Gelu Oltean rămâne în arest. Ce se întâmpla de fapt în ritualurile cu ayahuasca

Ultima actualizare: 19-12-2019 17:47

Gelu Oltean, fostul șef DIPI, partenera lui și cetățeanul britanic cercetați pentru că ar fi oferit droguri mai multor persoane într-un centru de relaxare au contestat măsura arestării preventive dată de tribunal duminică seară.

Stupefiantele analizate de procurori conțin ayahuasca, o combinație de plante strict interzise în România. Cei trei au fost duși joila Curtea de Apel Brașov și după două ore și jumătate de discuții, magistrații au decis să ii mențină în arest preventiv.

Gelu Oltean: „Cu multă iubire invit pe toată lumea să citească, înainte să vorbească despre ayahuască, să citească de ayahuască ce este și faptul că nu este o plantă ilegală, eu sunt nevinovat, nu am făcut niciun ban”

Ayahuasca este un ceai din frunze și tulpini de plante exotice, folosit în scopuri spirituale de triburile amazoniene. Planta în sine nu este ilegală, însă anchetatorii spun că unul dintre ingredientele folosite la ceremoniile din județul Dâmbovița, conținea DMT, un produs chimic halucinogen puternic, aflat, în România pe lista drogurilor de mare risc.

Procurorii DIICOT spun că produsul ilegal ar fi fost folosit la reuniuni care aveau loc în clinica de relaxare condusă de partenera fostului șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, Vanessa Youness.

Centrul care oferea inclusiv cazare de cinci stele se află într-o zonă retrasă, la 30 de kilometri de București, în Dâmbovița, la marginea unei păduri.

Ceremoniile cu Ayahuasca - susțin anchetatorii - erau coordonate de un shaman, cetățean britanic. Individul își promova activitățile din România prin intermediul unei pagini de internet și folosea drept acoperire o firmă de turism înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, din Marea Irlandei.

Cei care participau la ceremonii plăteau câte 550 de euro dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro dacă voiau să stea singuri.

În lume, ceremoniile cu ceaiuri Ayahuasca au din ce în ce mai mulți adepți. În America Centrală și de Sud există mai multe centre dedicate așa-zisei vindecări cu Ayahuasca.

O participantă la un asemenea ceremonial povestește ce a văzut în 2012 în timpul unei excursii în preajma Amazonului.

Raluca Feher, participantă la ceremonii: „99% dintre turiștii care erau veniți acolo nu veniseră pentru Amazon, ci veniseră pe Ayahuasca. Bineînțeles că am fost atrasă în această poveste pentru că mi s-a explicat că este o experiență absolut unică și te poate vindeca de tot felul de lucruri de care suferi, nu neapărat boli fizice, dar și boli psihice, dar mai cu seamă, se zice, paranoi, psihoze, atacuri de panică, frici, anxietăți.”

Raluca Feher a constatat însă că în afara unei stări de bine temporare, rămâne doar cu amintirea unei experiențe inedite, dar care în România este ilegală.

Cât despre Gelu Oltean, acesta rămâne în arest alături de celelalte persoane acuzate în dosar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO