"Ghifteluţe" sau "mişi". UE ne obligă să schimbăm numele produselor vegetariene


Ultimul update: Luni 15 Aprilie 2019 21:07
Data publicarii: Luni 15 Aprilie 2019 18:55
Categorie: Stiri actuale

''Ghifteluţe'' în loc de chifteluţe, şi ''mişi'' în loc de mici. Sunt două dintre denumirile pe care le vom vedea pe etichetele produselor vegetariene din România.

Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European a votat o măsură care le impune producătorilor,să renunţe la cuvinte precum burger, lapte sau friptură când vine vorba de produsele vegetariene. Speriaţi de amenzi, unii au luat deja măsuri, deşi votul final ar putea avea loc abia la sfârşitul lunii mai.

Legea care ar putea să îi oblige pe producătorii de alimente să nu mai folosească în denumirea mărfurilor destinate vegetarienilor cuvinte precum brânză, lapte, burger, cârnaţi, crenvurşti ori alte denumiri ale unor produse de origine animală a trecut de Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European la începutul acestei luni. Oficialii europeni susţin că astfel încurajează transparenta pieţei.

Dorin Cojocaru, Preşedintele April: „Te duce cu gândul la produs lactat. Asta intra la marketing înşelător. Conform definiţiei, laptele este produsul obţinut din glanda mamară de la mamifere. Punct!"

 

Producătorii, obligaţi să schimbe sau să adapteze denumirile

 

În aceste condiţii, producătorii şi importatorii vor fi nevoiţi să schimbe sau să adapteze numele produselor pe care le comercializează. Dacă aceasta măsură va fi aprobată, atunci cei care produc de exemplu lapte de soia sau lapte de migdale vor trebui să găsească un nume pentru aceste produse, cum ar fi, de exemplu, băutura de migdale sau băutură de soia."

O astfel de lege este deja valabilă în România susţin producătorii locali. Ameninţaţi cu amenzi, mulţi şi-au redenumit deja produsele. "Pe site-ul firmei apar chifteluţe vegetale, dar pe etichetă sunt ghiftele cu G, de la George - ghiftelute. Iar micii se numesc mişi”, explică un producător.

Între consumatori, părerile sunt împărţite. „Cred că unii ar încurca termenul. Cred că ar trebui să rămână la lapte." "Dacă arata ca un burger, e logic să se numească burger. Când imita produsul adevărat, e logic să se numească ca el."

Până ca denumirile să fie schimbate este nevoie ca legea să treacă întâi prin Parlamentul European, lucru care se va întâmpla abia la sfârşitul lunii mai.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO