Fostul sef al ANI si 2 parlamentari vor ajunge in fata instantei. Printre denuntatori, Dorin si Alin Cocos

horia georgescu

Dorin Cocos si fiul sau se numara printre denuntatorii din dosarul in care fostul sef al ANI, Horia Georgescu, si parlamentarii Theodor Nicolescu si Marko Attila sunt judecati pentru ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 4 martie, Dorin Cocos a formulat un denunt, prin care a aratat ca in 2010 a purtat o discutie cu verii Nicolae si Constantin Slav si cu Razvan Constantin Dumitrescu, carora le-a spus ca vrea sa cumpere drepturi litigioase rezultate din dosare de despagubire de la anumite persoane care parcursesera, in prealabil, procedura de judecata si aveau solutii favorabile emise de catre Curtea de Apel Bucuresti, ramase definitive.

Despre aceste drepturi litigioase, Dorin Cocos le-a spus procurorilor ca a aflat de la fiul lui, Alin Cocos, care, la randul lui, stia aceste informatii de la Sebastian Moise. Intermediarul tranzactiilor a fost Moise, care i-a transmis, prin Alin Cocos, pretentiile financiare ale vanzatorilor de drepturi litigioase pentru unele imobile situate in judetul Arges.

Omul de afaceri Dorin Cocos le-a spus anchetatorilor ca a trimis copii ale actelor privind drepturile litigioase lui Sergiu Diacomatu, care in acea perioada detinea functia de vicepresedinte in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) – comisia de fond funciar, pentru ca acesta sa verifice legalitatea si corectitudinea actelor respective.

Ulterior, Cocos a cumparat aceste drepturi, prin intermediul lui Nicolae si Constantin Slav si al lui Razvan Constantin Dumitrescu, pentru ca omul de afaceri a dorit sa-si protejeze identitatea in cazul unor eventuale informari mediatice.

Citește și
Horia Georgescu
Horia Georgescu ramane in arest preventiv. ICCJ a respins cererea de inlocuire a masurii
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Plata a fost facuta prin intermediul lui Alin Cocos, care, la randul sau, a transmis sumele de bani primite de la tatal sau intermediarului Sebastian Moise.

"Pentru solutionarea cu prioritate a dosarelor de despagubire, Cocos Dorin l-a rugat pe Diacomatu Sergiu sa urgenteze introducerea acestora in comisia de avizare. Drept urmare, dosarele au fost avizate intr-un termen foarte scurt, in cateva zile, respectiv in cateva saptamani. Pentru aceasta interventie Diacomatu Sergiu i-a solicitat, iar Dorin Cocos i-a achitat, in doua transe, suma de 400.000 de euro, in incinta Euro Hotel", conform actul de sesizare a instantei.

Dorin Cocos a mentionat, in denuntul formulat, ca de oferirea acestei sume de bani stiau atat verii Slav, Razvan Constantin Dumitrescu, cat si fiul sau, Alina Cocos. Suma de bani platita lui Diacomatu a provenit din sumele de bani luate de la Constantin Slav, Nicolae Slav si Razvan Dumitrescu, ca urmare a vanzarii drepturilor litigioase. Restul banilor au ramas in contul acestora, insa la dispozitia lui Dorin Cocos, el fiind de fapt beneficiarul lor real.

Un denunt a fost formulat si de Alin Cocos, care in 3 martie, le-a povestit procurorilor ca la sfarsitul anului 2010 sau inceputul anului 2011, in timp ce se afla in biroul tatalui sau, din incinta Euro Hotels, a observat ca Dorin Cocos i-a dat lui Sergiu Diacomatu o sacosa in care se afla o suma de bani.

Dupa ce Sergiu Diacomatu a iesit din birou, Alin Cocos l-a intrebat pe tatal lui ce reprezinta acei bani, iar el i-a raspuns ca s-a revansat fata de Diacomatu, intrucat acesta il ajutase in problema solutionarii unui numar de patru dosare de retrocedare aflate pe rolul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, dosare care erau inregistrate pe numele unor rude si cunostinte ale acestora pe nume, respectiv Constantin Slav, Nicolae Slav si Razvan Dumitrescu.

Denunturile lui Alin si Dorin Cocos au fost facute in dosarul in care fostul sef al ANI, Horia Georgescu, si parlamentarii Theodor Nicolescu si Marko Attila au fost trimisi in judecata, fiind acuzati de DNA ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naționala pentru Restituirea Proprietaților.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a opt persoane care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, precum și a patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizati.

Astfel, in fata instantei vor ajunge deputatul Theodor Nicolescu, aflat in arest preventiv, pentru faptele comise in perioada in care a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. El este acuzat de luare de mita in forma continuata si abuz in serviciu, cu consecințe deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Procurorii i-au trimis in judecata si pe Ingrid Zaarour, fosr presedinte al ANRP, cercetata sub control judiciar, pe Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, fosti vicepresedinti ai ANRP, Horia Georgescu, toti trei arestati in prezent. in fata magistratilor vor ajunge si Remus-Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa inchisorii pentru coruptie in alta cauza, fost vicepresedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relatii interetnice, precum si Constantin-Catalin Canangiu, arestat preventiv, pentru faptele comise in perioada in care era reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.

Toti cei sapte vor fi judecati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu consecințe deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, au fost trimiși in judecata si expertii evaluatori Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula. Primii doi sunt arestati preventiv, iar ultimii doi sunt arestati la domiciliu. Cei patru vor fi judecati pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, cu consecințe deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. in plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat si de luare de mita.

"Prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati din prezenta cauza au produs un prejudiciu bugetului statului roman in cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.

Procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor sume de bani si bunuri ce apartin acuzatilor din acest caz si au confiscat cele 6,2 milioane de lei de la Nicolescu si suma de 10.000 euro de la Hanu, bani pe care i-ar fi luat cei doi drept mita.

Dosarul se va judeca la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Seful DNA, Codruta Kovesi, despre imunitatea parlamentarilor:
Seful DNA, Codruta Kovesi, despre imunitatea parlamentarilor: "Sa fie eliminata COMPLET"

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, afirma ca imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminata complet. Ea sustine ca nu este normal ca un vot politic sa se substituie justitiei.

Horia Georgescu ramane in arest preventiv. ICCJ a respins cererea de inlocuire a masurii
Horia Georgescu ramane in arest preventiv. ICCJ a respins cererea de inlocuire a masurii

Fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Horia Georgescu ramane in arest, dupa ce inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a respins cererea de inlocuire a masurii, relateaza Mediafax.

Coada la DNA in Saptamana Patimilor. Dorin Cocos, Alin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si Elena Udrea au dat declaratii
Coada la DNA in Saptamana Patimilor. Dorin Cocos, Alin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si Elena Udrea au dat declaratii

Dorin Cocos, fiul sau Alin, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au ajuns miercuri in fata procurorilor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.