Audieri in dosarul detinutilor scriitori. Gigi Becali la DNA: "Nu am niciun fel de problema, martor am venit, martor plec"

×
Codul embed a fost copiat

George Becali deschide lista scriitorilor din inchisori, chemati la DNA sa dea explicatii in legatura cu activitatea lor literara din spatele gratiilor.

Procurorii anticoruptie incearca sa afle daca lucrarile cu semnatura sa sunt chiar ale lui sau daca a fost ajutat sa le scrie. Deocamdata, procurorii au inceput urmarirea penala pentru favorizarea faptuitorului.

Cu cinci opere la activ, George Becali a fost obligat sa contribuie la literatura judiciara care nu va fi insa expusa intr-un salon de carte ci, cel mai probabil, in salile de judecata.

George Becali a scris despre viata lui, despre Biserica si credinta si, bineinteles, despre Steaua. Pentru acest efort a castigat 150 de zile de libertate. Acum procurorii l-au tinut aproape 6 ore in ancheta ca sa afle cat mai multe despre opera sa stiintifica.

Dosarul este abia la inceput. Pe lista procurorilor apar zeci de scriitori din inchisori, intre care fosti impresari sau patroni din fotbal eliberati conditionat

Citește și
George Becali
Armata ii cere lui Becali o suma colosala pentru ca a folosit brandul FC Steaua Bucuresti. "Sa vina cu probe, sa demonstreze"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

De departe, cel mai important este George Copos. Fostul patron al Rapidului este deja cercetat pentru plagiat.
Exista banuiala ca a fost ajutat de profesorul care a girat o lucrare istorica.

Si Ioan Niculae, care detine recordul de redactare a unei lucrari in doar sapte zile, ar putea ajunge la audieri.

In prezent, procedura prin care detinutii castigau 30 de zile de libertate pentru fiecare carte scrisa in spatele gratiilor este suspendata.

Explicatiile lui Becali la DNA

George Becali a declarat, miercuri, la iesirea de la DNA, ca a dat declaratii procurorilor referitoare la elaborarea cartilor scrise in puscarie.''Am fost chemat ca martor in elaborarea cartilor pe care le-am scris in puscarie. Nu e o problema, ca nu ma vizeaza pe mine, vizeaza comisia de penitenciar si daca am fost favorizat. Am dat declaratie la procuror. Nu va pot spune mai multe. Din punctul meu de vedere, asa, pentru cei ce ma iubesc, pentru prieteni si pentru dusmani, cei ce ma urasc, nu am niciun fel de problema - martor am venit, martor plec. Se ancheteaza numai favorizare, ce priveste functionari de ANP. Le-am spus ce stiu si in ce priveste cartile pe care eu le-am scris au fost mai catolici decat Papa. S-au cerut proceduri in plus. Am stat mai mult pentru ca am luat fiecare carte in parte si au fost cinci. S-a facut procedura pentru fiecare carte in parte. Eu vreau sa ajut DNA ca sa se afle adevarul si dreptatea si lumina'', a spus Becali.

El a sustinut, pe de alta parte, ca nu s-a discutat despre fotbalistul Claudiu Keseru. ''Am facut o afirmatie privind Keseru, acum patru ani s-a intamplat, ca Oficiul de spalare a banilor sa intrebe pentru sumele din strainatate transferate de mine sau de Steaua, cum am fost intrebat si de sumele din Muntele Athos din Grecia. A fost o chestiune de acum patru ani. Keseru ... nu se mai discuta de asa ceva. Nu mai mintiti oamenii, ca vede mama. Acum mama, saraca, are emotii'', a completat Becali.

Intrebat daca au fost respectate procedurile in cazul cartilor scrise in penitenciar, finantatorul Stelei a replicat: ''Exista o decizie (...) care stabileste caracterul stiintific. Repet, caracterul stiintific al unei lucrari este dat prin definitie - daca este editat de o editura. Si procurorii erau documentati (...) daca e editata de o editura este stiintifica si gata, punct. Ca e scapare de la lege, ca nu e bine, nu stiu. E lege, scrie negru pe alb, asa este. Probabil nu s-a prevazut ca unii o sa faca lucrari sa scape de puscarie''.

In luna ianuarie, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu in cazul lucrarilor scrise de detinuti cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.

DNA preciza ca, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice se considera 30 de zile executate, pentru fiecare dintre acestea.

"Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi fost implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandari formale prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari, exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact in vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor care urmau sa fie abordate", sustinea atunci DNA.

Reprezentantii unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrarilor fara a se raporta in niciun fel la valoarea stiintifica a acestora si interesul pietei de carte, in tiraje infime, care nu au fost puse in vanzare in circuitul comercial obisnuit.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Gigi Becali demonteaza din Ghencea tabela si scaunele:
Gigi Becali demonteaza din Ghencea tabela si scaunele: "Iau tot! Ramane in paragina". Ce planuri are Armata cu stadionul

"Stadionul Ghencea va ramane o ruina", spune Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, care vrea sa ia de acolo tot ce a cumparat el.

Armata ii cere lui Becali o suma colosala pentru ca a folosit brandul FC Steaua Bucuresti.
Armata ii cere lui Becali o suma colosala pentru ca a folosit brandul FC Steaua Bucuresti. "Sa vina cu probe, sa demonstreze"

Ministerul Apararii ii cere 37 de milioane de euro lui Gigi Becali pentru ca intre 2004 si 2014 a folosit brandul Fotbal Club Steaua Bucuresti, fara sa aiba acceptul Clubului Sportiv al Armatei.

Gestul pe care George Becali vrea sa il faca pentru detinutii din penitenciare. Plangerea trimisa la Guvern
Gestul pe care George Becali vrea sa il faca pentru detinutii din penitenciare. Plangerea trimisa la Guvern

George Becali someaza Guvernul sa modifice regulile din penitenciare si sa ofere mai multe permisii detinutilor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.