Funcţionari bănuiţi că au luat șpăgi de sute de euro pentru urgentarea dosarelor la "Prima casă"

Ultimul update: Joi 19 Iulie 2018 19:38
Data publicarii: Joi 19 Iulie 2018 19:38
Categorie: Actualitate

Un nou scandal de corupţie vizează deopotrivă sistemul bancar şi Fondul de Garantare a creditelor imobiliare.

Mai mulţi funcţionari sunt bănuiţi că ani de zile au luat spăgi de sute de euro de la cei care doreau urgentarea dosarelor pentru programul "Prima casă".

Joi dimineaţă, procurorii şi poliţiştii au descins în birourile suspecţilor, dar şi în casele acestora. Printre intermediari este şi un angajat al ministerului Apărării care va fi cercetat de procurorii militari.

Între 200 şi 500 de euro. Atât ar fi plătit în ultimii doi ani zeci de beneficiari ai programului "Prima casă" pentru că funcţionarii de la fondul de garantare a creditelor să le dea undă verde pentru împrumuturi cu dobânda subvenţionată de stat.

Iar la fondul de garantare a creditelor - susţin procurorii parchetului general - s-ar fi creat adevărate reţele speciale, din care ar fi avut de câştigat nu doar funcţionarii statului, ci şi intermediarii, unii chiar angajaţi ai băncilor sau chiar ai dezvoltatorilor imobiliari.

Dosarele obişnuite erau lăsate în aşteptare şi şase luni de zile, iar solicitanţii riscau nu doar să piardă finanţarea, ci şi avansul plătit. Pentru câteva sute de euro, cei norocoşi primeau mult aşteptată viza chiar şi în 60 de secunde.

Dosarele - susţin anchetatorii - ajungeau la Fondul de Garantare, direct de la bănci, şi se plimbau între Serviciul Prima Casă şi cel de Control financiar preventiv.

Anchetatorii consideră că în lipsa unor reguli stricte de soluţionare a cererilor într-o anumită ordine, funcţionarii ar fi rezolvat cu precădere cererile care erau însoţite de spăgi. Iar primii care au căzut în plasa poliţiştilor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii economice sunt funcţionari şi intermediari.

"Cei în cauză condiționează soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiați, fiind creat astfel un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale." (Sursă: Birou de Presă al PICCJ)

Opt dintre persoanele suspectate de corupţie - funcţionari ai fondului sau intermediari, printre care un militar şi câţiva angajaţi ai unei bănci, sunt pe lista suspecţilor.

După câteva luni de monitorizare, funcţionarii bănuiţi de corupţie au fost luaţi ca din oală. Procurori şi poliţişti deopotrivă au descins în birourile lor în căutarea unor probe pe care să le folosească în acuzare.

Până acum au fost probate - afirma procurorii - cel puţin 60 de astfel de "intervenţii" pentru beneficiari ai programului Prima Casă. Aceştia vor fi audiaţi ca martori pentru început, însă anchetatorii nu exclud ca unii dintre ei să fie puşi la rândul lor sub acuzare pentru coruperea funcţionarilor statului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
medic
Medic din Timișoara, prins în flagrant în timp ce lua mită. Ce au găsit anchetatorii în locuința sa
Incendiile de vegetație provocate de oameni au dus la tragedii pe șosele. Avertismentul autorităților
Fenomen rar înregistrat în zona carierei Roșiuța. Vârtej de praf de 10 metri, filmat de un miner
Al treilea urs ucis pe autostrada A1. A fost izbit de un TIR
O familie din Prahova a rămas pe drumuri. Casa le-a luat foc
Au plonjat cu maşina în râul Dâmboviţa. Șoferul și soția au ieșit singuri la mal
scara de bloc pe intuneric
Sute de bucureşteni stau în frig şi beznă în apartamente noi. Explicaţiile dezvoltatorilor
Un cetățean american a murit într-un accident rutier, în Albești. Greșeala comisă
Un cuplu a ajuns cu maşina pe fundul Dâmboviţei. Operaţiune de salvare cu scafandri
MApN: "Scămoșarea și decolorarea uniformelor militarilor a fost sesizată"
Un sat din Transilvania a renăscut cu ajutorul fondurilor și voluntarilor din Liechtenstein
Cu cât au crescut salariile în România la privat și în sectorul bugetar