțin însă că depozitele alimentare sunt pline de marfă. În unele supermarketuri se lucrează 24 de ore din 24. Turele s-au suplimentat pentru asigurarea unui flux continuu de aprovizonare.

Retailerii încearcă să-i liniștească pe consumatori

 

În aceste zile se vorbește foarte mult despre siguranță și securitate alimentară. Retailerii liniștesc românii că vor găsi produse, inclusiv produse românești, care or să fie puse pe mesele lor.

Florin Andrei, manager de depozit de mărfuri: „Rugăm populația să fie chibzuită în ceea ce achiziționează, stocurile în depozite sunt suficiente”.

Și cum importurile în Uniunea Europeană sunt îngreunate în această perioadă, producătorii locali au prioritate.

George Bădescu, director general al AMRCR: „Produsele românești sunt prezente pe rafturi și, având în vedere că ne aprovizionăm mai repede, și proporția acestora a crescut”.

În același timp, livrările la domiciliu în marile orașe au explodat. Ionuț este unul dintre cei care aleargă prin supermarketuri să cumpere celor care au comandat online.

Ionuț Năstase, livrator: „Volumul comenzilor a crescut, sunt și de 10 ori mai multe. Ajung zilnic la 20, 25 de persoane”.

Aceeași tendință se regăsește și pe plan internațional. Amazon, cea mai mare companie de comerț online, a anunțat deja că vrea să angajeze 100 de mii de lucrători pentru depozite și livrări în Statele Unite pentru a face față comenzilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!