Gestul emotionant facut de 400 de tineri din Constanta care au donat sange, parcurgand distante mari cu caruta ori bicicleta

19-11-2014 17:49


Spitalele din toata tara au mare nevoie de sange. Singurele care reusesc sa refaca stocul de sange sunt campaniile de donare.

Altfel, donatorii care vin pe cont propriu sunt putini, iar pacientii trebuie sa astepte zile in sir ca sa fie operati. Medicii fac apel mai ales la tineri, sa se organizeze in grupuri mari si sa vina sa doneze sange. Pot salva o viata cu acest dar.

Cu bicicleta ori caruta, 400 de tineri din comuna constanteana Corbu si localitatile invecinate au venit in dimineata zilei de miercuri sa doneze sange la caminul cultural. Cu totii au raspuns apelului disperat venit de la Centrul de Transfuzii Constanta.

Discutie reporter-donatoare:

Reporter: "-De ce ai venit aici?”
Donatoare: “-Ca sa ajut alte persoane cu sangele meu, sa le dau o sansa”
Reporter: “-Ai mai donat sange pana acum?”
Donatoare: “-Nu, e prima oara"

“Sa iasa si sa doneze, sa salveze multi tineri, multi oameni care au nevoie de sange", explica un alt donator motivul pentru care s-a prezentat la centrul de transfuzii.

"Am si eu un copil bolnav si stiu ca are nevoie de sange si vreau sa ajut si eu in continuare toti copiii si toti oamenii care au nevoie de sange. Un mic ajutor din partea mea, dupa posibilitatile pe care le pot, mai mult de atat nu pot sa ajut", spune o alta donatoare.

"Atunci cand oamenii din comunitate se implica, lucrurile merg, iar aici, in Corbu, actiunile au inceput sa fie organizate la initiativa unor doamne inimoase", marturiseste Alina Dobrota, medic al Centrului de Transfuzii Constanta.

Campania de donare organizata in Constanta va continua si in perioada urmatoare, iar daca stocul de sange va fi refacut, rezervele vor merge la spitale din Bucuresti si din tara care duc lipsa.

Jandarmeria Constanta a raspuns apelului si sute de jandarmi vor dona sange, joi.

“Dupa donare nu este indicat efortul fizic, nu fumati, nu consumati alcool, va odihniti, va hraniti bine, beti mai multe lichide decat intr-o zi obisnuita. Fasa o sa o lasati o ora la mana”, ii explica o asistenta unui donator.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguina din Cluj se confrunta in continuare cu deficit major de sange. Ca sa fie suficient sange, ar trebui ca zilnic sa existe cel putin 100 de donatori.

"Din pacate, miercuri am avut 38 de donatori, ceea ce este extrem de putin pentru Cluj", spune Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii din Cluj.

In aceasta situatie disperata, medicii au cerut ajutorul studentilor care sunt rugati sa doneze. Daca problema nu se va rezolva in scurt timp, pacientii vor astepta tot mai mult sa fie operati, iar unii sunt in pericol sa-si piarda viata.

VIDEO PROTVPLUS.RO