Fostul sef al ISC este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului
Fostul sef al ISC Adrian Balaban-Grajdan este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului, dupa ce a trimis instantei supreme adresa privind retragerea institutiei din procesul "Trofeul calitatii".
Grajdan, de la seful ISC, la urmarit penal de DNA, in nici o saptamana. Cum l-a ajutat pe Nastase
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au audiat, joi, pe Constantin Adrian Balaban-Grajdan si i-au adus la cunostinta acuzatiile, respectiv de favorizare a infractorului.
Dupa mai bine de opt ore de audieri, Grajdan a fost lasat sa plece, el fiind cercetat in libertate in acest dosar.
Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori, in 22 mai, Constantin-Adrian Balaban Grajdan, cu incalcarea dispozitiilor legale si a procedurilor interne privind circuitul documentelor si fara a avea avizul vreunei directii din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a intocmit, a semnat si a transmis la inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa potrivit careia renunta, in numele institutiei, la pretentiile civile in dosarul "Trofeul calitatii", se arata intr-un comunicat de vineri al DNA.
In acest dosar, aflat in faza recursului la instanta suprema, dupa ce fostul premier Adrian Nastase si ceilalti acuzati au contestat condamnarile primite, Inspectoratul de Stat in Constructii se constituise parte civila inca din faza de urmarire penala.
"Imprejurarile in care a fost emisa adresa respectiva catre inalta Curte de Casatie si Justitie (in cea de a doua zi de la numirea in functie a inspectorului general, in conditiile in care acesta nu preluase oficial atributiile specifice functiei, termenul scurt in care a fost redactata si trimisa la instanta, lipsa avizelor directiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic caruia ii fusese repartizata cauza, lipsa unei fundamentari a cererii raportat la sentinta prin care inculpatii au fost obligati la despagubiri catre ISC) contureaza ipoteza ca invinuitul Constantin-Adrian Balaban Grajdan a emis adresa in scopul obtinerii unei hotarari judecatoresti favorabile inculpatilor si pentru a ingreuna cercetarea judecatoreasca", noteaza procurorii DNA in documentul citat.
Secretarul general al Inspectoratului de Stat in Constructii Marian Bucur si alti cinci angajati au fost audiati, joi, la DNA, in calitate de martori, in legatura cu modul in care Constantin Adrian Balaban-Grajdan a decis trimirea la instanta suprema a adresei privind retragerea institutiei din procesul "Trofeul calitatii".
Acestia ar fi declarat in fata procurorilor ca au fost luati prin surprindere de adresa depusa la dosar, ca Grajdan nu s-ar fi consultat cu nimeni in legatura cu emiterea documentului si ca nu inteleg pozitia acestuia, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ca Marian Bucur le-ar fi aratat in detaliu procurorilor anticoruptie modul conspirat in care seful ISC a procedat atunci cand a transmis adresa catre instanta superma. Bucur a declarat in fata procurorilor ca o astfel de adresa trebuie trimisa cel putin prin intermediul secretariatului si verificata anterior de departamentul juridic si alte compartimente de specialitate ale institutiei.
Adrian Balaban-Grajdan a fost demis, joi, de premierul Victor Ponta de la conducerea ISC. Decizia a fost luata de premier dupa ce Constantin Grajdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea institutiei din procesul "Trofeul Calitatii" fara sa il informeze pe primul-ministru.
Miercuri, procurorii DNA au facut perchezitii la Inspectoratul de Stat in Constructii, de unde au ridicat documente
Actiunea procurorilor a fost declansata dupa ce ISC a trimis instantei supreme un punct de vedere prin care arata ca nu se constituie parte civila in "Trofeul calitatii", pentru ca nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.
ISC a depus, marti, la dosarul "Trofeul calitatii", un document semnat de seful institutiei, Constantin Grajdan, prin care arata ca institutia nu se constituie parte civila in aceasta cauza. In acest sens, ISC a indicat raportul de expertiza contabila care a concluzionat ca, in urma organizarii evenimentului denumit "Trofeul Calitatii in Constructii", in bugetul institutiei nu a fost inregistrat vreun prejudiciu.
Sursa: Mediafax
Etichete: dna, Adrian Nastase, victor ponta, inspectoratul de stat in constructii, Trofeul Calitatii,
Dată publicare:
25-05-2012 11:12