Primele explicații ale italianului care a adus coronavirusul în România. Restaurantul său a fost închis

×
Codul embed a fost copiat

Traseul italianului cu care primul pacient român ar fi intrat în contact, după cum spun responsabilii de la București, este reconstituit inclusiv cu ajutorul imaginilor surprinse de camere de supraveghere.

Autoritățile medicale încearcă să dea de urma tuturor celor care s-au întâlnit cu el. Bărbatul, internat acum la Rimini, a fost săptămâna trecută în România. Și s-a plimbat prin mai multe localități.

Italianul care a vizitat România şi a fost confirmat pozitiv la testul de coronavirus este internat în Spitalul din Rimini. Într-un interviu pentru publicaţia "Il resto del Carlino", bărbatul de 71 de ani a povestit că se simte mai bine şi că nu ar fi contactat virusul COVID-19 cât a fost la noi în ţară.

"Reporter: Cum vă simţiţi?
Cetăţean italian: Asta ar putea să o spună mai bine medicii. Oricum, acum nu mai am febră. (...)
Reporter: În ce parte a României aţi fost? Aţi fost în Capitală?
Cetăţean italian: Nu, am fost în Craiova, dar nu m-am îmbolnăvit acolo."

Italianul s-a plimbat prin România cinci zile, săptămâna trecută.

Citește și
coronavirus Gorj
Bărbatul din Gorj infectat cu coronavirus a fost adus la Matei Balș. Streinu-Cercel: „Se simte bine, este doar purtător”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

A intrat în ţara pe 18 februarie, la ora 23 şi 45 de minute, adus de la Bologna, împreună cu fiul lui de 10 ani, de un avion care a aterizat pe Aeroportul Internaţional din Craiova.

La bord, pe lângă echipajul aeronavei, se aflau peste 20 de pasageri. Toţi urmează să fie testaţi de autorităţile medicale.

De la aeroport, italianul a mers la o firmă de închirieri auto din Craiova. A preluat o maşină şi s-a îndreptat spre localitatea Bâlteni, din Gorj - unde şi-a lăsat fiul la socrii.

Autorităţile medicale au mers în zonă că îi identifice pe cei care au intrat în contact cu el. Le-au recoltat analize pentru coronavirus şi le-au spus să nu îşi părăsească locuinţele două săptămâni.

După ce a lăsat copilul la rude, italianul a ajuns în Târgu Jiu, unde are un apartament. Autorităţile au stabilit ca bărbatul s-a cazat acolo pe 19 februarie. În aceeaşi zi a mers în Drăguţeşti - Gorj, la Primărie, că îşi achite impozitele pentru nişte proprietăţi. Era însoţit de un român şi de un alt cetăţean italian.

Cei patru angajaţi ai primăriei din Drăguţeşti care au intrat în contact cu italianul au fost izolaţi la domicliu.

În primăria din Drăguţeşti autorităţile urmează să facă dezinfecţie. Deocamdată uşile au fost spălate cu spirt medicinal, iar accesul în instituţie a fost restricţionat.

Între 20 şi 21 februarie, bărbatul infectat cu coronavirus a avut mai multe întâlniniri de afaceri - cele mai multe în Târgu Jiu.

Autorităţile medicale îi caută cu poliţia pe toţi cei care s-au văzut cu italianul.

Cristinel Rujan, prefect Gorj: "Au fost prelevate probe biologice de la 13 persoane. Este în desfăşurare şi procedura de prelevare. Sunt în acest moment vizate încă 19 persoane."

Pe 22 februarie, italianul s-a intors în Bâlteni - Gorj şi şi-a luat copilul de la rude. Ulterior a ajuns la Craiova, a predat maşina închiriată şi a mers la aeroport. În jurul orei 14 a plecat spre Bologna într-un avion plin.

Compania aeriană care a operat zborurile în care s-a aflat cetăţeanul Italian a anunţat că: „Aeronava care a operat zborul afectat a fost scoasă din funcționare cu efect imediat și va fi dezinfectată în conformitate cu reglementările specifice înainte de a reveni la operațiuni.”

În plus, Wizz Air le-a cerut pasagerilor să ia legătura imediat cu autorităţile medicale. În total ar fi vorba de 44 de oameni.

Oana Răducănoiu, reprezentant Aeroportul Craiova: "Am achiziţionat lămpi cu ultraviolete pe care le-am introdus în aeronave şi de asemenea o substanţă dezinfectantă specifică şi fiecare aeronavă de duminică şi până în prezent a fost dezinfectată."

Şi maşina folosită de italian în România a fost dezinfectată. Cei doi angajaţi ai companiei de închirieri auto care au intrat în contact cu bărbatul sunt în carantină. Măsura a fost luată şi în cazul unei doctoriţe de origine italiană care a călătorit cu pacientul.

Potrivit unor surse, vor sta izolate şi şase însoţitoare de bord. Măsurile sunt deocamdată preventive.

În interviul acordat publicaţiei "Il resto del Carlino", italianul a susţinut că a început să se simtă rău după ce a revenit din România.

"Reporter: Când ați revenit din România?
Cetăţean italian: Sâmbătă.
Reporter: Pe ce aeroport ați aterizat?
Cetăţean italian: Bologna.
Reporter: Dar nu v-au măsurat temperatura când ați aterizat?
Cetăţean italian: Când am ajuns, nu avem nimic. Nu aveam febră."

Aflată în Peninsulă, soţia italianului nu prezintă simptomele COVID-19.

Cristinel Rujan, prefectul județului Gorj: "Am discutat cu soţia sa personal şi mi-a spus că nu poate intra în contact cu domnia sa pentru că este în spital, iar asupra doamnei s-a luat măsura, din câte mi-a mărturisit telefonic, de intrare în carantină."

În Italia, bărbatul de 71 de ani este proprietarul unui restaurant. Primăria din Rimini a dispus închiderea localului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Aproape 5.000 de români sunt izolați la domiciliu, din cauza epidemiei de coronavirus
Aproape 5.000 de români sunt izolați la domiciliu, din cauza epidemiei de coronavirus

Între timp, numărul românilor care au fost izolați la domiciliu de teama coronavirusului se apropie de 5.000. Iar 69 sunt în carantină.

Bărbatul din Gorj infectat cu coronavirus a fost adus la Matei Balș. Streinu-Cercel: „Se simte bine, este doar purtător”
Bărbatul din Gorj infectat cu coronavirus a fost adus la Matei Balș. Streinu-Cercel: „Se simte bine, este doar purtător”

Avem primul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut miercuri noapte.

Germania este în epidemie de coronavirus. Declarația ministrului Sănătății
Germania este în epidemie de coronavirus. Declarația ministrului Sănătății

Germania este la începutul unei epidemii de coronavirus, după apariţia unor noi cazuri care nu mai pot fi legate de sursa originală a virusului din China, a declarat miercuri ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.