După 50 de ani, Germania cere „iertare” pentru atacul de la Jocurile Olimpice de la Munchen
La ceremonia de comemorare a masacrului din 1972, Germania cere iertare rudelor victimelor de la Jocurile Olimpice de la Munchen.
Președintele Germaniei a cerut iertare, luni, în cadrul unei ceremonii de marcare a 50 de ani de la atacurile de la JO de la Munchen din 1972 asupra sportivilor israelieni și a membrilor echipei de la aerodromul din oraș, unde a avut loc o tentativă eșuată de salvare, potrivit Reuters.
Steinmeier a declarat că Germania ar trebui să își asume partea sa de responsabilitate pentru eșecurile în protejarea sportivilor și pentru că a avut nevoie de zeci de ani pentru a compensa familiile victimelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu putem îndrepta ceea ce s-a întâmplat. Îmi este rușine. În calitate de șef de stat al acestei țări și în numele Republicii Federale Germania, cer iertare pentru protecția insuficientă a sportivilor, pentru rezolvarea insuficientă a acestei probleme", a spus Steinmeier în discursul său.
Unsprezece israelieni, uciși în masacrul de la Munchen
Membrii echipei olimpice israeliene au fost luați ostatici pe 5 septembrie 1972 în satul olimpic de către teroriști palestinieni din grupul "Septembrie Negru".
Unsprezece israelieni, un polițist german, precum și cinci dintre atacatori palestinieni au murit după o confruntare în satul olimpic și pe aerodromul Fuerstenfeldbruck, aflat în apropiere, în timp ce eforturile de salvare s-au transformat în focuri de armă.
Jocurile Olimpice au continuat în ciuda atacurilor, iar timp de aproape jumătate de secol, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a ignorat apelurile familiilor victimelor pentru un act oficial de comemorare în cadrul unei ceremonii a Jocurilor Olimpice.
În cele din urmă, în 2022, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, CIO a ținut un moment de reculegere și a făcut referire la victimele de la Munchen, pentru prima dată în aproape jumătate de secol.
Steinmeier a declarat că atât forțele de securitate germane, cât și autoritățile de stat au eșuat în rolul lor, spre marea suferință a rudelor.
"Aveți dreptul de a obține în sfârșit răspunsuri la întrebările care v-au torturat", a spus el, în prezența rudelor victimelor israeliene prezente la ceremonie. "De asemenea, un răspuns la întrebarea de ce ați fost lăsați singuri cu durerea voastră atât de mult timp".
Familiile victimelor nu sunt de acord cu oferta de despăgubire a Germaniei
La ceremonia din Munchen au mai participat șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, și alți oficiali. Președintele israelian Isaac Herzog și omologul său german au depus o coroană de flori în locul în care s-a produs tragedia.
Ceremonia a fost salutată de rudele victimelor și de guvernul israelian, însă comemorarea de luni a fost pusă în pericol de aceste familii care au amenințat că o vor boicota din cauza ofertei de despăgubire a Germaniei.
Guvernul german și familiile israeliene au convenit, vineri, asupra unei oferte de despăgubire în valoare totală de 28 de milioane de euro, guvernul federal contribuind cu 22,5 milioane de euro, în timp ce 5 milioane de euro vor proveni de la landul Bavaria și 500.000 de euro de la Munchen.