Rețea de braconaj a păsărilor cântătoare la Târgu Mureș. Capturate în colivii, erau vândute cu câteva sute de lei
Comisarii Gărzii de Mediu din Mureș au găsit mai multe păsări cântătoare, protejate de lege, capturate în colivii amplasate de braconieri la marginea pădurilor.
Ornitologii susțin că acestea sunt vândute cu câteva sute de lei iar cele mai mult ajung în țări unde astfel de exemplare sunt considerate o delicatesă culinară.
La marginea pădurilor din Târgu Mureș trăiesc sute de specii de păsări protejate prin lege. Braconierii ademenesc înaripatele printr-o metodă cu care reușesc să le prindă și apoi, cel mai probabil, să le vândă. Comisarii Gărzii de Mediu au găsit colivii pe care era aplicat un strat gros de clei, camuflate cu crengi și frunze. Așa au fost prinși sticleți, scatii și cânepari, în total șapte exemplare. Toate au fost eliberate.
Szekely Annamaria, comisar șef Garda de Mediu: „Am găsit instalate bețele cu clei și coliviile. Așa că noi am reușit să confiscăm coliviile și bineînțeles am demontat bețele să nu reprezinte pericol pentru alte păsări. Se caută păsări cîntătoare”.
Unele specii de păsări cântătoare sunt deja pe cale de disparție în țara noastră.
Pap Tamaș, ornitolog Grupul Milvus: „Aceste păsări căntătoare mici pot fi unele dintre ele pot fi periclitate cum e cazul câneparului care conform ultimelor evaluări este pe lista roșie a păsărilor din România, unde figurează ca specie vulnerabilă, pentru că a avut o descreștere serioasă a populației. Ne e frică că în viitor acest tip de braconaj să devină și mai comun”.
Se presupune că păsările ajung să fie vândute în străinătate, pentru consum sau pentru a fi ținute în captivitate.
Pap Tamaș, ornitolog Grupul Milvus: „Există un fenomen și în România în care se prind păsări mici care sunt transportate către Italia acesta era drumul. Sperăm că nu se repetă, dar vedem că totuși la marginea orașului se întâmplă acest fenomen ceea ce ne îngrijoerază, pentru că am putea să avem de a face cu o rețea mare, pentru că în unele țări se mănâncă aceste păsări deși au doar 10-20 de grame cu pene cu oase cu tot dar se practică”.
Alexandra Luca, purtător de cuvânt IPJ Mureș: „Vânarea mamiferelor și păsărilor cu mijloace neautorizate constituie infracțiune de braconaj și se pedepsește cu închisoarea”.
Deocamdată braconierii nu au fost prinși.