Gaudeamus 2013, 20-24 noiembrie, la Romexpo: program, lansari de carti si alte evenimente

carti

Editia a XX-a a Targului International "GAUDEAMUS – Carte de invatatura" se desfasoara intre 20 si 24 noiembrie in Pavilionul Central Romexpo.

Program: miercuri–vineri 11–20; sambata si duminica 10–20.

Cristian Tudor Popescu isi va lansa volumul "Filmar", pe 24 noiembrie, la Gaudeamus

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu isi va lansa volumul "Filmar" - care cuprinde texte ce abordeaza subiecte legate de cinematografie, fara sa ocoleasca insa analizele unor evenimente recente - pe 24 noiembrie, in cadrul Targului de Carte Gaudeamus de la Bucuresti, informeaza editura Polirom.

Lansarea volumului "Filmar" va avea loc duminica, 24 noiembrie, de la ora 12.00, in cadrul unei intalniri cu Cristian Tudor Popescu, organizata la standul Dacia din cadrul Targului de Carte Gaudeamus, potrivit site-ului editurii Polirom.

Citește și
Iubitorii de carte sunt invitati la Targul Gaudeamus
Autorii romani si titlurile de Nobel, vedetele targului de carte Gaudeamus de anul acesta
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Conform sursei citate, "Filmar" reuneste texte ce abordeaza subiecte legate de cinematografie, fara sa ocoleasca insa analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul traseaza paralele intre productiile cinematografice si viata reala, intre personaje de film si persoane publice, dar prezinta si filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri si premiile oferite in cadrul acestora.

In plus, trece in revista preferintele criticilor de film si ale publicului, fie el format din elevi de liceu sau din persoane care au trait direct experienta comunismului. Cristian Tudor Popescu vine cu argumente solide care sa ii sustina ipotezele, nu se fereste sa puna degetul pe rana atunci cand e cazul si nici nu evita laudele pentru productiile si persoanele pe care le considera meritorii.

"Daca in legatura cu o moralitate a artei se poate discuta, de la Villon pana la marchizul de Sade si Céline, o arta a moralitatii nu vad cum ar putea exista. Nu e nimic artistic in a fi moral. A nu fi fatarnic, a nu fi oportunist, a nu minti, a nu trada, a-ti asuma greselile si a plati pentru ele nu presupune talent. Moralitatea nu e nici macar o profesie. Moralitatea e un organ, ca inima sau ficatul, il ai sau nu il ai, cu deosebirea ca poti trai si fara el. Ea iti apartine in totalitate - esti moral in primul rand fata de tine insuti -, nu e menita aprecierii celorlalti, ca arta. Sau, astazi, in Romania, moralitatea poate fi definita ca o boala psihica", spune Cristian Tudor Popescu.

Volumul "Filmar", publicat la Editura Polirom, in colectia "Ego. Publicistica", va fi disponibil si in format digital.

Cristian Tudor Popescu (nascut in 1956, in Bucuresti), absolvent al Facultatii de Automatizari si Calculatoare din Bucuresti, este scriitor si unul dintre cei mai prestigiosi jurnalisti din Romania.

Este senior editor al gandul.info, filmolog, doctor in cinematografie al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", unde sustine un curs de Tehnici de manipulare si propaganda in cinematografie si televiziune. Este gazda emisiunii "CineTePrinde", difuzata de Pro Cinema.

A debutat ca prozator SF. Cartile publicate de acesta sunt: "Planetarium" (Albatros, 1987, Premiul Congresului European de SF, Montpellier); "Vremea minzului sec" (editia I, Cartea Romaneasca, 1991; editia a II-a, Polirom, 1998); "Imperiul oglinzilor strimbe" (Societatea „Adevarul”, 1993, antologie SF); "Copiii fiarei" (editia I, Du Style, 1997; editia a II-a, Polirom, 1998; editia a III-a, Polirom, 2013); "Timp mort" (Polirom, 1998); "Omohom" (Polirom, 2000); "Romania-abtibild" (Polirom, 2000); "Un cadavru umplut cu ziare" (Polirom, 2001); "Nobelul romanesc" (Polirom, 2002); "Sportul mintii" (Humanitas, 2004); "Libertatea urii" (Polirom, 2004); "Trigrama Shakespeare. Fictiuni speculative" (Corint, 2005); "Luxul mortii" (Polirom, 2007); "Cuvinte rare" (Polirom, 2009); "Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune" (1912-1989) (Polirom, 2011).

Cel mai nou roman al scriitorului Stelian Turlea, lansat pe 22 noiembrie, la Targul Gaudeamus

Romanul "Caz inchis", de Stelian Turlea, aparut la editura Cartea romaneasca, va fi lansat pe 22 noiembrie, la Targul Gaudeamus, in prezenta criticilor literari Alex stefanescu, Daniel Cristea-Enache si a scriitorului George Arion.

Evenimentul va avea loc de la ora 15.00, la standul editurii Cartea romaneasca de la Targul Gaudeamus, care va avea loc in perioada 20 - 24 noiembrie, in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti, si se va desfasura sub semnul a doua cifre "rotunde": 85 de ani de la prima transmisiune a Radio Romania si 20 de editii ale targului.

Un scriitor celebru, premiat si plin de onoruri este gasit mort in vila in care traia singur de doua decenii. Asasinat? Sinucidere? Moarte naturala? Menajera care ii facea curat de trei ori pe saptamana si care i-a descoperit trupul este scoasa din cauza. Un politist harsit si trecut prin multe nu intelege cum un om care avea tot ce-si dorea isi poate pune capat vietii, cand anuntase ca e nerabdator sa-si incheie alte proiecte.

Ancheteaza in multimea care il cunostea pe scriitor. Descopera ca erau foarte multi care ii voiau raul, din diferite motive. Toti sunt suspecti. Niciunul vinovat. Dar scriitorul a fost totusi asasinat, pentru ca stia prea multe si voia sa faca public ce stia. Autoritatile vor sa scape de povara si sa inchida repede cazul.

Pe coperta a patra a cartii, criticul Dan C. Mihailescu spune: "Intr-o vreme care cultiva cu ciudata larghete «caramizile» romanesti, un adept al laconismului narativ risca sa faca figura de sadic. Rareori m-a insetat in asa hal o ancheta, o intriga politista, un roman detectivistic, asa cum mi s-a intamplat cu «Case close»-ul lui Stelian turlea... . Caruselul isi incepe febril rotirea: anchetatori dezabuzati, profesoare exaltate, lesbiene pitoresti in ferocitatea pasiunii lor, crancene betii feminine, George Arion si premiile Flacara, procurori avizi de arestari, vedete reportericesti de la stirile TV, gazetari rosi de invidie pe viata, surorile Ileana si Ilona dintr-un roman anterior...

Iar, deasupra tuturor, Dumitru Calu, adica - ei, da - ofiterul recrutor al faimosului romancier caruia i s-a regizat sinuciderea. Pariati fiecare pe cate-o varianta... ca tot nu veti ghici ghicitoarea. (La urma urmei, oare nu traim intr-o tara a «cazurilor inchise»?)".

Stelian Turlea s-a nascut pe 6 ianuarie 1946. A urmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti. A fost aproape trei decenii redactor de politica externa (Revista Lumea), a condus, dupa 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul Meridian si a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antena 1. Din 1996 lucreaza la Pro TV, din 2000 este si editor senior al Ziarului de duminica. Volumele sale includ romane, carti de publicistica, carti pentru copii si traduceri.

A ingrijit o serie de albume despre Bucurestiul din vremea lui Carol I (in trei volume), despre lucrarile publice in vremea lui Carol I, despre Palatul Patriarhiei, Palatul regal si cronica restaurarii Palatului vechi al BNR.

A castigat premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), premiul Asociatiei Editorilor din Romania pentru literatura pentru copii (2005), premiul special al Uniunii Scriitorilor (2006), premiul Asociatilor Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat, de asemenea, la premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si la premiul AER pentru roman in 2003.

Noua scriitori nordici se vor intalni cu publicul din Romania la Targul Gaudeamus 2013

Iubitorii de literatura vor avea ocazia sa ii intalneasca la editia din acest an a Targului Gaudeamus pe noua scriitori nordici, printre care autoarea islandeza Yrsa Sigudardottir, autorul suedez Jan Wallentin, danezul Anders Rønnow Klarlund si autoarea norvegiana Kjersti Annesdatter Skomsvold.

Potrivit unui comunicat, cei noua autori nordici care vor sosi in Romania cu ocazia Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura editia 2013, desfasurat intre 20 si 24 noiembrie 2013, in Pavilionul Central Romexpo din Capitala, au fost invitati de ambasadele tarilor invitate de onoare ale evenimentului: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia.

Cele cinci tari nordice participa la Gaudeamus 2013 sub sloganul "Cool Nordic Bucuresti".

"Anul acesta, tarile nordice sunt invitate de onoare la Targul de Carte Gaudeamus. Pentru tarile nordice, este o onoare si un privilegiu faptul ca pot acum sa-si prezinte literatura publicului roman. Tarile nordice au o traditie literara bogata, ale carei inceputuri pot fi gasite cu peste o mie de ani in urma, atunci cand vikingii scriau pe tablite de piatra basme scurte si aventurile lor. Cateva sute de ani mai tarziu, a aparut ca gen literar saga islandeza. Ulterior, epopeile finlandeze bazate pe traditia orala au devenit parte din tezaurul nordic de povesti si basme care au trezit interesul cititorilor de pretutindeni.

Astazi, literatura nordica, in special romanele politiste, se bucura de un succes urias peste tot in lume. La Targul de Carte Gaudeamus, cei noua autori nordici contemporani, ale caror carti au fost traduse in limba romana, isi vor prezenta operele si vor sustine dezbateri pe marginea acestora. in colaborare cu Consiliul Nordic al Ministrilor, alte aspecte ale literaturii nordice, cum ar fi promovarea literaturii in randul copiilor si a literaturii pentru copii, vor fi discutate la seminarii pe perioada targului. De asemenea, vor fi prezentate si alte domenii ale culturii nordice, printre care filmul", a spus presedintele de onoare al Targului Gaudeamus 2013, Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei in Romania.

Astfel, pasionatii de literatura vor avea ocazia sa ii intalneasca pe scriitoarea islandeza Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund si Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund si Jacob Weinreich, care semneaza sub pseudonimul A. J. Kazinski, si finlandezii Salla Simukka si Antti Tuomainen, cartile celor opt invitati fiind publicate la editura Trei, precum si pe autoarea norvegiana Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale carei volume sunt publicate la editura All.

Standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei si Suediei va fi amplasat in Pavilionul Central al Romexpo, nivel 0.00, numarul 3. La stand se va afla o ampla biblioteca, cuprinzand cartile autorilor nordici care au fost publicati in limba romana.

De asemenea, este prevazut un spatiu de manifestari, in care vor avea loc lansarile de carte si o serie de conferinte si seminarii.

Scriitorul francez Andrei Makine se intalneste cu cititorii din Romania in perioada 22-24 noiembrie

Scriitorul francez Andrei Makine se va afla la Bucuresti in perioada 22 - 24 noiembrie, timp in care va avea mai multe intalniri cu cititorii, cu prilejul aparitiei in limba romana a romanului "O femeie iubita", publicat de curand in colectia "Biblioteca Polirom", dar si in editie digitala.

Potrivit unui comunicat, pe 22 noiembrie, de la ora 16.00, la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine - Universitatea din Bucuresti, Andrei Makine, distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franta, Goncourt, va dialoga cu Dolores Toma, directorul Centrului de studii Heterotopos.

De asemenea, pe 23 noiembrie, de la ora 17.00, la libraria Kyralina, scriitorul le va vorbi cititorilor despre cartile sale preferate si va oferi autografe, iar, pe 24 noiembrie, de la ora 15.00, la Targul International de Carte Gaudeamus, autorul va avea un dialog cu jurnalistul Luca Niculescu, dupa care va raspunde intrebarilor publicului.

Fanii literaturii lui Andrei Makine pot gasi cartile sale la standul editurii Polirom de la Gaudeamus 2013, care va avea loc la complexul Romexpo din Bucuresti, in perioada 20 - 24 noiembrie.

Nascut in Siberia, dar stabilit la Paris spre sfarsitul anilor '80, Andrei Makine se numara in prezent printre cei mai apreciati scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de tara de adoptie imediat dupa succesul romanului "Testamentul francez" (1995, Polirom, 2002, 2013), distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franta: Goncourt, Médicis si Goncourt des Lyceens.

Scrise intr-un stil sobru si evocator inconfundabil, romanele sale au fost traduse in peste patruzeci de limbi straine.

La editura Polirom i-au aparut volumele "Crima Olgai Arbelina" (2001), "Pamantul si cerul lui Jacques Dorme" (2004), "Femeia care astepta" (2005), "Iubirea omeneasca" (2007), "Recviem pentru Est" (2008), "Viata unui barbat necunoscut" (2010) si "Cartea scurtelor iubiri eterne" (2011).

In 2005, scriitorul a fost recompensat cu premiul Printul de Monaco pentru cariera sa literara.

Primul roman al actorului Mircea Diaconu, "La noi, cand vine iarna"

Primul roman semnat de actorul Mircea Diaconu, "La noi, cand vine iarna", a aparut la editura Polirom si va fi lansat, pe 24 noiembrie, la Targul de Carte Gaudeamus. Cartea "La noi, cand vine iarna" a aparut in colectia "Fiction Ltd." si in editie digitala, informeaza site-ul editurii Polirom.

Romanul va fi lansat duminica, 24 noiembrie, la ora 13.00, la standul editurii Polirom, in prezenta autorului. La eveniment vor participa Bianca Burta-Cernat si Ovidiu Simonca, moderator fiind Lucian Dan Teodorovici.

"La noi, cand vine iarna" este un roman cu unchi si matusi, cu bunici si vecini - unii ingeri protectori, altii demoni cu chip uman -, in care un suflet inocent ne arata ca binele din oameni poate invinge si in cele mai intunecate vremuri.

Vazuta prin ochii unui copil, viata pare mai frumoasa. Iar daca pustiul care locuieste intr-un sat din perioada obsedantului deceniu devine naratorul-personaj al unui roman, tragismul epocii este anulat de situatiile comice create de naivitatea perspectivei acestuia. Fiorul primei iubiri pentru o fetita din vecini infloreste intre castele imaginare si aventuri in natura, locul in care traieste este un colt de paradis, iar lucruri marunte, precum o pijama noua, pantalonii largi "de oameni mari" sau bomboanele fondante, sunt cele mai mari bucurii ale vietii.

Totul se schimba insa cand tatalui i se insceneaza o infractiune, iar baietelul, fratele mai mare si mama lor devin persoane indezirabile. Ceea ce nu-l impiedica pe protagonist sa dea dovada de un curaj si un spirit de sacrificiu care ar face cinste si unui adult.

Mircea Diaconu (nascut pe 24 decembrie 1949) este actor, politician, scriitor si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti. A fost directorul Teatrului Nottara pana in 2011. A jucat atat in piese de teatru pe scenele nationale, cat si in productii cinematografice precum "De ce trag clopotele, Mitica?", "Buletin de Bucuresti", "Asfalt Tango", "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", "Legaturi bolnavicioase" si "Filantropica".

A mai publicat volumele "Sugubina" (1977), "Scaunul de panza al actorului" (1985) si "In Bucurestii de odinioara cu Mircea Diaconu" (1998).

Evenimente Polirom si Cartea Romaneasca la Targul de Carte Gaudeamus, editia 2013

* Cu exceptia celor care au alt loc precizat, evenimentele se vor desfasura la standul editurilor.

Miercuri, 20 noiembrie

ora 13.30: Lansarea volumului Politica regimului Antonescu fata de cultele neoprotestante. Documente - de Viorel Achim (editor). Invitati: Alexandru Florian, Ben-Oni Ardelean. Moderator: Adrian Serban.

ora 14.00: Lansarea volumului Cirtitele Securitatii. Agenti de influenta din exilul romanesc, de Dinu Zamfirescu. Invitati: Liviu Tofan, Andrei Muraru, Ovidiu Simonca. Moderator: Adrian Serban.

ora 17.00: Lansarea romanului Urma, de Adrian Alui Gheorghe. Invitati: Ana Blandiana, Razvan Voncu, Vasile Muraru. Moderator: Daniel Cristea-Enache

Vineri, 22 noiembrie

ora 13.00: Lansarea volumului de poezie "Cand strugurii se prefac in vin", de Ioana Ieronim. Invitat: Dan Cristea. Moderator: Daniel Cristea-Enache

ora 14.00: Lansarea romanului Istoria din cutia de pantofi, de Daniel Vighi. Invitat: Ovidiu Simonca. Moderator: Ana-Maria Tabarca.

ora 15.00: Lansarea romanului Caz inchis, de Stelian Turlea. Invitati: Alex Stefanescu, George Arion. Moderator: Daniel Cristea-Enache.

ora 15.30: Lansarea volumului "Asul de pica: Stefan Aug. Doinas", de George Neagoe.
Invitat: Paul Cernat. Moderator: Ana-Maria Tabarca.

ora 16.00: Lansarea volumului de poezie "the ind", de Gabriel H. Decuble. Invitati: Paul Cernat, George Neagoe. Moderator: Ana-Maria Tabarca

ora 16.30: Lansarea volumului Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati, de Ioan Pop-Curseu. Invitat: Marin Marian-Balasa. Moderator: Ana-Maria Tabarca.

ora 17.00: Lansarea romanului Cum sa faci primul milion, de Bogdan Costin. Invitati: Cristian Teodorescu, Ion Bogdan Lefter. Moderator: Ana-Maria Tabarca.

ora 17.30: Lansarea volumului Vina tragica, de Ileana Malancioiu. Invitati: Eugen Negrici, Daniel Cristea-Enache. Moderator: Ana-Maria Tabarca.

ora 18.00: Lansarea volumului de poezie Autoimun, de Ioana Nicolaie. Invitati: Dan C. Mihailescu, Ana Maria Sandu. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 18.30: Lansarea volumului de poezie Spre Sud, la Laceni, de Stefan Baghiu. Invitati: Paul Cernat, Claudiu Komartin. Moderator: Claudia Fitcoschi.

Sambata, 23 noiembrie

ora 12.00: Ce a fost - cum a fost. Paul Cornea de vorba cu Daniel Cristea-Enache. Invitati: Livius Ciocarlie, Eugen Negrici, H.-R. Patapievici. Moderator: Adrian Serban.

*la Bursa de contacte

ora 12.00: Lansarea volumului Iubire si neiubire de teatru, de George Banu. Invitati: Felix Alexa, Nicolae Prelipceanu, Matei Martin. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 12.30: Lansarea romanului Negustorul de inceputuri de roman, de Matei Visniec. Invitati: Alex Stefanescu, Sebastian Vlad Popa. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 13.00: Lansarea volumului Amazoanele. O poveste, de Adriana Babeti. Invitati: Mircea Mihaies, Silviu Lupescu. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 13.30: Seria de autor Marta Petreu. Lansarea volumului Filosofii paralele. Invitat: Ovidiu Simonca. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 14.00: Lansarea volumului Medaliile succesului. Volumul II. Scoala de vis, de Georgeta Panisoara, Ion-Ovidiu Panisoara. Invitat: Val Valcu. Moderator: Adrian Serban.

*la standul Dacia

ora 14.30: Seria de autor Aurora Liiceanu. Lansarea volumului Legaturi de singe. Povestea Ioanei. Invitati: Elisabeta Lasconi, Virginia Costeschi, Dan Antonescu. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 15.30: Lansarea romanului Povestea domnitei Marina si a basarabeanului necunoscut, de Tatiana Niculescu Bran. Invitati: Alex Stefanescu, Jean Harris, Petre Guran. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 16.00: Noi titluri in colectia Biblioteca Polirom. O femeie iubita, de Andreï Makine.
Teatrul lui Sabbath, de Philip Roth. Cevdet Bey si fiii sai, de Orhan Pamuk. Tsukuru Tazaki cel fara de culoare si anii sai de pelerinaj, de Haruki Murakami.

Invitati: Aurora Liiceanu, Elisabeta Lasconi, Luminita Munteanu, Dana Jenaru, Bedros Horasangian, Cristian Teodorescu, Florin Oprina, Costi Rogozanu. Moderator: Bogdan-Alexandru Stanescu.

ora 17.00: Lansarea romanului Lunetistul, de Marin Malaicu-Hondrari. Invitati: Tudor Giurgiu, Dan Coman. Moderator: Lucian Dan Teodorovici.

ora 17.30: Lansarea antologiei Best of: proza scurta a anilor 2000, de Marius Chivu (editor). Invitati: Lavinia Braniste • Dan Coman • Luca Dinulescu • Adrian Georgescu • Silviu Gherman • Cosmin Manolache • Mitos Micleusanu • Angelo Mitchievici • Veronica D. Niculescu • Radu Paraschivescu • Cezar Paul-Badescu • Liviu Radu • Lucian Dan Teodorovici • Alex Tocilescu • Calin Torsan • Marian Truta.

Moderatori: Marius Chivu, Claudia Fitcoschi.

Duminica, 24 noiembrie

ora 12.00: Intalnire cu Cristian Tudor Popescu. Lansarea volumelor Filmar si Copiii fiarei.
Moderator: Adrian Serban.

*la standul Dacia

ora 12.00: Lansarea volumului Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri, de Varujan Vosganian. Invitati: Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu. Moderator: Daniel Cristea-Enache.

ora 12.30: Lansarea volumului Cutia cu maimute. Jurnal, de Rasvan Popescu. Invitati: Radu Calin Cristea, Cristian Teodorescu. Moderator: Ana-Maria Tabarca.

ora 13.00: Lansarea romanului La noi, cand vine iarna, de Mircea Diaconu. Invitati: Bianca Burta-Cernat, Ovidiu Simonca. Moderator: Lucian Dan Teodorovici.

ora 13.30: Lansarea romanului Alearga, de Ana Maria Sandu. Invitati: Marin Malaicu-Hondrari, Bogdan-Alexandru Stanescu. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 14.00: Intalnire cu Adelin Petrisor. Lansarea volumului "Tara cu un singur gras".
Invitati: Bogdan Teodorescu, Catalin Popescu. Moderator: Adrian Serban.

*la standul Dacia

Ora 14.00: Lansarea romanului Soldatii. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop. Invitat: Costi Rogozanu. Moderator: Claudia Fitcoschi.

ora 14.30: Lansarea romanului Poker. Black Glass, de Bogdan Cosa. Invitati: Simona Popescu, Mircea Martin. Moderator: Ana-Maria Tabarca.

ora 15.00: Lansarea volumului de poezie American Experience, de Andrei Dósa. Invitati: Dan Sociu, Bogdan-Alexandru Stanescu. Moderator: Ana-Maria Tabarca.

ora 15.30: Lansarea volumului de poezie "Saizeci de pahare la o masa", de Gellu Dorian. Invitat: Mircea Martin. Moderator: Daniel Cristea-Enache.

ora 16.00: Lansarea volumului Dictionar subiectiv al realizatorilor filmului romanesc, de Tudor Caranfil. Invitat: Anca Gradinariu. Moderator: Adrian Serban.

Program al editurilor Flacara, Crime Scene si Tritonic, Gaudeamus 2013

JOI 22 noiembrie

Ora 18.30 - Colectia Comunicare Media - L’Europe sociale et les Medias: discours, perceptions, mentalites, Valentina Pricopie coordonator;

La Turquie en Europe? Construction discursive de l’alterite si Definind Europa noastra, autor Valetina Pricopie.

Journalism in times of major changes, Critical perspectives, autor Raluca Petre, invitati Aurelia Lapusan, Marian Petcu, Tiberiu Ciulei, editor: Bogdan Hrib.

VINERI 23 noiembrie

Ora 16:00: 55 de ani de la aparita revistei REBUS in forma actuala, intalnire cu autorii de probleme de divertisment, lansare Almanah Rebus 2013, Madrigal epigramatic – cei mai buni epigramisti bucuresteni.

Premierea castigatorului la concursul "Cel mai vechi almanah REBUS". Impatimitii cuvintelor incrucisate, care au colectionat de-a lungul anilor almanahurile REBUS, sunt asteptati la stand, cu cea mai veche editie.

Cel “mai vechi dintre cele vechi” va primi, ca premiu, o serie de autor de la editura Crime Scene si un exemplar numerotat din seria limitata a editiei anastatice – primul numar al revistei Flacara (1911). Premiul va fi inmanat de Alexandru Pasarin, vicepresedintele trustului Publicatiile Flacara, director al diviziei divertisment.

Ora 17.00: Colectia Comunicare Media: Analiza discursului, Ipoteze si ipostaze, autor Daniela Roventa-Frumusani, Introducere in designul de presa, autor Alexandra Bardan. Invitat: Raluca Radu, Mass Media si gandire critica, autor Aurelia Ana Vasile. Invitat: Marian Petcu, editor Bogdan Hrib.

Ora 17.30: Colectia Uniunea Europeana: Structuri, mecanisme si institutii administrative in Uniunea Europeana, autor Mihaela Victorita Carausan, Editor: Bogdan Hrib.

SAMBATA, 24 noiembrie

Ora 11.30: SFFH: Marlyn Monroe pe o curba inchisa, autor Danut Ungureanu, invitati: Cristian Tudor Popescu si Alexandru Mironov, editor Bogdan Hrib.

Ora 14.00: Thriller: Blestemul manuscrisului, editia a II-a, autori Bogdan Hrib si Razvan Dolea. Prezinta: Carol Capita si Valentin Protopopescu.

Ora 15.00: SENS, Cine seamana vant, culege furtuna, autor Vlad Nistor. Prezinta: Bogdan Teodorescu si Emil Constantinescu, editor: Bogdan Hrib.

Ora 16.00: LIT: Doza mea de New York, autor Andy Lupu, invitat Gilda Lazar, editor Bogdan Hrib.

Ora 16.30: Mystery & thriller: Moartea zboara cu low-cost, autor Lucia Verona. Invitat: Monica Ramirez, editor: Bogdan Hrib.

Ora 17.00: Crime Scene: Martorul, autor StelianTturlea, prezinta George Arion si Monica Ramirez.

Ora 17.30: Crime Scene Classics: Mistere din Bucuresti, autor I.M. Bujoreanu, studii critice de George Arion, prezinta Monica Ramirez, Stelian Turlea.

Ora 18.00: Crime Scene: Departamentul prostitutiei, autor VT Morogan, participa autorii, George Arion si Monica Ramirez.

Ora 18.30: Colectia Casmir: Seductia apei, autor Monica Ramirez, Crima la timpul trecut, autor Adina Speteanu si Doi, autor Tony Mott. Editor: Bogdan Hrib.

Ora 19.00: Eurofotbal cu aroma de miazazi, autor Christian Frisk. Invitati Cristian China-Birta, editor Bogdan Hrib.

Ora 19.30: Lansare Almanah Flacara 2013 – prezinta George Arion, presedinte Publicatiile Flacara. Premiere castigator concurs „Cel mai vechi almanah Flacara”.

Cititorii fideli sunt asteptati cu cea mai veche editie a almanahului FLACARA. Cel “mai vechi dintre cele vechi” va fi premiat cu o serie de autor de la editura Crime Scene si un exemplar numerotat din seria limitata a editiei anastatice – primul numar al revistei Flacara (1911). Premiul va fi inmanat de scriitorul George Arion, presedintele trustului Publicatiile Flacara.

DUMINICA, 25 noiembrie

Ora 13.00: Colectia UE: Ocuparea fortei de munca. Politici europene, autor Valeriu Frunzaru. Editor: Bogdan Hrib.

Programul editurii Litera

Incepand de miercuri, 21 noiembrie, Litera isi asteapta cititorii la Targul International de Carte Gaudeamus (Romexpo, Pavilion Central) cu peste 70 de noi aparitii editoriale, numeroase premii, evenimente speciale si discounturi ce ajung pana la 65%.

Mai mult, in cadrul targului Gaudeamus, Litera a pregatit Vinerea Neagra a preturilor. Toti cei care se vor afla vineri, 23 noiembrie, in standul Litera, vor beneficia de numeroase surprize pregatite din partea editurii.

Evenimentele Litera la Gaudeamus 2012, Romexpo - Pavilionul Central:

VINERI - 23 Noiembrie

ora 17:30 Marea Carte a Craciunului. Invitati: Luana Ibacka, Daniela Nane, Andreea Raicu.

ora 18:00 Gateste cu Pasiune – de Nigella Lawson. Invitati: Tora Vasilescu, Cristian Sora, Oana Titica.

ora 18:30 Muzeul Taranului Roman. Ghidul expozitiei permanente - Invitati: Ion Caramitru, Mihai Gheorghiu, Virgil Nitulescu.

SAMBATA, 24 NOIEMBRIE

ora 13:30 Dumnezeu nu este mare - de Christopher Hitchens. Invitati: Theodor Paleologu, Ionut Vulpescu, Bedros Horasangian.

ora 14:30 Gesturile care ii tradeaza pe politicieni – de Joseph Messinger. Invitati: Mioara Roman, Adrian Cioroianu, Loredana Ivan, Bedros Horasangian.

ora 15:30 Cartea pierduta a vrajitoarelor - de Deborah Harkness. Invitati: Ioana Moldovan, Andra si Catalin Maruta, Elisabeta Lasconi.

DUMINICA, 25 NOIEMBRIE

ora 14:00 Amprenta Omului – de Sebastian Faulks. Invitati: Maia Morgenstern, Anca Apolsozan, Bedros Horasangian.

Programul editura Humanitas la Gaudeamus, 20–24 noiembrie

Joi, 21 noiembrie

17.30 Lansarea volumelor castigatoare ale Concursului de Debut Literar UniCredit
Ronita Dragomir, 37 de lamentari si-o pilda, C.G. Balan, Escroc SRL. Participa: Anca Nuta, Cristina Guseth, Ronita Dragomir, Marius Chivu.

18.00 Noi aparitii Humanitas Multimedia. Octavian Pantis, Change Management
Participa: Octavian Pantis, Cosmin Alexandru

Vineri, 22 noiembrie

16.00 Zikos Kazantzakis, Jurnal de calatorie. Italia, Egipt, Sinai, Ierusalim, Cipru, Moreea.

16.30 Stefan Cazimir (ed.), Amintiri despre Caragiale. Participa: Dan C. Mihailescu, stefan Cazimir.

17.00 Catalin Cioaba, (ed.), Marturii despre Eminescu. Povestea unei vieti spusa de contemporani. Participa: Dan C. Mihailescu, Lidia Bodea, Catalin Cioaba.

17.30 Amos Oz, Pantera din subterana. Participa: Tania Radu, Marina Constantinescu, Denisa Comanescu.

18.00 Noi aparitii in colectia „Istorie“. Vladimir Tismaneanu, Diavolul in istorie. Comunism, fascism si cateva lectii ale secolului XX. Lucia Hossu Longin, Memorialul durerii. intuneric si lumina. Ion Mihai Pacepa, Mostenirea Kremlinului. Rolul spionajului in sistemul comunist de guvernare. Participa: Lucia Hossu Longin, arh. Emil Mihailescu, Manuela Cernat, Ioan Stanomir, Catalin Strat.

18.30 Emanuel Tanjala, Jurnalul unui fotograf. Participa: Dan C. Mihailescu, Emanuel Tanjala, Lidia Bodea.

Sambata, 23 noiembrie

11.00 Dinu Pillat, Mozaic istorico-literar. Secolul XX. Participa: George Ardeleanu, Monica Pillat.

12.00 Lucian Boia, Capcanele istoriei, editie de colectie. Audiobook-urile De ce este Romania altfel? si Sfarsitul Occidentului? Participa: Lucian Boia, Radu Paraschivescu.

12.30 Grigore Lese, Acum stiu cine sunt: insemnari si aduceri aminte Participa: Grigore Lese, Lidia Bodea.

13.00 Gabriel Liiceanu, Dragul meu turnator. Participa: Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihailescu.

13.45 Andrei Plesu, Din vorba-n vorba. 23 de ani de intrebari si raspunsuri. Participa: Andrei Plesu, Dan C. Mihailescu, Lidia Bodea.

14.30 Gabriel Liiceanu, Jurnalul de la Paltinis, editie aniversara. Participa: Andrei Plesu, Dan C. Mihailescu, Sorin Marculescu, Gabriel Liiceanu.

15.15 Discutie despre Romania de ieri si de azi pornind de la noile editii din Viata incepe vineri si in intimitatea secolului 19 de Ioana Parvulescu. Participa: Tania Radu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Parvulescu.

15.45 Dan C. Mihailescu, Castelul, biblioteca, puscaria. Trei vami ale feminitatii exemplare. Participa: Ioana Parvulescu, Dan C. Mihailescu, Lidia Bodea.

16.30 Mo Yan, Baladele usturoiului din Paradis. Participa: Tania Radu, Luminita Balan, Elisabeta Lasconi, Denisa Comanescu.

17.00 Radu Paraschivescu, Maimuta carpatina. Participa: Andrei Plesu, Radu Paraschivescu, Lidia Bodea.

17.30 Jay Parini, Ratacirile lui Herman Melville. Participa: Cezar Paul-Badescu, Alexandra Rusu, Andreea Rasuceanu, Denisa Comanescu.

18.00 Ana Blandiana, Fals tratat de manipulare. Participa: Alex Stefanescu, Tania Radu, Ana Blandiana, Lidia Bodea.

18.30 Alessandro Baricco, Novecento. Participa: Smaranda Bratu Elian, Vlad Russo, Vlad Zografi, Denisa Comanescu.

Duminica, 24 noiembrie

11.30 Noi aparitii in colectia Stiinta. Lawrence M. Krauss, Omul cuantic. Biografia stiintifica a lui Richard Feynman. David Berlinski, Unu, doi, trei. Matematica absolut elementara. Richard P. Feynman, Va tineti de glume, domnule Feynman! Aventurile unui personaj ciudat. Niels Bohr, Teoria atomica si descrierea naturii. Participa: Victor Barsan, Vlad Zografi.

12.00 Sarah Dunant, Sange si splendoare. Un roman despre familia Borgia. Participa: Marina Constantinescu, Dana Jenaru, Elisabeta Lasconi, Denisa Comanescu.

13.00 Bestselleruri Humanitas Fiction. F. Scott Fitzgerald, Blandetea noptii Tom Rachman, Imperfectionistii, Ann Patchett, Fascinatie, Sawako Ariyoshi, Parfum de curtezana, Eric-Emmanuel Schmitt, Visatoarea din Ostende. Participa: Sabina Fati, Angela Hondru, Raluca Popescu, Denisa Comanescu.

14.00 PREMIILE GAUDEAMUS

14.30 Mario Vargas Llosa, Eroul discret. Participa: Marin Malaicu-Hondrari, Radu Paraschivescu.

15.00 Radu Paraschivescu (ed.), De la Waters la Similea. Oameni cool scriu despre muzica lor. Participa: Dan C. Mihailescu, Robert Serban, Catalin Stefanescu, Radu Paraschivescu.

15.30 Noi aparitii in colectia „Memorii/Jurnale“. Ion Ioanid, inchisoarea noastra cea de toate zilele. Sabina Cantacuzino, Din viata familiei Ion C. Bratianu. Participa: Monica Pillat, Dan C. Mihailescu, Lidia Bodea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Liber la lectura. Cel mai mare targ de carte isi asteapta vizitatorii in Piata Unirii din Cluj
Liber la lectura. Cel mai mare targ de carte isi asteapta vizitatorii in Piata Unirii din Cluj

Cel mai mare targ de carte din Romania a ajuns la Cluj. Zeci de expozanti isi prezinta, timp de cinci zile, cele mai vandute carti pe plan international, dar si ultimele aparitii din literatura de specialitate.

Autorii romani si titlurile de Nobel, vedetele targului de carte Gaudeamus de anul acesta
Autorii romani si titlurile de Nobel, vedetele targului de carte Gaudeamus de anul acesta

Publicul de la noi cauta scriitori romani si titluri premiate cu Nobel. O spun reprezentantii editurilor dupa cinci zile in care au vandut mii de volume.

Reduceri de 70%, la targul de carte Gaudeamus. Ion Iliescu, printre pasionatii de carte
Reduceri de 70%, la targul de carte Gaudeamus. Ion Iliescu, printre pasionatii de carte

In era digitala, cartea tiparita va trai mult si bine, pentru ca are numerosi sustinatori care vor sa intoarca pagina si sa auda fosnetul hartiei. I-am intalnit astazi la targul de carte Gaudeamus, deschis in Bucuresti.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.