Gheorghe Nichita a fost suspendat din functia de primar al municipiului Iasi. Cat timp este valabila masura Prefecturii
Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a fost suspendat, vineri, din functie pe durata mandatului de arestare la domiciliu, se arata intr-un comunicat remis AGERPRES de Institutia Prefectului.
"La data de 22 mai 2015, in termenul legal prevazut de art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judetului Iasi privind constatarea suspendarii de drept a exercitarii mandatului de primar al Municipiului Iasi de catre domnul Gheorghe Nichita, pe durata existentei masurii preventive a arestului la domiciliu. Grupul de lucru constituit la nivelul Institutiei Prefectului judetului Iasi, analizand documentele comunicate de catre Curtea de Apel Bucuresti, precum si prevederile legale aplicabile, a constatat ca, in comunicarea adresata institutiei prefectului, instanta de judecata a inteles sa indice in mod expres aplicarea art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, articol care reglementeaza suspendarea de drept a mandatului de primar", se arata in comunicat.
Avand in vedere ca Institutia Prefectului judetului Iasi a adoptat deja o conduita, in cazul similar al presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, cu privire la modul de interpretare a dispozitiilor legale, reprezentantii guvernului in teritoriu sustin ca aceasta practica trebuie aplicata uniform pe viitor.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Prin urmare, in orice alta situatie in care o instanta va dispune masura preventiva a arestului la domiciliu pentru un ales local din judetul Iasi, se va intelege ca aceasta este asimilata masurii arestului preventiv, ca si efecte administrative, chiar si in situatia in care instanta nu indica in mod explicit acest lucru in hotarare sau in comunicare", se precizeaza in comunicatul de presa.
Avand in vedere situatia exceptionala aparuta prin suspendarea mandatului primarului municipiului Iasi, cei de la Institutia Prefectului au dispus comunicarea de indata a Ordinului privind constatarea suspendarii catre Secretarul Municipiului Iasi, recomandand convocarea plenului Consiliului Local, preferabil chiar in urmatoarea zi lucratoare, pentru desemnarea, prin votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie, a viceprimarului care va exercita temporar atributiile primarului municipiului Iasi delegarea, prin hotarare, a unui consilier local care va exercita, tot temporar, atributiile viceprimarului desemnat.
Gheorghe Nichita se afla in arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA de instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (cinci acte materiale), instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic si instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Potrivit DNA, in perioada ianuarie - aprilie, Nichita, abuzand de functia de primar, i-a determinat pe Liviu Hliboceanu, director general al Politiei Locale Iasi, si Stefan Avirvarei, sef serviciu in cadrul politiei, dar si pe alte persoane din cadrul institutiei pe care o conducea sa efectueze, personal sau prin intermediari, verificari in baze de date care contin informatii ce nu sunt destinate publicitatii, iar ulterior sa le foloseasca si sa permita accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obtine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
Nichita este acuzat ca, in aceeasi perioada, i-a determinat cu intentie pe cei doi politisti sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajati ai Politiei Locale, a unor activitati de supraveghere a unei persoane, cu consecinta prejudicierii intereselor legale ale institutiei din care faceau parte si pentru a obtine un folos nepatrimonial necuvenit.