Gabriela Firea, după audierea în dosarul protestelor: ”S-a încercat ca prefectul să fie scos țap ispășitor”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 04 Septembrie 2018 09:20
Categorie: Stiri actuale

Ministrul de Interne Carmen Dan poartă întreaga responsabilitate pentru ce s-a întâmplat pe 10 august în Piața Victoriei. Asta susține Gabriela Firea, care a fost audiată la Parchetul General în calitate de martor, în dosarul procurorilor militari.

Primarul General al Capitalei arată cu degetul și spre șeful ei de partid, iar prietenei sale Speranța Cliseru, prefectul care a contrasemnat ordinul de intervenție a jandarmilor împotriva manifestanților, i-a luat apărarea.

Audierea Gabrielei Firea în calitate de martor a vizat proceduri administrative, în condițiile în care ea nu se afla în țară pe 10 august, când au avut loc protestele din Piața Victoriei. În locul său a luat decizii un viceprimar general.

Gabriela Firea nu s-a ferit nici acum să spună lucrurilor pe nume și să arate cu degetul în primul rând spre ministrul Carmen Dan, despre care afirma că - bazându-se pe anumite informații din surse deschise - ar purta întreaga întreaga responsabilitate pentru modul în care s-a comportat jandarmeria pentru acea intervenție considerată neobișnuit de violentă.

Pe de altă parte, din punct de vedere politic, ea consideră că responsabilitatea politică ar trebui să o poarte Liviu Dragnea, șeful PSD, cel care a și promovat-o în funcția de ministru pe Carmen Dan.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, la ieşirea de la Parchetul General, că "s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor", dar ancheta va fi cea care va releva acest fapt.

"Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor, dar ancheta va releva faptul - aici sunt subiectivă - că nu are nicio vinovăţie, prin prisma faptului în special că, cel puţin din câte ştim, din câte ne-am informat, nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de servicii şi la ordine militare. În primul rând, fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului, de trei săptămâni, nu avea nici măcar certificat ORNISS şi acces la astfel de informaţii, pentru că din data de 5 iulie doamna Cliseru era prefect. Prin urmare, n-a făcut altceva decât, conform legii, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, acest ordin care fusese deja scris, întocmit, de către reprezentantul Jandarmeriei, pentru că aşa precizează legislaţia în vigoare", a afirmat edilul Capitalei.

Primarul a arătat că din surse oficiale nu a avut cunoştinţă despre apariţia unor violenţe la mitingul din 10 august.

Audierea Gabrielei Firea vine la scurt timp după o altă audiere, cea a prefectului Speranța Cliseru, cea care a și recunoscut că a contrasemnat ordinul de intervenție a jandarmeriei după miezul nopții.

După declarațiile date de Firea și Cliseru, surse apropiate de anchetă spun că procurorii militari se pregătesc să ia în calcul audierea ministrului de Interne, dar și a șefilor di

SINTEZA DECLARAȚIILOR SUSȚINUTE DE GABRIELA FIREA

- Am răspuns tuturor întrebărilor, am adus și înscrisuri. Vă spun că a fost vorba despre elemente care sunt în responsabilitatea Primăriei Capitalei și  primarului general și cele privind autorizarea adunării publice.

- Solicitările, dacă au fost sau nu aprobate, dacă a existat un organizator, cam în această zonă au fost întrebările.

- Așa cum știți, primarul general trebuie să respecte legea și noi nu avem atribuții militare și anume, intervenții, să participăm sau să cunoaștem secrete de serviciu ale structurilor care sunt abilitate de lege pentru ordinea și liniștea publică. Nu avem acces, nu putem să coordonăm.

- Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor, dar ancheta va releva faptul, aici sunt subiectivă, că nu are nicio vinovăţie, prin prisma faptului că, cel puţin din câte ştim, din câte ne-am informat, nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de servicii şi la ordine militare.

- În primul rând, fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului, de trei săptămâni, nu avea nici măcar certificat ORNISS şi acces la astfel de informaţii, pentru că din data de 5 iulie doamna Cliseru era prefect. Prin urmare, n-a făcut altceva decât, conform legii, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, acest ordin care fusese deja scris, întocmit, de către reprezentantul Jandarmeriei, pentru că aşa precizează legislaţia în vigoare.

- Este o anchetă nepublică și nu vreau să mă antepronunț. Am făcut niște afirmații care au caracter administrativ și politic. Am înțeles că domnia sa era în concediu la data pregătirii intervențiilor, dar și-a făcut rechemare pentru a participa la coordonarea evenimentelor.

- În fața procurorilor am răspuns la competențele mele legale și nu la aspecte de oportunitate politică.

- Eu nu sunt în tabăra celor care critică PSD, sunt printre cei care au luciditate în PSD și nu acceptăm să se distorsioneze adevărul și să se transmită manipulări.

- Eu nu pot să-i dau sfaturi (n.r. ministrului de Interne, Carmen Dan), pot să constat doar că acum este o anchetă în curs, să ne întrebăm de ce s-a ajuns la această anchetă și să așteptăm rezultatul acesteia. Ar fi dificil să dau sfaturi și să pretind să fie ascultate. 

La Parchetul General au fost audiaţi în acest dosar şi viceprimarul Aurelian Bădulescu şi prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, scrie news.ro

În urma violenţelor din Piaţa Victoriei, la Parchetul General au fost depuse peste 760 de plângeri împotriva Jandarmeriei.

Prefectul Capitalei spunea că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD de sâmbătă de la Neptun, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuză că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx şi a fost respinsă.

Gabriela Firea, i-a adus, duminică seară, noi acuzaţii ministrului Carmen Dan, spunând, la România TV, că ministrul de Interne a venit la şedinţa CEx cu print screen-uri ale mesajelor sale private de pe WhatsApp şi afirmat că fusese atenţionată încă de anul trecut de ministrul Carmen Dan să aibă grijă ce vorbeşte pe WhatsApp, pentru că este uşor de interceptat.

"Doamna ministru a scos dintr-un dosar, deşi nu cred că avea de unde să ştie ce voi spune eu, decât dacă îmi urmăreşte corespondenţa, probabil, a scos nişte foi şi a spus că sunt nişte print screen-uri, xerox-uri convorbiri private dintre doamna prefect şi un secretar de stat. Am întrebat: <> A întors atunci discuţia şi a spus că domnul secretar de stat i-a pus la dispoziţie. I-am spus că <", a declarat Gabriela Firea.

De asemenea, Firea a susţinut că jandarmii care au asigurat ordinea la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei au dormit o noapte pe jos, fără paturi, fără apă şi mâncare, "ca nişte vite”, şi spune că i-a reproşat ministrului de Interne, Carmen Dan, că nu a avut grijă nici măcar de oamenii săi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Daea: ”Dragnea şi Firea sunt împăcaţi. Ne facem reproşuri, dar nu putem trăi unul fără celălalt”
Daea: ”Dragnea şi Firea sunt împăcaţi. Ne facem reproşuri, dar nu putem trăi unul fără celălalt”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ce s-a întâmplat cu bucata de rocă de pe Lună primită de Ceauşescu de la americani
Primarul din Sibiu revine în funcţie după 2 săptămâni de suspendare. Decizia instanţei
Copil muşcat de o viperă, în timp ce se juca în faţa blocului. În ce stare este
Prima aplicaţie de salvare pe litoralul românesc. Cum funcționează
Agenţi reţinuţi pentru că aduceau telefoane şi droguri în penitenciarul Tulcea
Un bărbat din Harghita a încercat să plătească cu euro şi dolari scrişi în chineză
Cozi uriaşe pe Autostrada Soarelui, spre Litoral
Cozi uriaşe pe Autostrada Soarelui, spre Litoral. Ce s-a întâmplat din cauza căldurii
Scene șocante într-un spital din Mehedinți. Asistenta, către pacientă: "Vrei să te omor eu?"
Explicaţia TAROM pentru scandalul din avion. De ce a scuipat o pasageră echipajul de bord
Un urs a stârnit panică în Harghita. Populația, avertizată prin RO-ALERT
Reacția unui tânăr din Noua Zeelandă, după ce a ajuns la Electric Castle
Cioara devenită mascota unui cartier din Galaţi. Oamenii o pun să le cureţe seminţele