Fost prefect de Buzau, retinut intr-un dosar de retrocedari ilegale. Schema prin care incheia "afaceri" si de 25 mil. de euro

20-11-2014 19:50


Procurorii anticoruptie l-au retinut pe fostul prefect de Buzau Paul Beganu intr-un nou dosar privind retrocedarile ilegale de paduri.

El a fost scos in catuse de la DNA Ploiesti dupa mai multe ore de audieri, alaturi de alte trei persoane, printre care omul de afaceri Gheorghe Ceteras.

In plus, anchetatorii au si avizul CSM ca sa ceara arestarea preventiva a judecatorului Neculai Toader, care a dat sentinta favorabila in acest dosar de retrocedare.

Retrocedarile ilegale a peste 5.000 de hectare din judetul Buzau s-au facut in acelasi mod ca in Brasov, dosar in care Viorel Hrebenciuc, fiul sau si alti oameni de afaceri au fost arestati.

In cazul din Buzau sunt implicati fostul prefect al judetului, Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteras si un angajat Romsilva. De altfel, o ancheta despre acest caz a fost prezentata si in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc".

Atunci, Ceteras recunostea ca a cumparat drepturile de la un pensionar din Bucuresti, care se chinuia de ani buni in instanta sa intre in posesia padurii: "De domnul Poenaru printr-un preten am stiut... ca vrea sa vanda drepturile litigioase. Am ajuns la domnul Poenaru si i-am dat 5 milioane si vreo 4.000.000 de euro. Prin virament bancar. 5 milioane de euro a luat domnul Poenaru".

Procesul de revendicare a fost continuat de Ceteras. Acesta, dupa cum spun anchetatorii, l-ar fi mituit pe judecatorul Neculai Toader cu 250.000 de euro, pentru o sentinta favorabila.

Astfel, lui Ceteras i-au fost retrocedate 5.000 de hectare de padure. Hotararea putea fi atacata de autoritatile locale, conduse pe vremea aceea de prefectul Paul Beganu, dar nu s-a intamplat asa.

"Comisia Judeteana face recurs in conditiile in care procedurile nu sunt respectate, dar in cazul asta procedurile au fost respectate. S-a trimis totul. Altceva n-ai ce face...", a spus Paul Beganu fost prefect de Buzau.

Procurorii DNA au acum o alta explicatie: suspectul ar fi dat 2 milioane de euro mita, un milion prefectului de Buzau Paul Beganu si unul angajatului Romsilva Ion Irimia.

In doar cateva luni, Gheorghe Ceteras a facut o afacere de 20 de milioane de euro. A vandut padurea unei firme din Germania, care a inceput sa taie copacii.

In plus, Gheorghe Ceteras a revendicat 5.600 de hectare de teren si in Covasna. Le-a castigat si le-a vandut si cu 25 de milioane de euro. Judecatorul care a dat sentinta favorabila in acest caz este si el cercetat de DNA.

VIDEO PROTVPLUS.RO