Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko: Nu sunt multe țări care să fi ajutat Ucraina așa cum a făcut România

iulia timosenko
Shutterstock

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a declarat că la începutul războiului nu au fost multe ţări care să fie capabile să acţioneze şi să ofere ajutor Ucrainei aşa cum a făcut-o România şi face un apel către români să nu-şi diminueze susţinerea.

 

”Tragedii ca acest război acţionează întotdeauna ca o hârtie de turnesol. Această tragedie, acest război este, de asemenea, un test. Cine este prietenul tău? Cine este duşmanul tău? Cine este irelevant?

Aş dori să spun clar că încă din primele zile de război, România şi poporul român au fost alături de noi. Au stat alături de Ucraina. Amintiţi-vă, nu sunt foarte multe ţări, în stadiul incipient al unui război, care să fie capabile să acţioneze şi să ofere un astfel de ajutor, aşa cum a făcut România”, a declarat fostul premier Iulia Timoşenko, potrivit News.

Fostul premier ucrainean, venită în vizită în România, a ţinut să mulţumească românilor şi liderilor de la Bucureşti pentru atitudinea faţă de ucraineni şi a subliniat că acest lucru va rămâne în istorie. Ea a fost întrebată ce s-a schimbat în relaţia dintre România şi Ucraina de când a început războiul, dat fiind că înainte, cele două ţări au avut o serie de dispute.

”Din adâncul sufletului meu le mulțumesc tuturor românilor. Asta rămâne în memoria generației noastre și a generațiilor viitoare”

Citește și
Iulia Timosenko
"Dictatura a cazut multumita oamenilor care au iesit in strada". Primele imagini cu Iulia Timosenko in libertate
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

„Aş dori să menţionez că peste 3,5 milioane de cetăţeni ucraineni au traversat graniţa cu România pentru a rămâne sau a merge mai departe spre Europa de Vest. Erau uşi deschise, proceduri simplificate, care permiteau celor care fugeau de război să găsească refugiu. Acum, aproximativ 100.000 de cetăţeni ucraineni locuiesc aici şi statul român, românii, le-au oferit ajutor. Aveau nevoie.

Din adâncul sufletului meu aş dori să folosesc această ocazie pentru a le mulţumi tuturor cetăţenilor români, liderilor voştri şi guvernului român că nu au ezitat nicio secundă să stea alături de Ucraina, să ne ajute în această perioadă dificilă a istoriei noastre. Asta rămâne în memoria generaţiei noastre şi a generaţiilor viitoare”, a punctat Iulia Timoşenko.

Ea a spus, în final, că vrea să facă un apel şi să trimită un mesaj tuturor românilor, cărora le cere să-şi continue susţinerea faţă de Ucraina: „Ucraina nu şi-a propus niciodată să înceapă un război împotriva vreunei naţiuni. Ucraina nu a aspirat să acapareze teritorii ale altor state. La începutul războiului nu am avut o armată la fel de puternică ca acum, trebuie să recunoaştem că nu eram pregătiţi suficient.

Ucrainenii vor doar o viaţă normală, să-şi educe şi să-şi crească copiii, să aibă grijă de bătrânii lor. Nu am oferit niciun motiv altei ţări să ne atace cu o asemenea cruzime, cum a făcut Rusia. Astăzi, în fiecare zi a acestui război de durată, mii de ucraineni suferă, sute sunt ucişi, multe femei sunt violate, copiii sunt deportaţi, familiile sunt destrămate, casele noastre sunt arse. Şi asta s-a întâmplat în faţa noastră, unde suntem noi, în Europa.

Şi vreau să rog poporul român, vă rog să continuaţi să ne sprijiniţi, să sprijiniţi Ucraina, să sprijiniţi familiile ucrainene, copiii ucraineni, femeile ucrainene, să sprijiniţi ucrainenii ca să câştige acest război”.

”Nu mai există politică în timp de război”

În vârstă de 62 de ani, Iulia Timoşenko, în prezent deputată, a fost premier al Ucrainei în două perioade, ultima dată între 2007 şi 2010, a fost prima şi singura femeie până acum care a condus guvernul de la Kiev, fiind percepută ca o reformatoare, unul dintre liderii Revoluţiei Portocalii ce a adus pentru prima oară la conducerea ţării un preşedinte şi un guvern prooccidental.

În timpul mandatelor ei, a trecut prin tensiuni cu Moscova în special legate de furnizarea gazului, iar după ce la Kiev a revenit la putere o conducere prorusă, ea a fost încarcerată.  

În prezent, Iulia Timoşenko este lider al unui partid politic care se află de fapt în opoziţie cu actuala conducere a Ucrainei.

Întrebată dacă mai este lupta politică internă importantă în vreme de război, ea a relatat cum au fost primele zile de război pentru clasa politică de la Kiev: „În prima zi de război, când am auzit explozii destul de aproape de casele noastre, de apartamentele unde locuim, după câteva ore ne-am întâlnit cu preşedintele, cu liderii partidelor parlamentare şi ne-am spus reciproc că politica trebuie să se oprească.

Nu mai există politică, atât timp cât avem război. Şi ne-am strâns mâinile şi am promis că din acea zi avem de câştigat un război şi suntem o echipă: echipa Ucraina. Trebuie să lăsăm toate diferenţele, opiniile diferite, ambiţiile la o parte, până la sfârşitul războiului”, a explicat Iulia Timoşenko.

„Considerăm aceasta o condiţie prealabilă majoră, unitatea noastră, o condiţie prealabilă pentru victoria noastră. Iar unitatea nu are legătură doar cu acordul nostru la nivel politic, între liderii politici şi preşedintele ţării. Unitatea are, de asemenea, de a face cu unitatea în Ucraina, între oameni”, a adăugat ea.

Fostul premier a arătat că în mod tradiţional, Ucraina a fost percepută ca o ţară divizată între est şi vest, dar acum a devenit un simbol şi un exemplu pentru însăşi unitatea lumii prooccidentale. „În mod tradiţional, Ucraina a fost percepută ca o ţară divizată între partea de est şi cea de vest. Nu mai este cazul. Unitatea merge chiar dincolo de Ucraina, a devenit importantă unitatea în Europa, între Europa şi Statele Unite, unitatea transatlantică. Deci, acesta este nu doar un simbol major, ci o condiţie esenţială pentru victoria noastră comună. Şi nu sunt doar cuvinte, trebuie să o păstrăm şi să o consolidăm cu toată forţa noastră”, a punctat Iulia Timoşenko.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Timosenko: Putin recurge la
Timosenko: Putin recurge la "metode de razboi" pentru a "distruge lumea". Acest barbat are probleme psihice

Iulia Timosenko apreciaza intr-un interviu acordat cotidianului german Bild, ca presedintele rus, Vladimir Putin, a vrut sa le spuna occidentalilor ca nu are nicio problema cu ei semnand tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia.

"Dictatura a cazut multumita oamenilor care au iesit in strada". Primele imagini cu Iulia Timosenko in libertate

Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a fost eliberata din inchisoare, relateaza Russia Today in pagina electronica.

Iulia Timosenko cere judecarea lui Viktor Ianukovici pentru
Iulia Timosenko cere judecarea lui Viktor Ianukovici pentru "crime in masa"

Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, trebuie adus in fata justitiei pentru "crimele in masa" comise, afirma Iulia Timosenko, unul dintre liderii opozitiei ucrainene, indemnand partidele proeuropene sa nu mai negocieze cu actualul regim.

Iulia Timosenko a intrat in greva foamei ca protest fata de nesemnarea acordului Ucraina - UE
Iulia Timosenko a intrat in greva foamei ca protest fata de nesemnarea acordului Ucraina - UE

Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a intrat in greva foamei pentru a denunta refuzul Kievului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Parlamentul din Ucraina a respins legile care permit transferul lui Timosenko in strainatate
Parlamentul din Ucraina a respins legile care permit transferul lui Timosenko in strainatate

Parlamentul ucrainean a respins joi toate proiectele de lege care permit transferul in strainatate, cu scopul de a primi ingrijiri medicale, al opozantei Iulia Timosenko.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.