Audieri in dosarul detinutilor scriitori. Gigi Becali la DNA: "Nu am niciun fel de problema, martor am venit, martor plec"
George Becali deschide lista scriitorilor din inchisori, chemati la DNA sa dea explicatii in legatura cu activitatea lor literara din spatele gratiilor.
Procurorii anticoruptie incearca sa afle daca lucrarile cu semnatura sa sunt chiar ale lui sau daca a fost ajutat sa le scrie. Deocamdata, procurorii au inceput urmarirea penala pentru favorizarea faptuitorului.
Cu cinci opere la activ, George Becali a fost obligat sa contribuie la literatura judiciara care nu va fi insa expusa intr-un salon de carte ci, cel mai probabil, in salile de judecata.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
George Becali a scris despre viata lui, despre Biserica si credinta si, bineinteles, despre Steaua. Pentru acest efort a castigat 150 de zile de libertate. Acum procurorii l-au tinut aproape 6 ore in ancheta ca sa afle cat mai multe despre opera sa stiintifica.
Dosarul este abia la inceput. Pe lista procurorilor apar zeci de scriitori din inchisori, intre care fosti impresari sau patroni din fotbal eliberati conditionat
De departe, cel mai important este George Copos. Fostul patron al Rapidului este deja cercetat pentru plagiat.
Exista banuiala ca a fost ajutat de profesorul care a girat o lucrare istorica.
Si Ioan Niculae, care detine recordul de redactare a unei lucrari in doar sapte zile, ar putea ajunge la audieri.
In prezent, procedura prin care detinutii castigau 30 de zile de libertate pentru fiecare carte scrisa in spatele gratiilor este suspendata.
Explicatiile lui Becali la DNA
George Becali a declarat, miercuri, la iesirea de la DNA, ca a dat declaratii procurorilor referitoare la elaborarea cartilor scrise in puscarie.''Am fost chemat ca martor in elaborarea cartilor pe care le-am scris in puscarie. Nu e o problema, ca nu ma vizeaza pe mine, vizeaza comisia de penitenciar si daca am fost favorizat. Am dat declaratie la procuror. Nu va pot spune mai multe. Din punctul meu de vedere, asa, pentru cei ce ma iubesc, pentru prieteni si pentru dusmani, cei ce ma urasc, nu am niciun fel de problema - martor am venit, martor plec. Se ancheteaza numai favorizare, ce priveste functionari de ANP. Le-am spus ce stiu si in ce priveste cartile pe care eu le-am scris au fost mai catolici decat Papa. S-au cerut proceduri in plus. Am stat mai mult pentru ca am luat fiecare carte in parte si au fost cinci. S-a facut procedura pentru fiecare carte in parte. Eu vreau sa ajut DNA ca sa se afle adevarul si dreptatea si lumina'', a spus Becali.
El a sustinut, pe de alta parte, ca nu s-a discutat despre fotbalistul Claudiu Keseru. ''Am facut o afirmatie privind Keseru, acum patru ani s-a intamplat, ca Oficiul de spalare a banilor sa intrebe pentru sumele din strainatate transferate de mine sau de Steaua, cum am fost intrebat si de sumele din Muntele Athos din Grecia. A fost o chestiune de acum patru ani. Keseru ... nu se mai discuta de asa ceva. Nu mai mintiti oamenii, ca vede mama. Acum mama, saraca, are emotii'', a completat Becali.
Intrebat daca au fost respectate procedurile in cazul cartilor scrise in penitenciar, finantatorul Stelei a replicat: ''Exista o decizie (...) care stabileste caracterul stiintific. Repet, caracterul stiintific al unei lucrari este dat prin definitie - daca este editat de o editura. Si procurorii erau documentati (...) daca e editata de o editura este stiintifica si gata, punct. Ca e scapare de la lege, ca nu e bine, nu stiu. E lege, scrie negru pe alb, asa este. Probabil nu s-a prevazut ca unii o sa faca lucrari sa scape de puscarie''.
In luna ianuarie, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu in cazul lucrarilor scrise de detinuti cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.
DNA preciza ca, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice se considera 30 de zile executate, pentru fiecare dintre acestea.
"Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi fost implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandari formale prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari, exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact in vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor care urmau sa fie abordate", sustinea atunci DNA.
Reprezentantii unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrarilor fara a se raporta in niciun fel la valoarea stiintifica a acestora si interesul pietei de carte, in tiraje infime, care nu au fost puse in vanzare in circuitul comercial obisnuit.