Ghidul pentru coronavirus. Ce trebuie să știți despre infectare, simptome și tratament

Ultima actualizare: 27-02-2020 12:23

În ciuda temerilor, la nivel planetar, mortalitatea rămâne sub 3%. Specialiștii îndeamnă la calm, ne sfătuiesc să luăm cât mai multe măsuri de prevenție și să cerem ajutorul medicilor atunci când este cazul.

Coronavirusul provoacă infecții similare virozelor sau gripei, iar simptomele seamănă cu cele ale răcelii.

Coronavirusurile sunt o subfamilie de virusuri foarte răspândite în natură, care produc, atât la om, cât şi la animale afecţiuni ale cailor respiratorii sau ale tractului digestiv.

Simptomele coronavirusului

 

Noul coronavirus se răspândeşte pe cale aeriană. Cele mai frecvente simptome sunt febră, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienți pot avea şi dureri musculare, le curge nasul, îi doare în gât şi au scaune diareice.

Alexandru Rafila, preşedinte Societatea de microbiologie: „Poate să fie vorba despre o simplă viroza, o pneumonie pentru formele mai grave sau chiar cu insuficientă respiratorie, dacă discutăm despre formele complicate care pun viaţa în pericol.''

Perioada de incubaţie poate ajunge la 14 zile, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Alexandru Rafila: „Perioada de incubaţie variază între două şi 14 zile şi din cauza asta durata carantinei sau a autoizolării la domiciliu este de 14 zile, exact cât este durata maximă a perioade de incubaţie."

Copiii, cei mai feriți

 

Cei cu o imunitate puternică pot fi infectaţi, dar nu dezvoltă niciun simptom. Specialiştii spun că aproximativ 80% dintre pacienţi se vindecă fără a avea nevoie de tratament special.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că doar la una din 6 persoane boala se agravează şi în 3% intervine decesul.

În plus, studiile făcute până acum arată că virusul nu este agresiv în rândul copiilor.

Mihai Craiu, medic primar pediatru: „Medicii chinezi au publicat toate cazurile de copii infectaţi cu coronavirus. Niciunul din aceşti copii nu a murit."

Cum prevenim infecția

 

Pentru a preveni răspândirea infecţiei sau îmbolnăvirea este bine să respectăm regulile de igienă. Să ne spălăm corect pe mâini şi cât mai des cu apă şi săpun.

Mihai Craiu: „În primul rând să o facem cu temeinicie, măcar 20 de secunde. Spălatul la exterior nu îndepărtează prea mulţi musafiri nedoriţi. Ar trebui să ne spălăm interdigital, frecând vârfurile, să insistăm pe degetele mari, şi la încheieturi."

E bine să avem şi dezinfectat de mâini. Când tuşim sau strănutam, gura și nasul se acoperă cu cotul sau cu batistă.

Contactul cu o persoană infectată

 

Evitaţi pe cât posibil spaţiile aglomerate şi închise, iar dacă aveţi simptome sunaţi la medicul de familie. Specialiştii recomanda de asemenea să păstraţi o distanţă considerabilă fără de cei care prezintă simptome de boală.

Un contact apropiat înseamnă dacă aţi stat faţă în faţă cu o persoană infectată, la o distanţă mai mică de 2 m, mai mult de 15 minute sau dacă aţi stat în aceeaşi încăpere cu ea, minimum 15 minute şi tot o distanţă mai mică de 2 m.

Şi persoanlul medical care care îngrijeşte un pacient infectat cu noul coronavirus sau lucrează probele în laborator fără a purta echipamentrul corespunzător de protecţie reprezintă contact apropiat.

Potrivit experţilor, numărul infecţiilor va scădea odată cu încălzirea vremii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO